dilluns, 23 de novembre de 2020

L'ansietat multiplica per dos el risc de patir malalties pulmonars

|

EquipoinvestigacinLleida


Investigadors lleidatans del Grup d’Epidemiologia Aplicada de l’Institut de Recerca Biomèdica Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol han detectat que la presència d’ansietat i depressió en els pacients diagnosticats de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és molt superior (15,6 %) que en la població general, tal com es recull en l’article publicat recentment pels investigadors a la revista nord-americana Lung, una revista de prestigi en estudis de recerca en malalties respiratòries.


L’estudi també mostra que els pacients amb bronquitis crònica que pateixen ansietat o depressió ingressen un 23,3 % més a l’hospital a causa de les exacerbacions de la seva broncopatia crònica, en comparació amb els pacients amb MPOC sense ansietat.


Així doncs, el fet de tenir ansietat multiplica per 2,28 el risc de patir dues o més exacerbacions. L’estudi s’ha realitzat en una mostra de 512 pacients diagnosticats d’MPOC procedents de consultes d’atenció primària de l’ABS Pla d’Urgell que durant un període d'un any van ser entrevistats per professionals d'atenció primària.


Els resultats mostren la necessitat que els metges de capçalera facin un abordatge multidimensional d’aquests pacients, i no només un de centrat en la patologia respiratòria crònica. Amb la finalitat de millorar la supervivència i qualitat de vida d’aquests pacients, els investigadors creuen necessari fer-los un cribratge de l’ansietat i de la depressió per prescriure’ls un tractament precoç amb antidepressius i/o ansiolítics i minimitzar així el nombre d’ingressos hospitalaris i, per tant, la depesa sanitària.


GRUP DE RECERCA


Aquest Grup de Recerca multidisciplinari està especialitzat en l’estudi de les malalties pulmonars, especialment la bronquitis crònica. El Grup va sorgir a Lleida fa quatre anys amb la voluntat de donar resposta a diferents qüestions plantejades sobre les exacerbacions en els pacients amb MPOC. Actualment, el Grup ha iniciat una línia de recerca centrada a estudiar els pacients diagnosticats d’MPOC que mai han estat fumadors. Fins ara, els investigadors del Grup han publicat set estudis científics, la majoria en revistes internacionals. Aquest és un bon exemple de l'èxit de la collaboració entre la investigació realitzada a l’atenció primària (IDIAP) i a l’atenció hospitalària (IRBLleida).


INVESTIGADORS


Els investigadors de l’estudi són Josep Montserrat, doctor en medicina i metge de família del CAP Mollerussa; Pere Godoy, coordinador del Grup d’Epidemiologia Aplicada de l’IRBLleida i professor titular d’epidemiologia i salut pública de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL); Josep Ramon Marsal, tècnic en estadística de l’IDIAP; Marta Ortega, doctora en medicina i coordinadora de Recerca a l’IDIAP; Josep Pifarré, cap de la Unitat de Salut Mental de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida; Ferran Barbé, cap de Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i Miquel Alsedà, metge especialista en epidemiologia i salut pública i investigador del Grup de Recerca d’Epidemiologia Aplicada de l’IRBLleida.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH