dimarts, 21 de gener de 2020

La societat civil de Veneçuela exigeix ​​un canvi democràtic urgent en un país sumit en el caos

|

Veneçuela juny


Diferents entitats i ONG de Veneçuela ha redactat una declaració en la qual reclamen mobilitzacions en vistes al caos en els serveis públics, a l'inseguretat ciutadana i la manca de democràcia al país llatinoamericà.


Davant l'insòlit caos deslligat per les recents i improvisades mesures monetàries del govern, i davant el segrest de la institucionalitat democràtica pel partit de govern des del Tribunal Suprem de Justícia, les organitzacions de la societat civil a baix subscrites afirmem:


1. Els veneçolans estem cridats al carrer, a la mobilització permanent, en urbanitzacions, barriades, centres de treball, universitats, liceus i carrers, ja prendre un paper actiu en aquest moment d'angoixa i desassossec. Des d'aquesta tribuna recolzem les manifestacions que han tingut lloc al llarg i ample del país i convoquem a tots a seguir protestant pacíficament contra un govern que condueix al país al caos social i per totes les demandes socials: per menjar, contra l'alt cost de la vida, per medicines, contra la inseguretat, contra el caos dels serveis públics, en fi, contra el cúmul de mals que aclaparen la vida del veneçolà, i pel dret al vot. Ara que el moviment popular ha fet retrocedir al govern, hem de persistir en la lluita.


2. La protesta ciutadana ha de ser de tot tipus: gran i petita, a cada carrer, en cada comunitat, a cada lloc de treball. Vénen els mesos calents de gener i febrer, i durant aquest temps els veneçolans hem de fer escoltar la nostra veu. Rebutgem els saquejos i la protesta violenta, que només és enfrontament de poble contra poble. L'Estat ha d'indemnitzar els comerciants afectats ja que la causa de la violència social es troba a la ineptitud dels qui tenen el poder.


3. A cada protesta, hem de denunciar la indolència governamental: fa estona que se saben les mesures que s'han d'adoptar per superar els nostres mals i un govern atrapat en una camisa de força ideològica i en interessos crematístics propis d'una màfia, no les implementa: restitució plena d'una economia de mercat, pla de subsidis directes als més febles socials i lluita contra el clientelisme populista, reprivatització de les empreses agroalimentàries, obertura econòmica a la inversió estrangera, unificació canviària, reinstitucionalització democràtica, recerca sincera de consensos entre el govern i l'oposició per restituir un mínim d'unitat nacional que faci possible que Veneçuela surti de la profunda i fosca crisi política, econòmica i social en què ha estat sumida.


4. Els funcionaris responsables del colossal caos nacional, fa estona que, reconeixent que la crisi és superior a les seves capacitats, van haver d'haver renunciat als seus càrrecs, des del president de la república fins al president del Banc Central de Veneçuela. Així ho demanem. I a l'AN que es declari en sessió permanent de manera de debatre la situació nacional i establir la responsabilitat que pertoquen, en particular pel que fa als danys al patrimoni nacional, públic i privat, que han estat ocasionats. La situació de caos destrucció i mort que es va viure en tot el territori nacional els dies dijous i divendres va tenir la seva causa immediata en el decret 2589, aprovat pel president Maduro i ratificat per tots els seus ministres, i la publicació en Gaceta l'evidència irrefutable la seva responsabilitat personal pels saquejos, les morts i l'angoixa ocorreguts en tot el territori nacional.


5. Demanem que l'Assemblea Nacional assumeixi el seu paper de representació de la nació tota. El Parlament ha de ser per la seva pròpia naturalesa l'escenari per a un gran fòrum nacional on es debaten els consensos necessaris, més enllà de la polarització i la fractura nacional, sobre el rumb polític, econòmic i social de la nació.


6. Des de la societat civil exigim un canvi democràtic urgent per la qual cosa és necessari l'acord de govern, oposició i societat civil per un calendari electoral que permeti consultar al poble mitjançant el vot sobre la seva destinació. Que la Mesa de Diàleg asseguri que les eleccions regionals no es posterguin ni un dia més. El govern hauria d'entendre que els seus resultats seran un plebiscit sobre la seva permanència en l'exercici del poder polític i actuar en conseqüència.


7. Sol·licitem respectuosament al Vaticà i als altres facilitadors la convocatòria ja de la Taula de Diàleg de manera que es faciliti debatre l'actual situació de convulsió nacional deslligada per les erràtiques accions governamentals.


8. Demanem ampliar el diàleg a la participació dels actors socials una vegada que es posin en execució dels acords polítics principals: ampliar-ho als factors econòmics: treballadors, industrials, comerciants, etc., i en general a la societat civil. Proposem a totes les organitzacions de la societat civil que, de l'1 al 23 de gener, ens avoquemos a treballar per una trobada nacional de la societat civil per un Govern d'Unitat i Salvació Nacional.


9. Suggerim que es debati entre tots la via consensuada --mai impuesta-- i electoral per a la conformació del Govern d'Unitat i de Salvació Nacional que es reclama amb urgència. Un que, més enllà dels partits, pugui travessar el mar encrespat de la transició que es fa inevitable fins a portar a la nació al bon port dels canvis democràtics que es requereixen: reinstitucionalització democràtica, reforma econòmica, pla social. L'hora és per a la unitat de tots i per a la reconciliació nacional, el que exigeix abandonar bàndols sectàries i subalternes. Tots estem convocats, oficialistes i opositors. El chavisme popular i democràtic ha de ser un factor essencial en qualsevol projecte d'unitat i salvació nacional. El nou president de l'AN ha de treballar en aquesta perspectiva i des d'aquí així li ho demanem.


10. Exigim als nostres partits democràtics, en particular a aquells agrupats en la MUD, abandonar les seves plets subalterns. Aquesta és una hora per a la grandesa. Els càlculs candidaturales partidistes estan de més.


11. Alertem els diputats a no deixar-se tancar a palau i els demanem que acompanyin el poble en la protesta. Es requereix avui d'un lideratge polític que s'enfangui les sabates com sabem és la voluntat dels nostres representants a l'AN.


Fòrum Canvi Democràtic, Aragua en Xarxa, Regió Insular (Nova Esparta) Present i Futur, ProCatia, Associació Nacional de Treballadors Jubilats de l'Institut Veneçolans de les Assegurances Socials, Fòrum Vargas, Parlament Educatiu, Xarxa Jove Veneçuela, Gent de l'Esport, Comitè d'Usuaris del Transport


Nota: Aquesta declaració està sent lliurada als partits i les ongs al mateix temps en els siiguientes estats: Anzoátegui, Aragua, Barinas, Carabobo, Districte Capital, Guárico, Miranda, Nova Esparta, Táchira, Sucre, Zulia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH