El jutge basa els indicis contra CDC en troballes en agendes, ordinadors i testificals

|

El titular del Jutjat d'Instrucció 30 de Barcelona, Josep Maria Pijuan, ha basat els indicis que manté contra CDC per presumptament fer-se amb 5,1 milions de la trama del Palau de la Música en anotacions oposades en les agendes dels responsables de la institució, en els ordinadors i a la declaració de testimonis.

Al tancament de la instrucció del 'cas Palau', el jutge sosté que a canvi d'adjudicacions d'obra pública per part de la Generalitat, CDC va cobrar comissions a la constructora Ferrovial, que presumptament es camuflaven com a donacions d'aquesta empresa per patrocinar la institució musical.

En les agendes de l'expresident del Palau, Fèlix Millet, i de la responsable de les finances de la institució i filla del també imputat, Jordi Montull, es van trobar anotacions de reunions periòdiques entre el propi Millet, l'exdiputat de CDC Jaume Camps, l'extesorero del partit ja mort, Carles Torrent, i el responsable de Ferrovial Pedro Buenaventura.

En els ordinadors de dues secretàries es van trobar diversos documents amb el nom 'Torrent', un d'ells de setembre de 2003 referit a la construcció de la Ciutat de la Justícia de Barcelona "en el qual consta el càlcul d'una comissió del 4% sobre la participació de Ferrovial, comissió que es distribueix en un 3,5% para CDC i un 0,5 per a Millet i Montull".

Un altre document amb el nom de 'Torrent2', datat el 4 de setembre de 2002, conté l'epígraf 'Lliurat al Sr. Carles Torrent, el mes de setembre' i consta d'un calendari de pagaments dels anys 2002 i 2003.

Un nou document baix en nom de 'Quadre Ferrovial 29 d'abril' està format per tres fulls de càlcul que reflecteixen els pagaments efectuats suposadament entre 2003 i 2008 al també extesorero de CDC Daniel Osàcar, una proposta de pagament per 2008 i un quadre de cobraments a Ferrovial i pagaments a Daniel Osàcar.

Els responsables del Consorci del Palau de la Música Catalana també han trobat dues carpetes en les antigues dependències de la institució: una amb el nom d'Esteve Escuer i una altra amb el de Jaume Camps "amb anotacions que de manera raonable cal sospitar referides a comissions per obra pública", així com documentació sobre diversos concursos públics als quals Ferrovial concorria al gener i febrer de 2003.

D'altra banda, un informe de la Brigada de Blanqueig de Capitals de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de 2012 recull la presumpta facturació falsa a través d'empreses de buzoneo.

Els imputats van actuar presumptament amb l'ajuda d'altres membres del partit que mantenien contacte amb els càrrecs públics de la Generalitat --i altres institucions-- vinculats al partit, que tenien el poder de decidir les adjudicacions d'obra pública: "La identitat i concreta intervenció d'aquests altres responsables del partit no ha pogut ser desvetllada en el curs de la instrucció", sosté el jutge.

A través d'aquest sistema Ferrovial va pagar suposadament a CDC comissionis per la construcció de la Línia 9 de Metre de Barcelona, per la construcció de la Ciutat de la Justícia, d'un nou pavelló a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) governat pel partit, i per obres de revestiment de la sèquia Bellet en el marge esquerre del ric Ebre.

Ferrovial presumptament abonava, per regla general, una comissió del 4% de l'import de l'obra pública adjudicada, del que un 2,5% s'assignava a CDC i l'1,5% restant a Millet i Montull per la seva intermediació --l'hi repartien amb el 80 i 20% respectivament--; també Camps va rebre remuneració almenys en una ocasió, al març de 2003.

SEU EMBARGADA

Els pagaments de la constructora a CDC es feien presumptament de tres formes diferents que sumen més de 5,1 milions d'euros: lliuraments en efectiu als tresorers del partit, facturació falsa per entitats mercantils que es van prestar a això i mitjançant l'aparença de convenis de col·laboració per l'Associació Orfeó Català i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música amb la Fundació Trias Fargas (ara Catdem), vinculada al partit.

El jutge considera a CDC "responsable civil com a partícip a títol lucratiu", i el partit té la seu embargada després de la fiança que el magistrat li va imposar de 3,2 milions d'euros.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH