dilluns, 28 de setembre de 2020

La nova moda de la "intolerància a la lactosa" causa problemes de salut en persones sanes

|

Intoleranciaalalactosa


El president de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) ha alertat que l'autodiagnòstic de la intolerància a la lactosa, "que en moltes ocasions comporta eliminar la ingesta de lactis de la dieta d'una manera innecessari" a la dieta sense control mèdic pot tenir conseqüències negatives per a la salut. Ja que cada vegada és més comú que se li atribueixin els dolors intestinals a la intolerància a la lactosa sense ser diagnosticat. L'eliminació directa dels lactis, que contenen característiques nutricionals bàsiques per a l'organisme, pot causar problemes de salut en persones que prèviament estaven sanes.


Així mateix, advoca per actuar contra aquesta pràctica i facilitar que els metges d'Atenció Primària i els especialistes tinguin prou coneixement de la malaltia per "diagnosticar-la i tractar-la correctament".


Segons les seves dades, la prevalença estimada d'intolerància a la lactosa a Espanya se situa entorn del 30%, de manera que un metge de família amb una població adscrita d'al voltant de 1.500 persones atén més de 500 persones amb aquest procés, la major part d'elles sense diagnosticar. La variabilitat i subjectivitat dels símptomes fa necessari l'ús de proves diagnòstiques de qualitat.


Per aquest motiu, la fundació ha impulsat una jornada que, a més, que ha servit també per presentar el llibre 'Posada al dia en comú en la Intolerància a la Lactosa', que té com a objectiu aportar coneixement actualitzat i ampli per millorar la formació els professionals de la salut i de la població en general.


El llibre, que compta amb l'aval de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD), la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i la Societat Espanyola de Nutrició Parenteral i Enteral (SENPE), a més de la col·laboració de la Associació de Intolerants a la Lactosa d'Espanya (ADILAC), aborda el problema d'una forma transversal convidant a participar als diferents professionals de la salut relacionats amb el tema i als propis pacients perquè donin la seva visió del problema.


"Es tracta d'un conjunt d'aliments que per les seves característiques nutricionals són els més bàsics, equilibrats i complets en composició de nutrients, aporten proteïnes d'alt valor biològic, greix, lactosa, minerals i vitamines liposolubles. Constitueixen una molt bona font de calci i vitamina d necessaris per a un correcte metabolisme ossi, en diferents etapes de la vida ", assenyala Casella Jordà.


Per la seva banda, la lactasa és un enzim produïda en l'intestí prim, que permet la correcta absorció de lactosa. El dèficit d'aquest enzim pot comportar una mala absorció d'aquest sucre i l'aparició de símptomes digestius, que és el que es coneix com intolerància a la lactosa.


Molts dels pacients que consulten al metge ho solen fer per símptomes digestius diversos: dolor abdominal, meteorisme, distensió abdominal o flatulències. Els mateixos pacients tendeixen a relacionar aquests símptomes amb la ingesta de productes lactis i de forma voluntària els eliminen de la seva dieta sense pensar en les possibles conseqüències.


El consum de lactis també té efectes beneficiosos en la disminució de les xifres de tensió arterial, control del pes i prevenció de l'obesitat, de malalties cardiovasculars, de diabetis mellitus tipus 2, de la síndrome metabòlica, i d'alguns càncers.


Per tot això, tots dos experts insisteixen que deixar de consumir làctics de forma no controlada podria comportar un risc per a la salut i recorden la importància de comptar amb assessorament i control especialitzat.


"Tot i això, per a persones amb intolerància disposem en el mercat actual de lactis i derivats sense lactosa així com de lactasa en forma de comprimit, que disminueixen els riscos i en algun cas pot permetre consumir lactosa sense que apareguin símptomes", apunta Arguelles.


L'infradiagnòstic DE LA INTOLERÀNCIA A LA LACTORA


Tan dolent és l'autodiagnòstic com l'infradiagnòstic que existeix actualment. Referent a això expliquen que un dels motiu del baix diagnòstic és causa de la simptomatologia (diarrea, dolor abdominal, flatulència, i / o distensió abdominal -hinchazón-) produïda per la fermentació bacteriana en el còlon de la lactosa no digerida, que no és específica de la malaltia i és per això que, en moltes ocasions, el diagnòstic no s'aconsegueix o passa desapercebut.


Altres símptomes menys freqüents són les nàusees o el restrenyiment i una sèrie de símptomes sistèmics com cefalea o dolors musculars i articulars que encara no han estat ben definits. Així mateix, en la percepció i agudesa dels símptomes intervé una certa subjectivitat que depèn de la quantitat de lactosa ingerida, el grau de mala absorció de la mateixa i els mecanismes de compensació eòlica.


"Això justifica dos punts d'elevada transcendència clínica, d'una banda que a igualtat de mala absorció i d'ingesta de lactosa els símptomes siguin completament diferents i, de l'altra, que no hi hagi bona relació entre els símptomes i els resultats de les proves d'absorció . Per això és tan important que els metges coneguin bé la patologia, la seva diagnòstic i maneig clínic ", explica Argüelles.


"Per identificar els potencials pacients intolerants a la lactosa d'una forma fàcil, basada en els símptomes, disposem d'una sèrie de proves diagnòstiques i escales de quantificació de la simptomatologia, dissenyades i validades en castellà", conclou Casellas.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH