Els MOOC: una educació superior de qualitat per a tots

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

MOOC 1


Qui no ha somiat amb poder estudiar a la Universitat de Harvard o al Massachusetts Institute of Technology? Doncs ara és possible fer-ho de forma gratuïta i sense haver de volar fins a Boston gràcies als MOOC.


Sens dubte una de les grans revolucions dels últims temps en el terreny de l'educació superior és el fenomen dels MOOC (Masive Open Online Courses). Probablement aquesta modalitat de formació a través de xarxes s'estigui posant la primera pedra del que ha de ser l'essència del procés d'aprenentatge en línia que fins ara ha estat, en major o menor mesura, una imitació i adaptació digital dels mètodes d'ensenyament presencials de tota la vida.


Però anem a aclarir conceptes, es denomina MOOC a un tipus de curs que s'imparteix a través d'Internet, per prestigioses institucions educatives, i que pot arribar simultàniament a ingents quantitats d'alumnes, de fet poden sumar fins a diversos milers. Addicionalment, se suposa que els MOOC fan un ús intensiu dels mitjans socials, en les comunicacions docent-alumne i entre aquests últims, i que exploten al màxim els formats multimèdia, especialment el vídeo i el podcast.


Precisament és l'Institut Tecnològic de Massachusetts l'organisme pioner a posar en marxa el 2001 el que va denominar MIT OpenCourseWare (MITOCW) que al seu dia va definir de la següent manera:

«OpenCourseWare combina dues coses: la tradicional obertura, compromís i influència democratitzadora de l'educació americana i la possibilitat que ofereix la web per posar una vasta quantitat d'informació disponible de forma immediata».


Un any després, el MIT va publicar la primera prova del nou model educatiu, consistent en una pàgina web que albergava 50 cursos. L'any 2011 la institució va celebrar els deu anys de la iniciativa amb més de 2.000 cursos, la incorporació de 33 disciplines acadèmiques i més de 100 milions d'alumnes.

No obstant això, no és fins 2008, any en què Stephen Downes i George Siemens, tots dos docents de la Universitat de Manitoba (Canadà), imparteixen el curs Connectivism and Connected Knowledge (CCK08), en què es considera que comença l'era dels MOOC . Aquest curs va tenir un alumnat presencial de pagament de 25 persones i un altre virtual gratuït de 2.300. L'alumnat remot podia interactuar amb l'aula a través d'una plataforma educativa Moodle i de diferents eines 2.0, com els blocs i Second Life.


El canvi de paradigma educatiu ha vingut de la mà de la tecnologia. No obstant això, és urgent que la formació en línia trobi el seu propi espai metodològic aliè a l'ensenyament presencial i que no depengui de l'adaptació i adopció de les formes d'aquesta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH