dijous, 26 de novembre de 2020

Les urgències catalanes, "al límit" per la insuficiència pressupostària de Comín

|

urgències 1


El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), que aglutina els quatre col·legis professionals catalans, i el sindicat Metges de Catalunya (MC) han alertat de l ' "extrema saturació" que pateix el servei d'urgències dels hospitals catalans , l'atenció primària i el sector sociosanitari arran de l'arribada de l'epidèmia de la grip.


Els representants de MC i de CCMC comparteixen la seva preocupació per una situació que, segons han avisat, posa novament en evidència que el problema ve de lluny i que els serveis d'urgències catalans fa temps que treballen "al límit".


Han manifestat que la saturació i, ocasionalment, el col·lapse, de les urgències demostra que més enllà del context d'epidèmia, l'origen del problema té diverses causes, com la insuficiència pressupostària, la manca de recursos, els dèficits estructurals i organitzatius i l'evolució sociodemogràfica de la població, aspectes sobre els quals s'ha d'actuar "de manera decidida".


Els facultatius han afirmat que la "infrafinançament crònic" de la sanitat, sumada a les retallades pressupostàries dels últims anys --es han perdut 8.800 milions d'euros en sis anys-- i l'ofec econòmic que pateix la Generalitat han suposat una gran pèrdua de recurs humans i inversions.


Coincidint amb el debat dels pressupostos per 2017, els metges han reclamat a tots els grups parlamentaris un esforç per arribar al consens per tal de recuperar els nivells de despesa en salut anteriors a la crisi, ja que la insuficiència pressupostària en sanitat "posa en risc un dels pilars bàsics de l'Estat del Benestar ".


"Constatem que continuem molt lluny de la despesa en salut de l'any 2010, just abans de l'inici de les retallades", tenint en compte que el pressupost consolidat previst per 2017 tindrà una despesa per càpita de 1.186 euros, molt per sota dels 1.297,5 per habitant de 2010.


Han recordat que els comptes estan al mateix nivell de despesa que fa deu anys i que són "de les més baixes de l'Estat espanyol", i estan molt lluny de la despesa de països de l'entorn europeu.


Després de reunir-per analitzar la situació del sistema sanitari català, han emès un comunicat conjunt en el qual ofereixen la seva col·laboració al conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, per a participar en el Pla Nacional d'Urgències que està elaborant el departament.


MODEL D'ATENCIÓ INTEGRAL


Segons els metges, cal avançar cap a un "model d'atenció integral" que garanteixi l'assistència de qualitat en el domicili i permeti reservar l'opció d'hospitalització als casos greus i complexos.


Al seu parer, la saturació de les urgències reflecteix que l'impacte de la crisi ha tingut en les famílies i la capacitat de resposta "insuficient" dels serveis socials i comunitaris a l'hora de donar suport a pacients fràgils que sovint viuen sols i acaben a l'hospital davant de qualsevol descompensació.


"La debilitat d'aquestes estructures té un impacte directe en l'increment de la demanda assistencial", han sostingut CCMC i MC, que han advocat per uns serveis socials i comunitaris més forts i àgils que permetin trobar alternatives a l'ingrés hospitalari.


També defensen reforçar de manera específica l'empoderament de l'atenció primària, dotant-la de més recursos perquè pugui tenir més capacitat resolutiva i col·laborar estretament amb la resta de nivells assistencials i amb els serveis socials i comunitaris.


A més, han reivindicat l ' "esforç i compromís" dels professionals sanitaris que treballen en els diferents nivells assistencials perquè estan suplint les deficiències del sistema, tot i no rebre el reconeixement corresponent des de la perspectiva professional i laboral.


"La millora del finançament ha de permetre alleugerir les càrregues de treball, recuperar les contractacions i les retribucions, i donar estabilitat als professionals", segons els metges.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH