dimarts, 30 de novembre de 2021

420 dones denuncien cada dia situacions de violència masclista a Espanya

|

Niunamenos


Els jutjats espanyols van rebre entre juliol i setembre d'aquest any un total de 38.402 denúncies per violència de gènere, unes 421 cada dia, el que suposa un increment del 13,9 per cent respecte del mateix període de 2015 i del 5,7 per cent si la comparativa és amb el trimestre immediatament anterior.


Segons les dades de l'Observatori de Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) difoses aquest dilluns, després d'aquestes 38.402 denúncies havia 36.079 víctimes de violència de gènere, un 11% més que un any abans, de les que set de cada deu eren espanyoles.


"Les dades d'aquest tercer trimestre de l'any ens alerten que segueix creixent el nombre de víctimes de violència de gènere. També ressaltem que hi ha més denúncies i hi ha més dones que sol·liciten ordres de protecció. Des de l'Observatori considerem positiu que la dona víctima conegui seus drets i els faci valer, presentant denúncies i sol·licitant ajuda de les institucions ", diu la presidenta de la institució, Ángeles Carmona.


L'estadística revela que les denúncies presentades per persones de l'entorn de la víctima van ser un 0,13% en els jutjats i un 1,18% en atestats policials. Com és habitual, en la majoria dels casos (65,18%) és la víctima qui la s'interposa a partir de la intervenció de la Policia.


EL 13,3% DE LES VÍCTIMES ES NEGUEN A DECLARAR


En un total 4.810 casos, aquestes dones van renunciar a seguir amb el procés negant-se a declarar contra l'agressor, és a dir, que el 13,3% es van fer enrere, una xifra per sobre de la mitjana del 12% dels últims anys però que no obstant això, suposa una reducció del 1,3% respecte del trimestre anterior.


Els jutjats de Violència Sobre la Dona van veure en total 51.797 assumptes penals durant aquest tercer trimestre de l'any, van celebrar 1.859 judicis per delictes lleus i faltes i van instruir 40.101 d'aquests delictes que majoritàriament eren de lesions, encara que també van passar per aquestes instàncies 22 casos d'homicidi. En paral·lel, van tramitar 3.128 assumptes civils, com divorcis i custòdies.


En aquests jutjats es van rebre denúncies contra 10.117 homes, que en un 36% eren els ex nuvis de les víctimes de violència de gènere, en un 29% encara eren els seus nuvis, en un 13% eren els seus exmarits i en un 22%, encara seus cònjuges.


EL RÈGIM DE VISITES SE SUSPÈN AL 5% DELS CASOS


Aquests òrgans especialitzats van enjudiciar en total a 4.961 homes dels quals el 85,9% van acabar condemnats. De fet, el percentatge de condemnes per violència de gènere agrupant tots els òrgans judicials ascendir entre juliol i setembre al 69,5% enfront del 64,1% del mateix període d'un any abans.


En les audiències provincials, que enjudicien els casos més greus, es van dictar 44 sentències de les que 42 van ser condemnatòries, un 95%. En els jutjats penals, que veuen els casos de fins a cinc anys de presó, van resoldre 5.907 assumptes i van condemnar a el 54,2%, d'acord a les dades de l'Observatori.


Finalment els jutjats de menors van enjudiciar en el tercer trimestre de l'any per delictes en l'àmbit de la violència contra la dona a 23 menors d'edat, deu menys que l'any anterior, i van imposar mesures en un 95,6 per cent dels casos .


"Una vegada més, doncs, el missatge a traslladar a la ciutadania té a veure amb que, malgrat tots els imponderables que coexisteixen en una matèria tan sensible com és la violència de gènere, no hi ha impunitat alguna i l'Estat de Dret funciona" , diu referent a això Angeles Carmona.


4 DE CADA 10 ORDRES DE PROTECCIÓ NO ES CONCEDEIXEN


D'altra banda, entre juliol i setembre es van sol·licitar 11.565 ordres de protecció en els òrgans judicials, 10.117 d'elles en els jutjats de violència sobre la dona i 1.448 en jutjats de guàrdia, de les quals un 2% era per a noies menors d'edat. En total, una mica més del 40 per cent van ser denegades.


En un 51 per cent dels casos, la relació de parella (cònjuge o relació afectiva) es mantenia en el moment de la sol·licitud de l'ordre de protecció mentre que en un 49 per cent restant la relació s'havia extingit.


A més, derivades de les ordres de protecció i altres mesures cautelars, es van adoptar 16.028 mesures judicials penals, entre les que destaquen l'ordre d'allunyament, la prohibició de comunicació, la sortida del domicili, la prohibició de tornar al lloc en què es va cometre la agressió i la suspensió de tinença i ús d'armes.


Alhora es van dictar 4.069 mesures civils cautelars mentre es resolia el procés penal, de les quals un 30,6% eren sobre prestació d'aliments i un 24,5%, sobre atribució de l'habitatge. En un 7% dels casos es va suspendre la guarda i custòdia dels fills i en un 5%, el règim de visites. Només en el 0,8% dels casos es va suspendre la pàtria potestat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH