dissabte, 8 de agost de 2020

Oleguer Pujol declara a l'Audiència Nacional per un presumpte blanqueig de diners

|

Pujol 5


El fill petit de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, Oleguer Pujol, declara com investigat davant del jutge instructor de l'Audiència Nacional José de la Mata aquest dijous en el marc de la investigació del presumpte blanqueig de milionàries comissions obtingudes en l'operació de compravenda de 1.152 sucursals del Banco Santander a 2007.


Un dia abans, és a dir, aquest dimecres han comparegut en qualitat d'investigats, Javier i Gabriela de la Rosa Misol, fills del exindustrial Javier de la Rosa; així com a així com a José Luis Vilallonga Bardella i José María Villalonga Cabarrocas, per blanqueig de capitals.


En un acte del passat 13 de desembre, De la Mata va afirmar que el fill menor del matrimoni Jordi Pujol i Marta Ferrusola va signar al novembre de 2007 un contracte de compra de les sucursals del Banc de Santander per un total de 2012889663,99 euros més 317 milions d'euros d'IVA actuant en representació de la societat limitada Samos Serveis i Gestions.


De la Mata detalla en el seu acte del 13 de desembre que no es tracta d'investigar l'operació en si --les indagacions sobre l'operativa van ser ja arxivades per Pedraz-- sinó que els fets objecte d'investigació en aquesta causa estan referits a la " operativa d'ocultació i blanqueig de les comissions que van ser cobrades per persones físiques "amb motiu de l'operació de compravenda mitjançant la utilització d'estructures societàries radicades a tercers països i la subcontractació en cadena dels serveis sol·licitats, "aconseguint així que la Hisenda pública no fos coneixedora de la percepció de les mateixes".


Fins en dues ocasions va manifestar raons "d'urgència" per formalitzar l'acte malgrat que el notari va advertir que no havia pogut accedir al Registre per comprovar càrregues sobre les finques i de l'absència d'exhibició dels títols pel banc.


L'operació es va dur a terme després que el Santander posés en venda la pràctica totalitat dels béns immobles dels quals era titular a condició que se li arrendessin tot seguit, un procediment que es va denominar "Project Brick".


Dins el procés, Samos Serveis i Gestions SLU va acordar l'adquisició dels immobles, que sumaven 437.834,83 metres quadrats. A fi de finançar el pagament, Samos va obtenir préstecs de tercers i va acordar amb el Santander rebre d'aquest una renda de 101 milions d'euros durant el primer any que s'ajustaria anualment.


SOCIETATS PANTALLES PER CANALITZAR FONS


Per a l'operació es va comptar amb la participació de diferents experts i es van utilitzar les societats Marway BV i ARD Choille BV --que haurien estat utlitzat com a societats pantallas-- i que estaven controlades per Jacobs Broers i John Willeken MacDonald a través del grup ITPS. Aquestes persones haurien cobrat un 2,2 per cent del volum total de fons canalitzats a través d'aquestes societats, el que els hauria proporcionat un benefici d'almenys 253.000 euros.


Afegeix el jutge que hi ha indicis que les persones físiques beneficiàries dels fons canalitzats a través d'ARD Choille BV han estat Oleguer Pujol i el seu exsoci Luis Iglesias Rodríguez Vinya, gendre de l'exministre Eduardo Zaplana, que van rebre 5.089.000 a través d'Aegle Internacional procedents d'ARD Choille.


Les persones beneficiàries dels fons canalitzats a través de Marway haurien estat Javier de la Rosa Misol i la seva germana Gabriela, mitjançant Barcem BV; i José Luis Vilallonga Bardella i José María Villalonga Cabarrocas, a través de Davenport Trading Group Limited.


D'altra banda, el jutge esmenta a Drago Real Estate Partners, un fons d'inversió tancat que va ser el que va impulsar el projecte de compra d'immobles juntament amb Phoenix Life Assurance LTF i altres inversors constituïts al voltant de Sun Capital Partners, i precisa de manera detallada en el seu acte la participació de totes elles en l'operació al costat de la immobiliària VICA SA.


DE LA MATA ASSUMEIX LA INVESTIGACIÓ DE TOTA LA CAUSA


El titular del Jutjat Central d'Instrucció 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, va assumir el passat mes de desembre tota la causa relativa al patrimoni de la família Pujol-Ferrusola, acceptant així la part que havia començat el seu company Santiago Pedraz. En un acte, De la Mata ha explicat que a la vista de les diligències seguides en els dos jutjats ha una connexitat entre totes dues, tant en relació amb els inculpats com amb els fets punibles, pel que la seva acumulació resulta "necessària".


La unió de les dues parts investigades ocórrer després que Pedraz es inhibiese al setembre en favor de De la Mata, acceptant així part de la petició realitzada per la Fiscalia Anticorrupció, que va sol·licitar que pel que fa a Oleguer s'unís a la investigació ja en curs del Jutjat Central d'Instrucció 5 sobre el presumpte blanqueig de capitals contra diversos membres de la família, entre ells els patriarques Jordi Pujol i Marta Ferrusola. L'assumpte va arribar a l'Audiència Nacional a finals de 2015 des del Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona Beatriz Balfagón.


Segons assenyala de la Mata en un altre de les actuacions que va dictar aquest mateix dia sobre els Pujol --un total de cinc--, el relatiu a l'assumpció de competències sobre aquesta part de la investigació als Pujol, l'esmentada connexitat s'acreditaria diversos indicis.


Cita entre ells vincles existents entre els membres de la família, les seves pautes comuns de comportament, la coordinació d'activitats, l'assignació de rols, la distribució o repartiment de quantitats multimilionàries entre tots ells en funció dels ingressos que rebien en els comptes bancaris ocultes que mantenien en jurisdiccions estrangeres i el particular sistema de rendició de comptes per controlar aquests repartiments de fons.


PATRÓ DE COMPORTAMENT REITERAT


Tot això, diu el magistrat, revela existència "d'un patró de comportament reiterat durant anys que apunten elements bàsics d'una organització els perfils definitius estan encara sota investigació i pendents de qualificar".


El jutge de l'Audiència Nacional afirma que els membres de "la família Pujol- Ferrusola han vingut orquestrant durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el rentat dels actius aconseguits".


El jutge conclou que per investigar i enjudiciar sobre la regularitat de la fortuna pastada al llarg dels anys per la família Pujol-Ferrusola, així com les estratègies posades en marxa per blanquejar les capitals generats, no pot fer-se de forma autònoma respecte del origen i gestió dels fons apareguts a Andorra i respecte dels quals "manté un suposat origen hereditari". Per guanyar una visió de conjunt que situï cada membre de la família en la seva justa posició, entén que les causes han de ser unificades.


Relacionat amb aquests fets, De La Mata va citar de nou com investigat el passat 19 de desembre al vicepresident del FC Barcelona Carles Villarubí per "la documentació bancària remesa per les autoritats judicials d'Andorra". No obstant això, alt càrrec del club de futbol català no va oferir cap detall d'importància relacionat amb el compte obert el 1986 al seu nom a Credit Andorra que Anticorrupció vincula amb comissions de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH