dissabte, 17 de abril de 2021

Retirada una crema d'àloe vera per incloure corticoides en la seva composició

|

Noni àloe vera


L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, ha ordenat la prohibició i retirada del mercat de la crema 'Noni Aloe Vera Reparadora', comercialitzada per l'empresa Kiyoma Segle XXI, per incloure dos corticoides en la seva composició no declarades en l'etiquetatge.


Després de la denúncia d'un particular davant el Departament de Salut del Govern de Navarra, les anàlisis dutes a terme pel Laboratori Oficial de Control de l'AEMPS han detectat que la crema conté les substàncies actives betametasona i dexametasona, en quantitat suficient per restaurar, corregir o modificar una funció fisiològica exercint una acció farmacològica, li que confereix al producte la condició de medicament.


Tots dos principis actius són corticoides de llarga durada d'acció i d'elevada potència antiinflamatòria i immunosupressora, que inhibeixen l'acció dels mediadors cel·lulars de la inflamació (cinines, prostaglandines, histaminas), la dilatació vascular i la permeabilitat disminuint així l'edema i la pruïja . Els corticoides tòpics també presenten acció antimicòtica i antiproliferativa.


INFORMACIÓ ENGANYOSA


Això fa que el seu ús pugui donar lloc a reaccions adverses la incidència augmenta quan s'aplica en àrees extenses, durant tractaments perllongats o s'empren embenats oclusius. Així mateix, poden aparèixer reaccions adverses de tipus local com dermatomicosis, irritació cutània, pruïja i sequedat de pell a la zona d'aplicació.


De la mateixa manera, la utilització de corticosteroides durant períodes prolongats de temps pot donar lloc a acne, hirsutisme, telangièctasi, aparició d'estries vermelloses en braços, cames, cara, tronc i engonals, atròfia cutània amb aprimament, fol·liculitis, hiperpigmentació cutània, vitiligo i retard en la cicatrització de les ferides. Uns efectes que són més grans si s'administren a pacients amb insuficiència hepàtica o en nens.


Davant d'aquests riscos, aquest organisme denuncia que la crema oferia informació enganyosa sobre el seu suposat origen natural i la seva seguretat. En particular, la presència dels esmentats corticoides tòpics, denuncia l'AEMPS, suposa un risc per al seu ús sense supervisió mèdica i per poblacions especialment susceptibles tals com nens (casos de supressió adrenal, síndrome de Cushing, retard en el creixement i hipertensió cranial) l'administració ha de ser estrictament controlada pel pediatre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH