Una cinquantena d'escoles catalanes impartiran assignatures en anglès a partir de setembre

|

Una cinquantena d'escoles i instituts catalans impartiran "unitats de contingut" d'assignatures no lingüístiques en anglès a partir de setembre, en el marc d'un pla pilot de plurilingüisme impulsat per la Generalitat, que té l'objectiu d'estendre fins a 2018 el coneixement de l'anglès i d'una segona llengua estrangera als 3.525 centres que hi ha a Catalunya, dels quals 1.247 ja fan part de matèries en aquest idioma.

Així ho ha anunciat la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, al costat del portaveu del Govern, Francesc Homs, on ha precisat que l'objectiu és que en Primària s'arribi a fer un mínim del 12% del currículum en anglès; en l'ESO i FP, un 15%, i en Batxillerat s'ha proposat aconseguir el 18%.

La finalitat del pla, que té una dotació d'aproximadament un milió d'euros, és que el 50% d'alumnes de Secundària --actualment és del 42%-- acrediti un nivell de B1 en la primera llengua estrangera i que un 75% tingui l'opció de conèixer una altra llengua en finalitzar aquesta mateixa etapa, mantenint el català com a llengua vehicular a l'escola i garantint el domini també del castellà.

El programa és un dels eixos principals del pla de 'Ofensiva a favor de l'èxit escolar' (2012-2018), ja que, segons ha dit Rigau, el domini de l'anglès és una prioritat pel Govern, que també vol fomentar el "potencial plurilingüe" de l'alumnat immigrant, consolidant i difonent les llengües dels nouvinguts.

La Conselleria ha encarregat materials didàctics en anglès a experts per utilitzar dins de l'aula --han tingut un cost de 50.000 euros--, consolidant un compendio d'orientacions per a l'aplicació, sostenibilitat i transferència del projecte; definirà accions innovadores i aspectes organitzatius per treballar amb un disseny curricular plurilingüe, i crearà una pàgina web per recollir i proporcionar informació sobre aquest tema.

L'ANGLÉS DEL PROFESSORAT

Segons va informar Ensenyament a principis de juny, un 18,67% dels 71.691 docents catalans té un nivell d'anglès de B2 equivalent al First Certificate of English (FCE) o superior i poden impartir classes en aquesta llengua, dels quals el 8% corresponen a professors llicenciats de l'assignatura d'anglès.

Rigau ha apuntat que en Secundària hi ha 2.302 professors de filologia anglesa llicenciats, però per poder aplicar aquest pla la Conselleria tindrà en compte als docents de la llista de substituts perquè "hi ha molta gent amb l'acreditació suficient", i ha recordat la creació del doble grau de Magisteri que augmentarà la presència i el nivell d'anglès entre els futurs professors.

La consellera ha considerat que en fer unitats de contingut en les matèries no lingüístiques "es multiplicarà" l'acció d'aquests docents, de manera que es traurà el màxim rendiment dels professors titulats i dels docents que s'incorporin al sistema.

Paral·lelament a aquest pla, la Generalitat engegarà una "nova ordenació" per prioritzar el coneixement d'anglès entre el professorat i oferirà formació a docents de Secundària que tinguin el B2 perquè puguin aconseguir el C1, i millorarà el nivell metodològic dels professors de Primària que tinguin el B2.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH