dimecres, 14 de abril de 2021

Sanitat finançarà una nova teràpia que cura més de la meitat dels casos de l'un tipus de càncer de mama

|

Cncerdemama


El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha autoritzat el finançament públic d'una nova combinació de dos teràpies dirigides que, administrades al costat de quimioteràpia, pot curar més de la meitat dels casos d'un tipus agressiu de càncer de mama, el HER2 positiu , com a tractament neoadjuvant abans de la cirurgia.


En concret, l'aprovació permet usar en estadis inicials el fàrmac pertuzumab, comercialitzat per Roche com 'Perjeta', que fins ara només estava autoritzat en pacients metastàsiques, en combinació amb quimioteràpia i el fàrmac estàndard en aquests tumors, el 'Herceptin', de la mateixa companyia.


Tots dos fàrmacs actuen de forma complementària i aconsegueixen un bloqueig més complet de les vies de senyalització HER implicades en la proliferació i supervivència de les cèl·lules tumorals.


"És una molt bona notícia perquè s'ha aprovat amb una indicació curativa, no pal·liativa", ha destacat el president de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), Miguel Martín, també presideix el Grup de Recerca en Càncer de Mama (GEICAM) que ha participat en el desenvolupament clínic d'aquesta teràpia.


El subtipus HER2 positiu representa al voltant del 20 per cent dels més de 26.000 casos de càncer de mama que es registren cada any a Espanya, i l'opció de tractar el tumor abans d'operar-permet disminuir la seva mida per evitar l'extirpació de la mama , el que a més redunda en un millor pronòstic i un menor risc de recaiguda, cosa que actualment succeeix en un terç d'aquestes pacients.


Amb aquest nou tractament, els assajos clínics que han permès la seva aprovació han demostrat que es dupliquen les possibilitats de curació que hi havia fins ara, en aconseguir una resposta patològica completa en un 60 per cent dels casos.


SENSE TUMOR RESIDUAL EN MAMA I GANGLIS AXIL·LARS


La resposta patològica completa s'aconsegueix quan no hi ha tumor residual ni a la mama ni en els ganglis axil·lars i, encara que no equival a curació, "en aquests casos el risc de recaiguda està per sota del 10 per cent", ha afegit la doctora Eva pruneres, presidenta del grup de recerca en càncer de mama SOLTI i oncòloga de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid.


A més, en els estudis han vist que en dones amb determinats subtipus la resposta patològica completa era fins i tot del 80 per cent, mentre que no suposa una major toxicitat per a aquestes pacients ni més complicacions cardíaques.


Després de la seva administració, en el 40 per cent dels casos es pot evitar la mastectomia i s'opta per una cirurgia conservadora que és "igual d'eficaç". De fet, en molts casos es realitza perquè les tècniques d'imatge impedeixen confirmar que ja no hi ha restes del tumor, segons ha reconegut Martín, que no descarta que en un futur no sigui necessari operar si el tractament aconsegueix acabar del tot amb el tumor.


UN ESTALVI DE 250.000 EUROS PER PACIENT CURADA


El president de GEICAM ha reconegut que l'avanç és "excel·lent" ja que, en cas d'evitar la recaiguda, el Sistema Nacional de Salut (SNS) s'estaria estalviant uns 250.000 euros per pacient curada.


I per als casos en què no s'elimina del tot el tumor i queda malaltia residual, el fet tractar abans d'operar dóna als oncòlegs una "segona oportunitat" perquè puguin ser tractades de nou després de la cirurgia amb altres tractaments sense resistència creuada.


La directora metge de Roche Espanya, Annarita Gabriele, ha destacat la importància d'aquest avanç i el destacat paper que ha jugat Espanya en el seu desenvolupament, amb 16 centres i més de 130 pacients inclosos en tots els assaigs clínics realitzats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH