Malcolm Brown: "L'educació sense eines digitals és inimaginable"

|

MalcolmBrown


Malcolm Brown, director de EDUCAUSE Learning Initiative i expert en l'aprenentatge de les eines digitals en l'àmbit educatiu, va participar en la tercera edició de la Jornada Telspain (xarxa dels professionals de l'aprenentatge en línia a Espanya) que sota el títol «eLearning 2020 : Empreses i Universitats » es va centrar en el futur d'aquesta disciplina. En aquesta entrevista, Brown reflexiona sobre el canvi important de paradigma que es dóna en l'educació superior.


Vostè va participar en la trobada de Telspain sobre el futur del e-learning . Canviarà molt respecte de com el coneixem ara?


No m'imagino que el futur del e-learning sigui tan diferent fins al punt que no ho reconeguem. Crec que canviarà molt, però a hores d'ara es fa difícil dir com arribarà a transformar-se, tot i que ho farà. Durant molt temps ha estat limitat per la tecnologia i ara, en canvi, aquesta tecnologia permet personalitzar en molta major mesura, la qual cosa provocarà una gran diferència tant per als estudiants com per als professors.


Aquestes tecnologies, però, no són iguals a tot arreu. Al món, ¿hi ha diferències en la tecnologia del e-learning o hi ha un camí on tothom es troba?


En l'educació no crec que hi hagi mai un sol camí i, probablement, tampoc crec que es vulgui que així sigui perquè l'educació té una multiplicitat de punts de vista, perspectives, persones que prenen part, etc. I tot això no podria conviure en un únic camí. Aquesta és una de les coses que fem a la nostra investigació, recordar la diversitat en l'àmbit educatiu, perquè no hi ha manera que un únic camí suport tota aquesta diversitat. Per tant, hem de trobar un determinat entorn que, d'una banda, permeti personalitzar i encaix en les necessitats de professors i alumnes però que, d'altra, no sigui tan caòtic que acabi perdent tot tipus de sentit. Hem de trobar un equilibri.


Fa vint anys, quan es va crear la UOC, l' e-learning era un model d'aprenentatge que contrastava amb el model presencial. Ara fins i tot per a una classe magistral a la universitat calen eines digitals. Per tant, la definició de e-learning en si mateixa ha canviat, no?


Exacte. Avui en dia l'educació sense eines digitals ja és una cosa inimaginable. Fins i tot el processador de textos és digital. Però fins ara eren frustrants les limitacions de les diferents direccions en què el e-learning necessitava anar, així que tinc l'esperança que, a mesura que anem progressant, aquestes restriccions s'aniran relaxant i permetran la creació de nous i múltiples entorns.


Parlem d'un nou paradigma que és part d'un altre de més ampli que es dóna en la societat. O hi ha algun aspecte del paradigma educatiu diferent de la resta?


L'educació reflecteix la cultura general, però òbviament hi ha certes especialitzacions, tal com també passa en altres àmbits com la medicina. Actualment, per exemple, podem consultar un web metge quan alguna cosa ens fa mal, i això és diferent del que fèiem abans.


I es pot fer una operació a distància des d'un altre continent.


Exacte! Ara observem aquest tipus de coses que abans no es podien realitzar. La idea que tot és visual, personalitzable, accessible durant les vint hores, etc., està prenent forma. I això també passa en el món de l'educació.


I aquest debat, ¿és el mateix en els Estats Units ia Europa o, com passa sovint, el seu país van un pas per davant?


No sé què dir-te. És una bona pregunta. Una de les raons per les que volia venir a la trobada de Barcelona era per veure el diferents, o no, que poden ser aquestes coses. I en presentar el meu treball, elaborat en el context nord-americà, moltes persones em van confirmar que aquí està passant el mateix. Per tant, sospito que les diferències, si bé existeixen, no són tan grans.


¿Potser perquè amb les eines digitals ara tot està més connectat?


Estic d'acord amb aquesta apreciació. Quan apareix una nova eina digital, està disponible molt ràpidament. Els canvis tenen lloc molt de pressa i es comparteixen igual de ràpidament.


Parlem de EDUCAUSE. Quin és el principal objectiu de l'associació on treballa?


És una associació professional de persones que treballen en l'entorn digital a l'educació superior. Donem suport a aquests professionals en diferents sentits. Jo, per exemple, m'encarrego de la formació amb conferències, articles i altres iniciatives que busquen ajudar a la comunitat educativa perquè surti endavant en l'aprenentatge digital. Els connectem entre ells i fem que comparteixin les seves experiències per així construir una comunitat entorn de l'aprenentatge digital. I també disposem de projectes destinats a influenciar en aquest sentit.


Com afecta el nou paradigma digital a les noves generacions?


Definitivament ens trobem amb una sèrie de diferències de tipus generacional. Per exemple, a dia d'avui és molt més difícil que abans demanar als estudiants que llegeixin textos llargs o un llibre. En aquest sentit, als Estats Units ens estem trobant amb un problema: molts estudiants arriben a la universitat sense la preparació adequada. No estan prou preparats per al treball que se'ls demana en l'educació superior. Definitivament, ens trobem amb diferències generacionals, però al mateix temps els professors joves estan molt més oberts que els seus predecessors a intentar coses noves que ens ofereix la tecnologia.


Vostè és un expert en Nietzsche, famós per la seva frase «Déu ha mort». Parafrasejant al filòsof alemany, ¿podem dir que l'educació, tal com l'hem conegut fins ara, també ha mort?


Quan Nietzsche diu que Déu ha mort es refereix al fet que l'antiga concepció de Déu ja no existia, que ja no s'ho pot entendre mai més d'aquella manera. I suposo que, en aquest sentit, podem dir que hi ha un cert tipus d'educació que pot haver mort. Però fixem-nos, per exemple, en la classe magistral clàssica, que acumula segles d'història. Hi ha gent que diu que aquest tipus d'educació ja és mort. Asseguren que està antiquat, que no té sentit tenir uns alumnes escoltant de manera passiva, etc. Però quan un professor és realment bo, ¡la classe es torna excitant! I si sap transmetre la passió als estudiants, com podem dir que la classe magistral ha mort? Per tant, seria cautelós a l'hora de dir que aquest tipus de classes estan irrevocablement mortes. No es pot simplificar les coses d'aquesta manera.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH