dissabte, 7 de desembre de 2019

Gas Natural Fenosa demana "claredat jurídica" per lluitar contra la vulnerabilitat energètica

|

Villaseca


El conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, ha demanat aquest dijous solidesa i claredat jurídica a nivell supramunicipal per evitar casos com el de la dona morta al novembre a Reus (Tarragona) per un incendi de matinada en el seu domicili a causa d'una vela dos mesos després que li fos tallat el subministrament.


En compareixença a la Comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament, ha qualificat el fet de desgràcia en un país que, amb els seus mitjans, no hauria de permetre aquest tipus de tragèdies: "El cas que ens ocupa no és un problema de diners, és un problema d'organització ".


"És lamentable constatar que, entre tots, no hàgim estat capaços d'evitar aquesta situació. Hem d'esforçar-nos aviat i bé perquè no es repeteixi", ha agregat.


Ha insistit en la postura de la companyia que la llei catalana 24/2015 sobre pobresa energètica indica que s'ha d'establir un protocol obligat de comunicació de les subministradores als serveis socials abans d'un tall de subministrament, el que el Parlament va demanar que es fes via decret, i ha afegit que no s'ha de confondre el protocol amb el conveni econòmic que s'esmenta en l'article 6.3 de la llei, i que el protocol està pendent.


En el cas de Reus, ha incidit que la distribuïdora de Gas Natural Fenosa no tenia coneixement de la vulnerabilitat de l'anciana morta perquè no s'ho havien notificat els serveis socials de Reus, amb els quals col·laborava des del 2014 i que el va informar 134 casos de clients vulnerables, als quals no se'ls va tallar el subministrament.


Considera que les circumstàncies de l'anciana eren "excepcionals", amb un delicat estat de salut i una complexa situació familiar, i ha dit que un familiar molt proper a la morta va deixar una espelma encesa de proporcions considerables --en les seves paraules-- juntament al seu llit i posteriorment va sortir del domicili, i ha afirmat que d'aquesta desgràcia s'han d'extreure ensenyaments.


POBRESA "SENSE ADJECTIUS"


Ha defensat la lluita contra la pobresa "sense adjectius", i ha explicat que per això Gas Natural Fenosa porta anys arribant a acords amb administracions locals i autonòmiques per establir una cobertura raonable a aquest problema a través de la informació de les administracions a les companyies subministradores sobre els casos de clients vulnerables detectats pels serveis socials, que ha opinat que és el mètode més eficaç i el que s'aplica en altres països.


Ha recalcaldo que aquests convenis cobreixen al 93% dels seus clients a Espanya, i al 97% en el cas de Catalunya, a través d'acords amb 441 municipis que han evitat 12.146 talls de subministrament a llars vulnerables (18.000 en el conjunt d'Espanya) .


Al seu parer, actuacions legislatives impulsades fins ara com el bo social estatal i la llei 24/2015 del Parlament han tingut un resultat "confús i poc eficaç".


Davant d'això, ha demanat desenvolupar lleis i reglaments supramunicipals que permetin tractar amb "seguretat, automatisme i eficàcia" el problema i concretar la manera en la qual els ens locals i les empreses subministradores han de relacionar-se, amb una manera única, vinculant i obligatòria.


"Sense un ordenament jurídic i operatiu adequats, les diverses iniciatives desplegades poden ser ineficaços, com en aquest cas", ha afegit.


PROTOCOL CATALÀ


En el cas de la llei 24/2015 de la Generalitat ha posat l'accent en la seva necessitat de desenvolupament per "fer un protocol de veritat, no penjat en un web", que ha qualificat de vital per comptar amb detalls, procediments i recursos perquè el sistema es faci bé.


També ha dit que és la tercera llei catalana sobre pobresa energètica i la primera que estipula que han de ser les companyies les que comuniquen als serveis socials els possibles talls de subministrament per confirmar que no són persones vulnerables, cosa que, segons ell, no passa en cap altre país de la UE, tot i que ha demanat claredat si així es decideix.


Ha exemplificat que cada any es fan més de 600.000 talls de subministrament a Catalunya (uns 5 milions a tot Espanya) i és difícil gestionar aquest volum de dades, pel que és necessari un protocol que detall el mecanisme i un mitjans de comunicació permanents i continus entre les 177 empreses subministradores i els més de 900 ens locals amb competències en aquesta matèria per intercanviar informació amb rapidesa, seguretat i traçabilitat.


FINANÇAMENT


Villaseca reconeix, en ser una empresa de servei públic, ha d'obeir qualsevol obligació que li fixin les administracions, però la legislació estipula que qualsevol mesura ha de ser adequadament compensada: "A la UE cap administració fa pagar a la companyia, però, si es fa , ha de comprendre a tot el sistema en conjunt ".


De tota manera, ha instat a distingir el problema del seu finançament, assegurant que el problema s'ha de resoldre independentment del seu finançament, ja que en algunes ocasions han sobrat recursos de partides públiques, i decidir qui paga és rellevant, però no el prioritari.


COMUNICACIÓ AMB LA GENERALITAT


La companyia ha rebut fa 48 hores la proposta de conveni únic amb les subministradores contra la pobresa energètica anunciat el 19 de gener per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, les diputacions i les entitats municipalistes, i ha afegit que des de Gas Natural Fenosa ho estudiaran "amb deteniment".


Després del cas de Reus, la companyia energètica ja va sostenir que estaven disposats a signar qualsevol conveni que no ataqués a la viabilitat tècnica, econòmica ni procedimental de l'empresa.


Sobre l'expedient sancionador que li va obrir la Generalitat per la mort de la dona de Reus --que pot tenir un termini ordinari de fins a 12 mesos o un de abreujat de sis--, Villaseca ha afirmat que "lliuraran tota la informació necessària" al Govern .


"Des de Gas Natural Fenosa reiterem el nostre compromís de fer les coses millor", ha dit al final de la seva intervenció, mentre la companyia espera el protocol de la Generalitat.


Ha explicat que intentaran millorar els mecanismes d'intercanvi d'informació amb els ajuntaments, formaran al seu personal per detectar situacions de vulnerabilitat, i ampliaran activitats de la seva Fundació per a donar suport a les persones més desfavorides que pateixen els efectes de la crisi econòmica: "Mereixen tota la nostra atenció i esforç ".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH