dissabte, 11 de juliol de 2020

El rellevant de la sentència del cas Nóos

Miguel Bernad Remón
Advocat i Secretari General de Mans Netes

Infanta Urdangarin gener 1


L'absolució de la Infanta Cristina de Borbó, així com la generosa condemna a Iñaki Urdangarín, estaven recollides en el guió del procés. El que ningú es podia imaginar és que l'acusació popular de Manos Limpias fos condemnada amb l'argument de mala fe i temeritat, quan l'Audiència Provincial en tres ocasions del procés va mantenir la imputació de la Infanta i a més va evitar l'expulsió del procediment de Mans Netes.


La sentència ha servit, d'altra banda, per lapidar i criminalitzar Mans Netes i carregar-se l'acció popular donant un seriós avís a navegants.


La sentència del cas Nóos, marca unes fites per a la història d'Espanya i dels tribunals a saber:


Primer.- Es consolida la doctrina Atutxa sobre la doctrina Botín que esgrimia la defensa de la Infanta per no seure a la banqueta. La doctrina Atutxa es va implantar arran de la querella de Mans Netes, i va suposar que, tot i que la fiscalia no acusa, només amb l'acusació Popular es podria imputar.


Segon.- Es percep per part de la societat, que ha aparegut la figura del fiscal defensor d'imputats.


Tercer. - Es jutja per primera vegada a un membre de la família Reial.


Quart.- Es tracta d'una sentència de mínims i molt generosa, amb el que es corrobora l'existència de les diferents vares de mesurar de la Justícia espanyola.


Cinquè.- Es criminalitza, per primera vegada, a l'acció popular.


Sisè.- S'obvia el delicte penal d'organització criminal que suposa penes o sancions molt dures.


Setè.- Es mira a una altra banda en les trames de València i de Madrid per no imputar polítics.


Vuitè.- En cap moment es van adoptar mesures cautelars contra els imputats.


Novè.- Es va haver de demanar protecció al jutge Castro davant del Consell General de Poder Judicial per atacs i desqualificacions a aquest.


Desè.- Es va haver de denunciar davant el Col·legi d'Advocats, les desqualificacions cap a l'acció popular.


Onzè.- Apareix un nou concepte extra jurídic: la de la dona florero que la base de la teoria de l'amor queda exempta de responsabilitat penal, tal com s'han comentat en diversos mitjans.


Dotzè.- No es va aplicar la teoria de l'aixecament del vel quan era evident i manifesta la seva aplicació.


Ja n'hi ha prou de voler rentar el cap a la societat espanyola, amb els tòpics demagògics: "la llei és igual per a tots"; "Ningú està per sobre de la llei", "la justícia és independent", ... Hi ha un refrany espanyol que diu: digues-me que presumeixes i et diré que no tens.


Finalment, volem que quedi constància de les manifestacions silenciades deliberadament a la jutge independent Sra. Mercedes Alaya:


- "SENSE L'ACCIÓ POPULAR LA JUSTÍCIA NO ÉS IGUAL PER A TOTS".

- "HI HA UNA JUSTÍCIA PER A RICS I UNA ALTRA PER ALS QUE NO HO SÓN".

- "LA FISCALIA ÉS EL BRAÇ EXECUTOR DEL CONTROL POLÍTIC".


La credibilitat de la decisió d'una sentència, rau en una acceptació majoritària per part de la societat, si aquest paràmetre falla, és que la sentència no ha transmès la percepció que els jutges han actuat amb rigor i amb independència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH