Els nens catalans de 14 anys es queden sense la vacuna del tètanus per falta de provisions

|

Vacunacinnios


El departament de Salut de la Generalitat ha decidit ajornar la vacunació de les dosis de record contra el tètanus i la diftèria (Td) als alumnes de 2n d'ESO als centres escolars, com preveu el calendari oficial de vacunació vigent, per falta de vacunes. També ha prohibit subministrar dosis de record d'aquesta mateixa vacuna als adults, excepte en casos en què s'hagi produït una ferida amb risc de tètanus.


La Secretaria de Salut Pública ha enviat una carta als pares, mares i tutors dels alumnes afectats, que tenen 14 anys, informant-los que aquest any no podran complir el calendari de vacunacions sistemàtiques perquè "hi ha una manca de provisió d'aquesta vacuna a escala global, de manera que a hores d'ara no està disponible ". En la seva carta, Salut explica als pares que aquesta manca de vacunes obliga que "no es pot fer aquesta vacunació escolar tal com estava prevista" i els recorda que es tracta de "dosi de record contra el tètanus i la diftèria" i que els menors ja estan immunitzats contra aquestes malalties perquè van rebre la cinc dosis de vacunes als 2, 4, i 6 mesos, als 18 mesos i als 6 anys d'edat.


Per tranquil·litzar els pares, Salut també els assegura que "el risc de patir un tètanus és pràcticament inexistent i un retard en aquesta dosi no implica un risc per a la salut". "Malgrat això, en cas de patir una ferida de risc, poden dirigir-se al centre de salut que els correspongui per valorar si cal administrar una dosi de reforç segons el tipus de ferida que s'hagi produït i l'interval transcorregut des de l'última dosi administrada ", afegeix la carta.


La Secretària de Salut Pública ha informat que no es preveu poder disposar de més dosis d'aquesta vacuna en tot aquest any 2017, pel que prioritzarà l'administració de les dosis que queden disponibles per vacunar les persones amb més risc d'infecció.


Concretament, fins a nou avís, Salut ha ordenat que només es dispensin en els centres de vacunació per a casos de ferides i que se suspenguin per a la resta d'indicacions. La conselleria de Salut ha informat que conjuntament amb la resta de departaments de Salut de les altres CCAA i el Ministeri de Sanitat està "valorant alternatives de vacunació i realitzant tots els tràmits possibles per poder garantir la correcta vacunació segons les indicacions establertes".


L'Agència de Salut Pública de Catalunya també ha informat que escassegen les vacunes contra l'hepatitis A i que no preveuen disposar de més fins al mes d'abril o maig, per la qual cosa prioritzarà aquest ús només a les persona dels grups de risc i administrar una única dosi fins que no disposi de més existències. També la vacuna antipneumocòccica 23-valent (Pn23) s'administrarà només a persones del grup de risc, preferentment a les persones amb immunodeficiència i les que pateixen asplènia anatòmica o funcional, mentre que s'ajorna aquesta vacuna per a les persones de més de 65 anys.


Igualment, Salut ha reconegut que durant tot aquest any també hi ha una manca de vacunes contra les hepatitis A i B (HAB) infantil i per a adults, pel que ha restringit igualment la seva subministrament només a persones de grups de riesgo.Salud recomana reservar la vacuna contra l'hepatitis B pediàtrica per a ús exclusiu dels nadons fills de mares portadores.


La vacuna contra l'encefalitis japonesa (EJ) també és una altra amb dificultat "per disposar de totes les dosis necessàries segons la demanda" pel que Salut prioritza que aquesta vacuna es prescrigui "segons les prioritats marcades amb els centres d'atenció a viatgers".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH