Aturat, no et fiïs de les oficines de l'INEM

Ramiro Grau Morancho
Advocat i escriptor

Acadèmic Corresponent de la Real Academia de Jurisprudencia y Legislación.

El CIS constata que puja la preocupació per l'atur i la corrupcióUn bon amic meu, ja sexagenari, després d'haver treballat molts anys en la funció pública, però sempre com a contractat temporal, interí, personal eventual, etc., és a dir, amb el cul a l'aire, al final es va veure a l'atur, com conseqüència de la reducció de l'ocupació pública precari, que dit sigui de passada, és l'únic que s'ha pogut disminuir, ja que als funcionaris de carrera no hi ha Déu que pugui fer-los fora.


Després d'estar diversos anys a l'atur (una persona de 60 anys està ja "morta", laboralment parlant), un amic li va proposar fer unes tutories en una universitat privada, un sol dia a la setmana, sis hores ...


Com estava cobrant el subsidi per desocupació per a majors de 52 anys, ja té més de 35 anys cotitzats a la seguretat social, amb la qual cosa només li falta l'edat per poder-se jubilar, va demanar hora a l'Oficina de l'INEM corresponent, on va exposar el cas a la funcionària, contractada o endollada de torn.


Aquesta senyora o senyoreta li va dir que no hi havia cap problema, sempre i quan per aquesta activitat no rebés ingressos superiors al 75% del salari mínim interprofessional, lliurant un tríptic on diu molt clarament que els ingressos del subsidi són compatibles "amb rendes de qualsevol naturalesa ", sempre que no superin el 75% de l'SMI, repeteixo. I que, a més, si és el cas, com que tenia un conveni especial amb la seguretat social per millorar la pensió futura, aquest import que pagava (al voltant de 300 euros al mes), eren deduïbles dels ingressos que rebés.


També li va comentar que a l'any següent, quan presentés la declaració anual de la renda, se li deduiria de la prestació dels dies treballats per aquestes tutories o xerrades als estudiants universitàries.


Però quina va ser la seva sorpresa quan a l'any següent la funcionaria, contractada o endollada que el va atendre (i dic això perquè la meitat dels treballadors de l'INEM són també personal precari), li va explicar, de molt males maneres, i com si el meu amic fos 1 Bárcenas qualsevol, "que anava a donar compte a la Inspecció de Treball", perquè li traguessin la prestació, o li sancionaran.


L'assumpte va caure en mans d'una sotsinspectora d'Ocupació i Seguretat Social, procedent de l'antiga Escala de Controladors Laborals, a la qual es podia accedir sent funcionari de l'INEM, amb la simple possessió d'una llicenciatura o diplomatura universitària, dit sigui de passada, ja que es tractava d'un col·lectiu creat per lluitar contra el frau en la desocupació i l'economia submergida, és a dir sense fer cap oposició, ni acreditar uns especials coneixements.


A aquestes persones tornar a tocar-los la loteria quan uns anys després, en ocasió d'una reforma de la llei d'inspecció, se'ls va permetre integrar-se al cos d'inspectors als llicenciats, i en l'escala de subinspectors als diplomats ... (L'oposició per inspectors es compon de cinc exercicis, tots eliminatoris, i crec és una de les més dures que hi ha, malgrat l'escàs prestigi social de què gaudeixen, cosa que per cert no entenc). D'aquí la diferenciació entre inspectors i subinspectors "de pota negra", que són aquells que han aconseguit la plaça pels seus propis mèrits, i "de pota blanca", que són els beneficiats per la Deessa fortuna.


Resumint i concretant, després d'estar marejant al meu amic durant més de dos anys una sotsinspectora de pota blanca, demanar-li innombrables papers, acudir al seu propi domicili particular (el que està prohibit per la llei de la inspecció), inventar-dues compareixences que no es van realitzar mai (suposo que per evitar la caducitat del procediment, ja que està subjecte a terminis, tant per interrupció de l'expedient com a un termini màxim de prescripció), etc., l'esmentada sotsinspectora dicta una acta -visada per un inspector, no sé si pota negra o pota blanca-, en la qual basant-se en que el meu amic "no ha comunicat a l'INEM que anava a treballar!", resol el següent:


1r. Extinguirle la prestació, amb efectes de fa quatre anys, perdent totes les cotitzacions corresponents.


2n. Exigir la devolució dels subsidis cobrats durant aquests quatre anys, més de vint mil euros, que el meu amic no podrà retornar, ja que no té diners per a això, pel que segurament li faran fora de casa.


3r. Retirar cautelarment el subsidi que cobra, deixant-li al puto carrer, sense cotitzar ni cap ingrés.


"Gràcies" a la gran tasca d'aquesta sotsinspectora, Espanya té un aturat menys i un desgraciat més ...


En resum: no es fie vostè l'INEM. Demani que li donin un rebut o justificant de qualsevol informació que els faciliti que tingui alguna rellevància, o, millor encara, presenteu-ho tot per registre, guardant-se la còpia corresponent, pel que pugui passar.


Excuso dir-los que el meu amic, que és de cura, ja s'ha queixat en via disciplinària de l'actuació de les funcionàries o endollades de l'INEM, i actualment està preparant una denúncia en via penal per falsedat en documents públic en l'exercici de les seves funcions contra la sotsinspectora en qüestió (a inventar-unes compareixences que mai es van realitzar) en una acta que, a sobre, gaudeix de "presumpció de veracitat"), i una altra denúncia administrativa per la seva possible responsabilitat disciplinària.


Així s'escriu la història. Marca ESPANYA.


(Postdata: Ha vingut a veure aquest senyor perquè li "tradueixi" al cristià la missiva d'un foli per les dues cares que ha rebut de l'INEM, i que òbviament és de formulari, de tallar i enganxar.


M'ha resultat evident que les funcionàries "compleixen ordres" en procurar embolicar tot el possible als aturats, perquè cometin algun error o equivocació que dempeus a fer-los fora de l'atur, i així reduir el nombre de desocupats. 'Enginyeria laboral s'ha de cridar aquesta especialitat !, doncs l'INEM no solament no la sanciona, sinó que diu el següent:


"... S'ha procedit a la comprovació dels fets dels quals tenim constància sol·licitant informe a la persona responsable de l'Oficina ... (És a dir que la directora de l'oficina objecte de la denúncia és qui determina si s'ha atès correctament o no a un usuari ...).


Pel que fa al tracte dispensat per la funcionària de la taula X (ometo el nombre, per respecte a la seva intimitat), li confirmem la correcció amb la que sempre tracta als usuaris del nostre servei, sense que en cap cas s'hagi rebut cap queixa per aquest motiu ja que sempre ha mantingut un comportament impecable en l'exercici de les seves funcions ".


I a mi què cony m'importa? Si hi ha una queixa, hi ha una queixa. Escudar-se en que "en cap cas s'hagi rebut cap queixa ..." és a més fals, ja que aquest senyor s'ha queixat degudament, per escrit presentat a la Direcció Provincial de l'INEM corresponent, pel que és evident que almenys una queixa sí que hi ha.


En altres paraules: cal acabar amb els aturats de la manera que sigui, que no tenim diners per mantenir-los a tots, ia més cada dia estan entrant milers d'estrangers, als quals haurem de mantenir, ja que ells "també són persones humanes" . I que, òbviament, no han aportat res a la hisenda pública espanyola ni a la seguretat social, i el que és pitjor, la majoria no ho pensen fer. Vénen només a viure de nosaltres, no amb nosaltres ...


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH