dissabte, 27 de novembre de 2021

Gairebé la meitat dels contractes temporals de Catalunya són d'un mes o menys

|

Paro3 2


El 41,2% del total dels contractes temporals signats a Catalunya durant l'any passat van tenir una durada inferior o igual a un mes, i d'aquests, el 76,8% van ser de set dies o menys, segons assenyala el Balanç de la contractació a Catalunya de l'Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat.


L'informe constata que durant 2016 es van signar a Catalunya 2.890.000 de contractes de treball, un 9,3% més que l'any anterior, dels quals el 12,6% van ser indefinits (376.034) i el 87,4%, temporals (2.610.524); en relació amb l'any anterior, la contractació indefinida ha crescut un 15,5% i la temporal un 8,5%.


Pel que fa al tipus de jornada, el 60% dels contractes es van signar a temps complet, i aquests van créixer per segon any consecutiu més que els que són a temps parcial (+ 10,1% i + 8,1%, respectivament).


Es van registrar increments en totes les modalitats contractuals, excepte en els contractes de formació (-75%), el que s'explica per la finalització al desembre de 2015 del període transitori durant el qual es podien fer contractes de formació encara que no existís titulació de formació professional o certificat de professionalitat relacionats amb els llocs de treball.


La contractació masculina va créixer més que la femenina (+ 9,7% i + 8,9%, respectivament), i per trams d'edat, l'increment de la contractació es va estendre a tots els grups d'edat, amb especial intensitat entre joves i persones de 45 anys i més.


Un 20% dels contractes els van signar estrangers i, per nacionalitat, els europeus i els treballadors d'Amèrica central i del sud van ser els que van acumular més contractes; en termes interanuals, l'increment de la contractació va ser més intensa entre els estrangers que entre els nacionals (+ 12,2% i + 8,6%, respectivament).


El sector serveis va ser el que va acumular més contractes l'any passat (2.378.916) i els llocs de treball més contractats van ser peons d'indústries manufactureres; cambrers assalariats; personal de neteja d'oficines, hotels i altres; i venedors de botigues i magatzems.


Per províncies, la que va registrar un major increment de la contractació va ser Barcelona (+ 9,9%), seguida de Tarragona (+ 8,7%), Girona (+ 8%) i Lleida (+ 5,7%).


Quant a la contractació mitjançant empreses de treball temporal (ETT), es van formalitzar 609.251 contractes, un 13,1% més que l'any anterior, fet que suposa que ha crescut més intensament que el total de la contractació temporal i provoca un nou increment de la quota de mercat d'aquest tipus d'empreses, que ha augmentat any rere any des de 2012 fins a arribar al 20,4%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH