La Comissió Europea dóna un ultimàtum a Espanya per la contaminació de Barcelona

|

contaminacion 2


La Comissió Europea ha enviat un ultimàtum a Espanya perquè prengui mesures en el termini de dos mesos per resoldre el problema del "incompliment constant" dels límits de contaminació atmosfèrica corresponents al diòxid de nitrogen (NO2) a Madrid i dues aglomeracions a Barcelona.


Les dades remeses per Espanya a l'Executiu comunitari en relació al període 2010-2014, subjecte a l'expedient, apunten que els límits d'emissions de NO2 han estat "sobrepassats contínuament" a Barcelona, Vallès-Baix de Llobregat (Barcelona) ia Madrid.


Malgrat les millores assenyalades pel Govern i als plans adoptats, afegeixen les fonts, l'executiu comunitari ha conclòs que les mesures empreses "no han aconseguit reduir al mínim possible" el període d'incompliment "continu i persistent".


Per això, Brussel·les reclama a les autoritats nacionals mesures per "garantir una bona qualitat de l'aire i protegir la salut pública", tenint en compte que la contaminació per NO2 --gas que prové majoritàriament del trànsit rodado-- és un risc sanitari "greu ".


L'advertència té la forma d'un dictamen motivat, segona fase d'un procediment d'infracció, i dóna dos mesos al Govern per respondre a les exigències de Brussel·les.


Altrament, l'Executiu comunitari podria seguir endavant amb l'expedient obert el 2015 i portar el cas davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.


BARCELONA DEMANA AJUDALa tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ha exigit a la Generalitat i al Govern central que col·laborin amb les ciutats per combatre la contaminació amb "accions concretes, projectes, recursos i competències".


Sanz ha assegurat que el Govern d'Ada Colau veu "molt necessària l'advertència de la CE" i, sobre la possibilitat que pugui portar l'assumpte al Tribunal de Justícia de la UE, ha dit que valoraran qualsevol actuació i mecanisme que tingui la UE per impulsar un canvi en les polítiques de mobilitat i industrials que portin a una reducció de la contaminació.


"És absolutament necessari que, d'una vegada per totes, la UE impulsi també accions concretes més enllà de sancions, per aconseguir una rebaixa de la contaminació a les ciutats", ha asseverat Sanz, que ha garantit que estaran al costat de la UE per treballar per complir els límits que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS), més estrictes que els de la UE.


Ha defensat que Barcelona s'ha "posat les piles" contra la contaminació, no només per complir amb els límits, sinó per garantir la salut dels veïns, i ha destacat que altres ciutats espanyoles també treballen en aquest sentit.


ALTRES PAÏSOS "CONTAMINATS"


A més de l'ultimàtum a Espanya, l'executiu comunitari també ha dirigit dictàmens motivats similars a altres quatre Estats membres: Alemanya, França, Regne Unit i Itàlia.


En el cas alemany, la preocupació de Brussel·les se centra en la contaminació per NO2 a 28 aglomeracions, incloses zones de Berlín, Munic, Hamburg i Colònia.


A França el problema apareix en 19 llocs, entre ells París, Marsella i Lió, mentre que al Regne Unit la contaminació preocupa en 16 zones de Londres, Birmingham i altres, ia Itàlia afecta a dotze punts, inclosos Roma, Milà i Torí.


Les normes de la Unió Europea estableixen límits en la qualitat de l'aire i obliga els països a prendre mesures per no exposar als ciutadans a registres de contaminació que superin aquests llindars, per exemple amb accions per reduir el volum de trànsit o incentius per canviar a vehicles elèctrics o combustibles menys nocius.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH