diumenge, 17 de octubre de 2021

Barcelona impulsa una nova estratègia per acompanyar i protegir prostitutes

|

Prostit


L'Ajuntament de Barcelona, de la mà de la Guàrdia Urbana de Barcelona, impulsa una nova estratègia per acompanyar i protegir les prostitutes que denunciïn ser víctimes d'explotació sexual durant tot el procés fins al judici oral.


En una entrevista d'Europa Press, l'intendent Benito Granados, responsable del districte de Ciutat Vella, ha explicat que es preveu oferir acompanyament a les dones amb un assessorament complet a nivell social, psicològic i legal a través de la unitat municipal de tràfic de persones , que es posarà en marxa aquest 2017.


"L'Ajuntament vol aquest acompanyament des d'un assessorament complet, social i psicològic, perquè la persona recuperi la seva autoestima en primer lloc i es trobi en posició de decidir per si mateixa, i que tingui un acompanyament legal que li permeti comprendre a què s'està exposant, quins drets té, que els pugui exercir, i que tingui una representació davant d'una maquinària, un sistema que no és fàcil d'entendre", ha explicat.


Aquest acompanyament durant tot el període --des que es denuncia fins que la víctima arriba al judici oral on ha de declarar com testimoni-- també pretén enviar un missatge a les organitzacions criminals que aquestes dones estan "perfectament acompanyades per la denúncia pública i els recursos públics".


Aquesta estratègia busca pal·liar un dels principals problemes en casos de denúncies d'explotació sexual: que la víctima mantingui durant tota la instrucció la seva intenció de denunciar i acabi declarant davant la justícia quan hi hagi judici oral.


"La víctima viu un itinerari que la pot portar a més d'un any d'espera on passen moltes coses, fases processals diferents per les quals transitar", explica Granados, que puntualitza que en moltes ocasions, malgrat que siguin testimonis protegits, poden arribar-los amenaces o pressions dels proxenetes, en molts casos a través de la família que està al país d'origen.


De fet, en alguns casos en què les dones estiguin molt afectades psicològicament, es plantegen que s'aportin al jutjat informes psicològics que acreditin que la seva declaració pot no ser necessària, i llavors que se centri el cas en les altres proves policials, a més de que el consistori es personi en tots els casos.


Per això, des de la Guàrdia Urbana aposten perquè les dones declarin una sola vegada en una prova preconstituïda, que serà vàlida el dia del judici i que evitarà que hagin de tornar a comparèixer, per evitar la doble victimització.


"Hi ha una responsabilització extrema del paper de la víctima en tot el procés, la prova preconstituïda ajuda a atenuar això, l'anem a victimitzar menys perquè va a fer una sola declaració en principi, que serà una declaració completa amb totes les figures que estarien a la vista oral", ha explicat Granados.


UNITAT DE LA URBANA


La Guàrdia Urbana de Barcelona ja compta amb un Grup especialitzat en el tràfic i explotació sexual de dones que treballa sobre el terreny i que se centra a detectar a possibles víctimes i, amb un minuciós i intens treball de seguiment, aconseguir guanyar-se la seva confiança per propiciar un entorn segur que les convenci a denunciar la seva situació.


En els seus deu anys de recorregut, han aconseguit detenir 269 proxenetes, i en 2016 van aconseguir una trentena de detinguts en quatre operacions, una d'elles contra un clan albanès, i ara podran passar de ser dos agents a quatre, ha explicat a Europa Press el cap del grup.


Des que va començar a actuar el 2006 la situació de les xarxes de proxenetisme a la ciutat de Barcelona ha canviat: han passat de ser grans estructures piramidals molt estructurades i amb un nombre elevat de dones explotades a diluir-se en "petites cèl·lules d'explotació individual, on un explotador té depenent d'ell a una o dues persones".


Aquest canvi s'ha anat produint de mica en mica després de les dues macroperaciones contra les xarxes de proxenetisme Constanza i Alexandria, el 2006 i 2008, ja que els clans han vist que és més fàcil passar desapercebut amb estructures més petites i discretes.


"Els explotadors han mutat per fer que les penes siguin menors, i la manera ha estat trencar amb aquesta estructura tan formal que a la policia li resulta relativament fàcil d'acreditar", ha explicat l'intendent Granados.


A més, s'afegeix el fet que ara els proxenetes ja no fan servir una violència tan extrema per sotmetre a les dones, sinó que els investigadors s'han trobat amb un altre mètode en els clans romanesos: "El que fan ara és enamorarlas, perquè hi hagi un vincle sentimental molt fort, i no només les s'enamoren, entaulen una relació pseudomatrimonial, la deixen embarassada i deixen al nen en mans de la família del proxeneta, i el nen passa a ser un ostatge de l'organització".


Segons les últimes dades de la unitat, actualment hi ha entre 70 i 90 dones de nacionalitat nigeriana que exerceixen la prostitució a la Rambla, tot i que moltes d'elles s'han desplaçat a la zona d'oci nocturn del Port Olímpic, mentre que a la zona d'Illa Robadors, al Raval, tenen constància d'una trentena de dones de nacionalitat romanesa en situació d'explotació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH