dissabte, 15 de maig de 2021

El Constitucional anul·la l'impost de plusvàlua municipal

|

Sevende 1


El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit anul·lar l'impost municipal sobre les plusvàlues, que grava la revalorització dels béns immobles quan aquests són transmesos (venuts, heretats ...).


Un gravamen que s'abona tot i que en la pràctica l'habitatge hagi perdut valor. Perquè la quota a pagar es calcula a partir del valor marcat per l'Impost de Béns Immobles, de manera automàtica i en funció dels anys que hagin passat des de l'adquisició del bé transmès. És a dir, suposa que en tot cas els immobles guanyen valor amb el temps, sense tenir el compte la depreciació dels habitatges durant la crisi. En alguns casos, encara guanyant valor, la diferència no arriba per assumir el impost.


Amb aquesta sentència, el TC obliga a reformar aquest impost municipal, denominat Impost sobre l'Increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, que en la pràctica representen una gran font d'ingressos per a les arques municipals.


El TC obliga a revisar aquest quan no hi hagi hagut guany en la venda. Pots consultar la sentència del TC aquí.


TRIBUT MUNICIPAL


La coneguda com Plusvàlua Municipal és un tribut directe que es cobra quan es realitza la transmissió d'una propietat urbana, ja sigui per herència, llegat, donació, transmissió, compravenda, permuta, etc.


Tot i que la regulació declarada inconstitucional és la de la reforma foral que afecta aquest gravamen a Guipúscoa, obligarà a modificar la normativa estatal i, en conseqüència, de totes les administracions locals, ja que cada redactat es basa en els articles 104 i 107 de la Llei d'Hisendes Locals.


El TC considera inconstitucionals els impostos que afectin a "aquells supòsits en què la capacitat econòmica gravada pel tribut sigui, no ja potencial, sinó inexistent, virtual o fictícia". És a dir, per al Constitucional no és legal cobrar l'impost si no s'ha produït un guany econòmic.


La llei s'ha d'adaptar per permetre "als contribuents acreditar que no es va produir efectivament un increment de valor". Perquè en aquest moment es calcula de manera que no té en compte si l'immoble ha guanyat o no valor i genera una ficció d'increment econòmic que, a més, impedeix als particulars provar el contrari.


"Imposar als subjectes passius de l'impost l'obligació de suportar la mateixa càrrega tributària que correspon a les situacions d'increments derivats del pas del temps (...) contradiu frontalment el principi de capacitat econòmica que la Constitució garanteix", diu el TC.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH