dijous, 25 de febrer de 2021

Cada any es diagnostiquen 1.800 nous casos d'esclerosi múltiple

|

Esclerosis


Aquestes xifres converteixen l'esclerosi múltiple en una de les malalties neurològiques més comunes entre els joves, tot i que hi ha casos més precoços i també tardans de la malaltia. Les dades de la SEN mostren que la malaltia afecta un total de 47.000 persones a Espanya, 700.000 a Europa ia 2,5 milions de persones a tot el món.


Aquest diumenge se celebra el Dia Nacional de l'Esclerosi Múltiple, una malaltia que en les dues últimes dècades s'ha duplicat no només pel fet que els mitjans diagnòstics siguin millors i es diagnostiqui més aviat la malaltia, sinó que sembla haver factors ambientals que afavoreixen la aparició de la malaltia, com el tabaquisme, el dèficit de la vitamina d, les radiacions ultraviolades, el canvi de dieta o altres factors que no han estat determinats.


"Encara es desconeix quin és l'origen de la malaltia, per tant resulta complicat explicar el motiu exacte d'aquest increment. No obstant això, les últimes investigacions han identificat certs factors mediambientals que podrien condicionar la malaltia i mostren una major susceptibilitat de les dones cap a aquests ", ha assenyalat la coordinadora del grup d'estudi de malalties desmielinitzants de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), la doctora Ester Moral Torres.


A més, a mesura que s'incrementen els casos d'esclerosi múltiple, també sembla augmentar la proporció de dones que la pateixen, la probabilitat que una dona arribi a patir la malaltia ha passat del 1,4 dels primers estudis, a 3,2 actual.


MÉS INVESTIGACIÓ


En els últims anys, la investigació sobre esclerosi múltiple ha avançat notablement pel que el diagnòstic és més precoç i el tractament és cada vegada més individualitzat. En l'última dècada també s'han produït grans avenços en el tractament de la malaltia, amb l'aparició de fàrmacs més eficaços, més fàcils d'administrar i amb menys efectes adversos.


Encara no s'ha descobert la cura, però un gran nombre de pacients porta convivint més de 15 anys amb la malaltia sense presentar discapacitat important, pel que es pot arribar a portar una vida normal. Tot i això, l'esclerosi múltiple continua sent una malaltia greu ja que és la causa més important de discapacitat no traumàtica en l'adult jove i també una malaltia capaç de reduir significativament l'esperança de vida si és deixa a la seva evolució natural.


El diagnòstic dels pacients, la utilització primerenca i adequada dels recursos terapèutics disponibles és un factor essencial per millorar ja que, segons estima la SEN, la mitjana de retard en el diagnòstic i tractament és d'entre un i dos anys.


Els símptomes més comuns que presenta aquesta malaltia són en el 45 per cent l'alteració de la sensibilitat, en el 40 per cent l'alteració motora i en el 20 per cent els trastorns visuals, encara que aquests difereixen d'uns pacients a uns altres, així com la seva severitat i el seu ordre d'aparició.


Tot i que la repercussió social i laboral d i els símptomes que presenta la malaltia és diferent d'uns pacients a altres, la veritat és que, un 75 per cent dels afectats per esclerosi múltiple compte amb certificat de minusvalidesa, un 50 per cent necessita de suport per a deambular i un 23 per cent necessita cadira de rodes.


L'especialista ha recordat que l'esclerosi múltiple és una malaltia crònica que afecta gent jove i com a tal té unes necessitats d'atenció diferents, la planificació i l'atenció d'una malaltia neurològica crònica com aquesta s'ha d'orientar tant a pacients com a cuidadors i al nucli familiar.


"Des del punt de vista de l'atenció del pacient, tenint en compte l'augment de la prevalença, que és una malaltia que necessita de seguiment periòdic a llarg termini i tractament personalitzat, i donada la complexitat del maneig diagnòstic i terapèutic, el II Pla Estratègic Nacional per al Tractament Integral de les Malalties Neurològiques (PENTIEN II) de la SEN recomana que l'atenció assistencial de l'esclerosi múltiple tingui lloc en consultes monogràfiques o unitats d'EM sempre que això sigui possible depenent dels recursos disponibles a cada àrea sanitària o comunitat autònoma ", ha conclòs la doctora Moral.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH