dimecres, 27 de maig de 2020

El perfil mitjà del pacient trasplantat de cor correspon a un home d’entre 50 i 60 anys

|

Trasplantesdecorazn


El 24 de novembre de l’any 1991 es va dur a terme el primer trasplantament de cor a l’Hospital Universitari de Bellvitge, anomenat en aquell moment Hospital Prínceps d’Espanya. Des d’aleshores, el Programa de Trasplantament Cardíac s’ha desenvolupat de forma ininterrompuda fins arribar a un total de 417 trasplantaments i amb uns excellents resultats pel que fa a taxes de supervivència, que l’han convertit en un centre de referència per a pacients de Catalunya i les Illes Balears. En concret, la taxa de supervivència dels pacients trasplantats de cor en el primer any després de l’operació ha ofert uns grans resultats en el 2016, en situar-se en un 95%.La mitjana de trasplantaments de cor és superior als 16 anuals i el perfil mitjà del pacient trasplantat en aquests 25 anys correspon a un home d’entre 50 i 60 anys. Aquest últim any, s’han dut a terme un total de 17 trasplantaments de cor, un 30% dels quals han estat urgents. El percentatge de casos en què el trasplantament de cor s’ha de realitzar en condicions d’urgència ha anat augmentant de forma continuada en els darrers anys i constitueix un dels principals reptes de futur del Programa.En aquests 25 anys, s’ha consolidat una destacada tasca assistencial en l’àmbit de la insuficiència cardíaca avançada i el xoc cardiogènic, que ha obert noves àrees terapèutiques, especialment l’assistència circulatòria mecànica –coneguda com a “cors mecànics”–, que han esdevingut un veritable recurs complementari o alternatiu als trasplantaments de cor. En aquest període s’han implantat a l’hospital un total de 195 assistències (26 de les quals corresponen al 2016).El desenvolupament de sistemes d’assistència circulatòria mecànica és una alternativa per a un dels problemes més importants dels programes de trasplantament de cor: l’escassetat de donants. “S’estan plantejant noves fórmules per augmentar el nombre de donacions, alhora que es desenvolupen cors mecànics cada vegada més evolucionats i amb bateries externes, capaces de suplir un cor durant 6 o 7 anys”, explica el Dr. Albert Miralles, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital de Bellvitge. En el decurs de 2016 es van implantar al centre un total de 8 dispositius d’assistència circulatòria mecànica de llarga durada.
“Aquesta gran tasca assistencial i multidisciplinària que és el trasplantament cardíac no hauria estat possible sense l’excellent feina i la capacitat de tots els professionals que han treballat en el Programa”, subratlla el Dr. Nicolás Manito, cap clínic de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca i Trasplantament Cardíac de l’Hospital.


Bellvitge 4Pàmies, la primera dona que va rebre una assistència circulatòria mecànica a l’estat espanyol ara fa 23 anys, assegura que “els trasplantats cardíacs vivim gràcies a la solidaritat d’uns i la humanitat d’uns altres. La solidaritat d’aquells que no van tenir una segona oportunitat com nosaltres, però que, com a donants, van fer l’acte de solidaritat més gran que existeix per donar-nos vida. I la humanitat d’uns altres que ens van cercar un donant allà on fos i sense escatimar esforços de cap mena van anar a buscar-lo per a aquell de nosaltres que el necessitava".L’estreta vinculació i el treball conjunt de l’associació amb el Programa de Trasplantament de Bellvitge també ha estat fonamental. Creada l’any 1995, Corsnous aplega un dos-cents trasplantats i ha subscrit un conveni de collaboració amb l’Hospital, mitjançant el qual presta un servei de voluntariat al centre que ofereix suport psicològic i de rehabilitació als pacients trasplantats i les seves famílies. Alhora, compta amb un pis d’acollida que posa a disposició de pacients i familiars.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH