Errors de predicció en l'economia digital

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

Economadigital 1


Els successius batzegades que ha conegut el món digital des que cap a 1995 Internet va entrar en la vida del ciutadà mitjà, sovint han tirat a baix els més sòlids vaticinis dels oracles del sector dels uns i els zeros.


I és que resulta difícil pronosticar en aquest món actual del canvi vertiginós en què les tendències irrompen sense avisar, un món que ni va saber veure arribar l'anomenada xarxa de xarxes, ja que en 1993 encara es pintava un escenari de les telecomunicacions futures protagonitzat per serveis de dades com videotext, avui desaparegut en el pou de l'oblit.


Ja fa algun temps la revista The Economist ens recordava una sèrie de prediccions sobre l'economia digital que no s'han complert, i que en ocasions han donat lloc a una situació completament oposada a l'esperada. Fem un breu repàs.


Predicció # 1: Internet acabarà amb l'hegemonia de les grans empreses, ha arribat el regne de la petita empresa tecnològica. Doncs bé, avui veiem que efectivament la xarxa ofereix l'oportunitat d'accedir al mercat global a milers de petites empreses petites, però que a l'hora de la veritat tot el valor està en mans d'uns pocs actors: Google, Facebook, Amazon ...


Predicció # 2: Internet es basa en l'anonimat de l'usuari, pots actuar en l'escenari digital mantenint oculta la teva identitat. El debat actual sobre el dret a la privacitat en les xarxes i la protecció de dades personals fa innecessària qualsevol explicació addicional. Només hem de fer una recerca més o menys comercial a Google per comprovar fins a quin punt la xarxa ens coneix: a partir d'aquest moment ens emergeixen en diferents pàgines i serveis anuncis relacionats amb el producte o branca de productes que hem buscat, perseguint com si d'una maledicció bíblica es tractés.


Predicció # 3: Internet suprimeix les distàncies i les barreres geogràfiques. Doncs aquesta que sembla la més veraç tampoc ho és si s'ha de jutjar pels estudis realitzats sobre el comportament del cibernauta. Quan veiem com a través dels serveis d'empreses com eBay o Amazon podem comprar a qualsevol racó del planeta sentim una aura d'omnipresència. Però la veritat és que els usuaris de la xarxa tendeixen a comprar al seu propi país o en els països veïns. Per exemple, un nord-americà és més procliu a comprar en línia de webs de Canadà que de Regne Unit.


Predicció # 4: Internet elimina els intermediaris. Era lògic pensar que un mitjà que posa en contacte directe al consumidor final amb el productor d'un bé o servei determinat no requereixi figures entre tots dos que distorsionin els preus. Més l'Internet de l'actualitat, amb una oferta desbordada d'informació, esdevé necessàries figures que ordenin i avalin les diferents fonts, siguin comercials o no. En el camp estricte de la compra de productes, sempre tendim a confiar més en Amazon, per exemple, que en una empresa desconeguda que ens els ofereix, tot i que sovint aquesta empresa canalitza la seva oferta a través d'Amazon.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH