dimecres, 25 de novembre de 2020

El cas Blanquerna: entre la política i la injustícia

Ramiro Grau Morancho
Advocat i escriptor

Acadèmic Corresponent de la Real Academia de Jurisprudencia y Legislación.

Blanquerna escrache


Fa anys, quan era més jove, i possiblement més ximple, o menys cremat per la vida, creia en la justícia humana. Ara cada vegada menys.


Ara per ara només crec en la justícia divina, i amb grans dubtes, ja que veient com va el món, pressento que Déu està de vacances una bona part de l'any ... Si, ja sé: el lliure albir, la llibertat de cadascú i totes aquestes romanços. Però la veritat és que la societat és tremendament injusta, i cada vegada més, per desgràcia per a tothom.


Un d'aquests casos sagnants, que més m'han danyat jurídica i moralment, ha estat el cas Blanquerna, anomenat així per haver succeït una manifestació o escrache davant la biblioteca Blanquerna, que pel que sembla està situada als baixos de l'edifici que alberga les dependències de la Generalitat de Catalunya a Madrid.


Per cert que el carrer Alcalá, 44, em porta alguna reminiscència de l'època franquista. No hi era la Secretaria General del Moviment ... o m'equivoco de nombre? De qualsevol forma, sinó era el mateix edifici, no crec estigués molt lluny.


Llegint, o més aviat estudiant, detingudament la Sentència, segueixo veient bastants coses rares, que donen que pensar, i no bé, precisament:


Foli 8: després narrar el succeït, força exagerat, al meu entendre (jo vaig veure l'enregistrament en televisió; no sé si és que ja sabien el que anava a succeir i els estaven esperant, o va ser per casualitat), diu així la Sentència:


"Després de poc més d'un minut, l'esmentat grup, que exhibia banderes d'Espanya i dels partits polítics al·ludits, va abandonar el local corejant" catalanitat és Hispanitat "i" ser espanyol és un orgull "...

tremends i injuriosos lemes, suposo, que mereixen el retret penal més sever. (Entengui la ironia).


Per descomptat que en un minut es pot assassinar una persona, i fins intentar violar una noia, sobretot si un és un ejaculador precoç, o atracar una persona amb una arma a la mà ..., però dóna la casualitat que cap d' aquests delictes es van cometre.


Simplement es va empènyer a un diputat al Congrés, i al delegat de la Generalitat a Madrid, desconeixent els manifestants els càrrecs que ocupaven, com recull la sentència. I en marxar del lloc els manifestants --o escrachantes, aquesta parauleta que ha posat de moda l'esquerra més rancia--, que ells sí tenen dret a manifestar-te:


"... Llançant un ..., la identitat no ha pogut determinar, un esprai irritant que va provocar picors, irritació, nàusees i altres menyscabaments físics en els assistents a l'acte el que va obligar a suspendre el mateix ...".


La Sentència és, si més no, contradictòria, ja que en aquest mateix antecedent primer, in fine, es diu que:


"Posteriorment José María Bosch va pronunciar, en uns jardins pròxims, unes paraules als assistents que es mantenien en el lloc".


De la interpretació del text jo entenc que únicament es va suspendre el mateix durant un temps indeterminat, que la Sentència no fixa, però que posteriorment es va continuar amb la realització de l'acte, si bé és cert que "en uns jardins pròxims", no es si fa al propi carrer d'Alcalá, oa algun pati interior de l'edifici.


Però de cap manera es va impedir la seva realització, o almenys així es dedueix de la lectura del text.

Antecedent Sisè:


"S'assenyala el present recurs per deliberació i decisió per al dia 16 de novembre de 2016, perllongant els mateixos fins al dia d'avui".


Com que la Sentència és de data 11 de gener de 2017, ¿hem de suposar que els cinc senyors magistrats de la Sala Segona del Penal del Tribunal Suprem han estat gairebé dos mesos deliberant sobe un fet puntual, que va durar al voltant d'un minut ... ? És clar que també podem suposar que el Nadal són sagrades, la fi i començament d'any també, etc., i han fet un recés en la seva atrafegada vida

Ara començo a entendre el tradicional retard de l'administració de justícia a Espanya !.


I dic més, aprofitant la llei de transparència, i encara que suposo que s'hauran dedicat a altres causes de major calat i força, vull suposar, ¿seria possible conèixer el cost econòmic d'aquests cinc senyors durant gairebé dos mesos de deliberació ...?


El fiscal formula recurs de cassació basant-se en la "indeguda aplicació de l'article 22.4 del Codi Penal (agreujant de cometre el delicte per motius ideològics), i per" estimar indegudament aplicat l'article 21.5 (atenuant de reparació del dany) en el delicte de desordres públics amb la consegüent inaplicació de l'article 66.3 del Codi Penal ".


Els fonaments de dret primer i segon de la sentència (fols. 16 a 20), acullen favorablement la tesi de la fiscalia, una fiscalia que es caracteritza per la seva "gran comprensió" cap a la mafiosa família Pujol, lladres milionaris, o cap als successius presidents i consellers de la Generalitat, a cap dels quals s'aplica el tipus penal de malversació de cabals públics, ja que això podria suposar el seu ingrés a la presó per diversos anys.


Únicament se'ls acusa de prevaricacions administracions que, com a molt, i en el pitjor dels casos, podrien suposar una inhabilitació temporal per a l'accés a càrrecs públics ... I és que encara hi ha classes, i en el dret penal on més!


Però clar, aquí no estan acusant polítics, sinó a ciutadans, i més que a ciutadans madurs a joves, que han pogut ficar la pota, però no la mà, i que, a més, han actuat amb fins de defensa de la nostra Pàtria, i de la seva unitat i integritat territorial, aquesta mateixa que el desgovern de Rajoy és incapaç de defensar, i ho estem veient tots els dies.


Resumint i concretant, aquesta sentència fa bo el títol de mi darrer llibre: Justícia Injusta (Grau Editors, Saragossa, 2016), que aprofito per recomanar a qui no creen massa en la justícia humana ...

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH