L'ABLACIÓ DE LES COMPETÈNCIES MUNICIPALS

Redacció Catalunyapress

ALEJANDRO DE DIEGO

Fa uns dies vam conèixer el Dictamen desfavorable del Consell d'Estat sobre el projecte de reforma de l'administració local que ha provocat una resposta una miqueta infantil per part del Govern a destacar que confirma que és de la seva competència la regulació d'aquesta matèria, cosa que, d'altra banda, només qüestionava un sector minoritari. Però el problema és el que es reguli en l'exercici d'aquesta competència, i referent a això recorda que segons el Tribunal Constitucional el límit està a mantenir a les institucions en termes recognoscibles per a la societat en cada temps i lloc i aquesta garantia constitucional es vulnera quan es limiten de tal manera que se'ls priva de les seves possibilitats d'existència real, convertint-les en simples noms, com succeeix amb els Ajuntaments en aquest projecte segons el qual, per motius estrictament econòmics, es pot produir una "funció ablativa" (sic) de les competències municipals, en paraules del mateix Consell d'Estat. I les coses es poden dir més altes però no més clares ni més rotundes, i per descomptat no pot col·legir-se d'aquest qualificatiu cap aprovació, ni explícita ni implícita, a aquest projecte.

Els eixos fonamentals sobre els quals gira el Dictamen del Consell d'Estat són:

? El desapoderament dels Ajuntaments en favor de les Províncies, que podria vulnerar la garantia de l'autonomia local consagrada en els articles 137 i 140 de la Constitució, a més del fet que les Diputacions són entitats de representació indirecta i per tant contràries a la Carta Europea de l'Autonomia Local com que no esta sotmesa a la confirmació de les urnes. És a dir, al contrari del que va anunciar el Ministre Montoro i el Secretari d'Estat Beteta, suposa un atac en tota regla al municipalisme i el seu reconeixement social i polític.

? La concepció del cost estàndard i la seva falta de regulació específica, que, a més de suposar un xec en blanc al Govern, podria vulnerar l'article 135 de la Constitució després de la seva reforma, ja que la valoració de les obligacions d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera ha de referir-se a la Hisenda municipal en el seu conjunt i no a cada competència o servei individualment considerat, com preveu el projecte.

És evident que aquest Dictamen suposa el qüestionament de tota la filosofia governamental sobre la reforma local, recomanant, fins i tot, decantar-se preferiblement per altres fórmules, com les mancomunitats, les agrupacions supramunicipals o la fusió de municipis, a la qual, per cert, dedica un ampli apartat, coincidint amb altres organismes que ja ho van fer, com el Comitè de les Regions en 1990, o més recentment el nostre Tribunal de Comptes en 2011, així com gran part de la doctrina, la docència i el municipalisme en general com vaig poder comprovar en primera persona en un recent Congrés Internacional en el qual vaig defensar la meva ponència en aquest sentit i que va congregar un bon nombre d'adhesions.

En qualsevol cas de què es tracta és que algú posi una mica de seny i sensatesa al Govern i li faci veure que aquesta reforma no és el camí. No només se li està advertint des de totes parts, inclòs ara el Consell d'Estat, sinó que sap que, de convertir-se en llei, va a ser recorreguda davant el Tribunal Constitucional, augurant-li una més que segura sentència d'inconstitucionalitat, però dins d'alguns anys, quan el dany ja estigui fet i la seva reparació no sigui senzilla, sense comptar amb el descrèdit com a país davant els nostres socis europeus. A més de què la seva posada en pràctica no va a resultar pacífica, ja que la població no va a acceptar de bon grat aquest nou sistema, amb la consegüent conflictivitat social a poques dates de les eleccions vinents locals i autonòmiques. Pel que els qui ara no volen moure's per evitar no sortir a la foto (parafrasejant a Alfonso Guerra) acabaran portant-se, irremeiablement, les mans al capdavant. No hi ha cap dubte.

Alejandro de Diego Gómez.
Secretari d'Administració Local.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH