El FMI veu el sector financer espanyol "més fort i més segur"

|

FMI

El Fons Monetari Internacional (FMI) destaca que Espanya ha realitzat "progressos importants" en la reforma del seu sector financer, que ha fet que sigui "més fort i més segur", però ha incidit que haurien de considerar-se "més mesures per millorar les condicions del crèdit i recolzar la recuperació".

En el seu tercer informe d'avaluació del rescat bancari espanyol, el FMI destaca que la implementació del programa acordat a canvi del rescat segueix segons el previst i ja s'han adoptat la majoria de les mesures acordades, com les transferències d'actius a la Sareb o la recapitalización de part de la banca, que han suposat un "important impuls" per a la solvència i la liquiditat del sistema.

"Progressos importants sota el programa del sector financer han ajudat a fer el sistema bancari espanyol més fort i més segur. No obstant això, els riscos per a l'economia en general són encara elevats i les pèrdues és probable que segueixin sent altes fins que la recuperació econòmica estigui fermament establerta", avisa.

En aquest sentit, adverteix que segueixen sent necessaris ajustos en l'economia espanyola, la qual cosa continua llastrant la demanda domèstica, restringint la producció i incrementat la desocupació. A més, apunta que les dinàmiques del sector financer encara segueixen contribuint a les pressions recesionistas, ja que acceleren la contracció del crèdit, endureixen les condicions i augmenten els interessos.

Així, adverteix que el creixement seguirà sent "feble" durant un temps, tret que s'adoptin tant a nivell europeu com a nacional noves reformes que facin que el procés d'ajust sigui "menys costós". "Noves mesures en el sector financer poden recolzar significativament aquest esforç, recolzant per tant l'estabilitat econòmica i l'estabilitat financera", agrega.

Així mateix, la institució dirigida per Christine Lagarde subratlla que, encara que les condicions de finançament i liquiditat han millorat considerablement en l'últim any, encara segueixen lluny de ser normals, reflectint l'actual fragmentació del sector financer en l'eurozona.

Per això, incideix que serà important seguir sent "proactiu" per garantir que els bancs segueixen estant adequadament capitalitzats, amb "ràpides" provisions per a nous riscos.

D'altra banda, el Fons celebra els esforços del Govern per reduir la morositat de les administracions públiques i les iniciatives per incrementar el crèdit a les petites i mitges empreses (pimes). "Esforços en aquesta adreça són àmpliament benvinguts, encara que seria important dissenyar acuradament esquemes de garanties de crèdit", afegeix.

NO INSTAR A DEVOLUCIONS ANTICIPADES

En aquest context, defensa que s'adoptin mesurades per recolzar el creixement i l'estabilitat financera a nivell europeu, la qual cosa inclou avançar amb rapidesa cap a la unió bancària per acabar amb el vincle entre el sobirà i el sector bancari i que es mantingui el suport de la política monetària del BCE.

Referent a això, creu que perquè les mesures del BCE siguin efectives els supervisors no haurien de descoratjar als bancs a acudir a les facilitats de crèdit del BCE ni pressionar-los perquè retornin el finançament obtingut de la institució abans del termini previst, tret que existeixin "fortes raons per fer-ho. "Aquestes devolucions avançades endureixen l'oferta i les condicions del crèdit a Espanya", alerta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH