dissabte, 24 de agost de 2019

El Govern regularà els preus del lloguer a partir de la primavera

|

Lloguer 2


La Generalitat crearà un índex de referència del lloguer a Catalunya per "donar estabilitat i seguretat de manera immediata" al sector, segons va explicar aquest dimarts la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs.


Davant periodistes, Borràs ha indicat que aquesta serà una de les mesures principals de la futura llei catalana sobre lloguers urbans que el Govern presentarà a finals d'aquest any al Parlament, tal com va aprovar la cambra catalana el desembre de 2016 amb la Llei de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió social.


Aquest dimecres, en una entrevista a TV3, Meritxell Borràs ha explicat que la Generalitat ho començarà a aplicar a la primavera i que s'implementarà de manera "progressiva", començant pels 115 municipis amb més alta demanda de lloguer.


La consellera s'ha mostrat convençuda que el Tribunal Constitucional (TC) no podrà tombar la mesura, i ha detallat que segons un informe jurídic intern es pot tenir "tranquil·litat absoluta".


En aquest sentit, ha assegurat que en l'última de les set reunions preparatòries realitzades, un representant del Col·legi d'Advocats de Barcelona va dir que la mesura era "impecable" i tenia tota la seguretat jurídica.


I és que la creació del aquest índex ha sorgit després d'una sèrie de trobades amb diversos grups de treball, que van iniciar la seva activitat al setembre, coordinats per la càtedra d'habitatge de la universitat tarragonina Rovira i Virgili i que han inclòs diversos actors del parc d'habitatges català, l'Ajuntament de Barcelona, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i la Plataforma per un Habitatge Digne (PHD).


PIONER A ESPANYA


Amb l'aprovació d'un decret i la seva posada en marxa, Borràs ha assegurat que l'índex de referència del lloguer ha de permetre al Govern "modular els increments exagerats dels lloguers de Catalunya", així com donar transparència al sector i igualar els drets dels propietaris en inquilins.


Aquest nou índex, pioner a Espanya, es calcula i es basarà en elements concrets com la ubicació l'estat de l'habitatge, els metres quadrats i l'accessibilitat, entre d'altres, i es diferenciarà per barris en ciutats grans com Barcelona per mostrar quines zones estan per sobre de l'indicador i quins no.


"Quan algú vulgui llogar un habitatge, ha d'indicar si el preu està per sobre d'allò que marca l'índex de referència en el contracte", ha asseverat, de manera que les immobiliàries tradicionals i els portals d'Internet per buscar pis també ho hauran d'incorporar.


L'índex serà de lliure accés a través de la pàgina web de la Conselleria de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, s'actualitzarà cada dos anys i es revisaran els criteris d'elaboració cada quatre anys.


AVANTATGES


Borràs ha anunciat que aquells propietaris que situïn els preus de lloguer per sota de l'índex de referència "tindran facilitats per accedir als ajuts de la Generalitat per rehabilitar habitatges", una mesura que beneficia directament als propietaris i que pretén incentivar, segons la consellera , un lloguer responsable.


En aquest sentit, ha reclamat als ajuntaments que col·laborin amb la Generalitat en la implantació d'aquest nou índex oferint a aquells propietaris que no els superen bonificacions en l'IBI o, en el cas de sobrepassar-ho, penalitzacions.


A més de la creació de l'indicador, els grups de treball han proposat l'elaboració d'un Registre de Lloguers de Catalunya (RLC) per identificar "males pràctiques en el lloguer", passar de contractes de tres anys més un de pròrroga a cinc anys més 3 i la posada en marxa de contractes de llarga durada.


COMPETÈNCIES


La Generalitat no té competències en aquesta matèria i així ho ha admès la consellera, assegurant que s'està treballant en una nova legislació a nivell català "esprement la legalitat" perquè sigui vàlida.


Per distanciar-se del model estatal actual, la normativa catalana s'ha ideat "mirant a altres països i comunitats", ha apuntat Borràs, entre els quals es troben Alemanya, Àustria i França.


FUNCIONARIS


Preguntada per si el Govern es planteja rebaixar a 35 hores setmanals la jornada dels funcionaris catalans, com ha fet Andalusia, la consellera ho ha descartat.


Borràs ha explicat que Euskadi ja va intentar rebaixar la jornada setmanal de les 37,5 hores anuals a 35 "i va ser immediatament recorregut i paralitzat", pel que ha augurat que la presidenta de la Junta andalusa, Susana Díaz, li passarà el mateix .

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH