Desmantellada una banda que introduïa coca a Espanya des de Sud-amèrica

|

Policia

La Guàrdia Civil de Toledo, en una operació que s'inicia a l'agost de 2012 en la localitat toledana d'Otero i acaba al juny de 2013 a Leganés, ha detingut a disset persones que tenien connexions amb un entramat criminal que introduïa cocaïna a Espanya des de Sud-amèrica, en una intervenció on s'han desmantellat cinc laboratoris de droga i intervingut 30 quilos d'aquesta substància.

La denominada 'Operació Otero' s'ha dut a terme per l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga (EDOA) pertanyent a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Toledo, i en ella s'han detingut en diferents localitats de Madrid, Badajoz, Burgos i Toledo a dotze homes i cinc dones, tots ells de nacionalitats colombiana o espanyola.

A més, s'han realitzat detencions a Lisboa, per la qual cosa s'ha hagut de demanar una sol·licitud de cooperació policial internacional, ha informat la Subdelegació del Govern a Toledo en nota de premsa.

S'han practicat onze registres domiciliaris i s'han desmantellat cinc laboratoris de cocaïna, confiscant-se prop de 30 quilograms d'aquesta substància, la major part emmascarada en henna colorant de pèl, així com gran quantitat de substàncies i productes químics amb els quals extreien la droga o amb els quals l'adulteraven. Els delinqüents utilitzaven cosmètics o envasos comercials de llautó per ocultar la substància, transportar-la i lliurar-la als seus clients.

CRONOLOGIA DE L'OPERACIÓ

En el mes d'agost del 2012, la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l'existència d'un possible laboratori d'estupefaents en una urbanització de la localitat toledana d'Otero, fent-se càrrec de la investigació l'EDOA de Toledo, que el dia 15 d'aquest mes, mitjançant autorització judicial d'entrada i registre domiciliari, va trobar 10.176 grams de cocaïna emmascarats en henna colorant de pèl.

Es van trobar a més gran quantitat de precursors utilitzats per a l'extracció d'aquesta droga i la seva posterior adulteració com la metileticetona, acetona, àcid sulfúric o àcid clorhídric. Es va detenir a la primera persona involucrada en aquesta trama, J.A.M.A., de nacionalitat colombiana, i es va desmantellar el laboratori, amb el que s'iniciava l'operació.

Com a conseqüència d'ella, es va detenir, al setembre de 2012, en la localitat burgalesa de Cardeñadijo a un altre home, J.F.O.H., de nacionalitat colombiana, que juntament amb el primer detingut, estava al càrrec del laboratori desmantellat en Otero. La Guàrdia Civil va confirmar que aquests dos homes formaven part d'un entramat criminal que es dedicava a introduir cocaïna a Espanya des de Sud-amèrica, utilitzant paquets postals o persones que ocultaven la droga a l'interior del seu organisme.

En el mes de novembre de 2012, i sempre en el desenvolupament de l'Operació iniciada en Otero, la Guàrdia Civil va detenir en l'aeroport de Madrid-Barreges a un home i una dona, de nacionalitat colombiana i espanyola respectivament, quan es disposaven a recollir un paquet procedent de Colòmbia que contenia 16.280 grams de cocaïna emmascarada igualment en henna de pèl. Després d'aquestes detencions, es va efectuar un registre domiciliari en la localitat toledana de Magán.

ESTAVEN AL CAPDAVANT

En aquest punt, els investigadors van confirmar que estaven enfront d'un grup criminal dirigit principalment per quatre persones de nacionalitat colombiana, units per llaços familiars i el lideratge dels quals requeia sobre un d'ells. El capitost, que va fugir d'Espanya al seu país d'origen després de les primeres detencions, va continuar dirigint l'entramat des d'allí.

Ja fora d'Espanya s'encarregava de buscar 'mules' per transportar la droga i preparava enviaments, a més de donar instruccions a la resta del grup que havia deixat a Madrid, tant sobre la recerca d'acompanyants des de l'aeroport com la utilització de pisos de seguretat coneguts com 'kaletas'. En aquests pisos es procedia a l'extracció de la substancia estupefaent i a la seva adulteració i preparació per ser distribuïda.

La Guàrdia Civil va constatar a més que parteix de la mercaderia solia tenir entrada al país via aèria, utilitzant sobretot l'aeroport de Barcelona, on arribaven les "mules" procedents de Colòmbia, i viatjant amb tren fins a Madrid, acompanyats per una persona contractada per a aquesta fi per evitar que es pogués perdre la mercaderia.

Cal subratllar les importants mesures de seguretat que aquestes persones utilitzaven per als seus desplaçaments, reunions o converses, en les quals utilitzaven un llenguatge prèviament convingut. Tots ells usaven diversos sobrenoms o pseudònims per intentar eludir o dificultar qualsevol investigació de la qual poguessin ser objecte per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

FEBRER DE 2013

Continua l'Operació, i en el mes de febrer de 2013 la Guàrdia Civil va efectuar dos registres domiciliaris en la localitat madrilenya de Getafe, detenint a dos homes, F.O.G. i J.A.G.N., tots dos de nacionalitat colombiana. Es van confiscar a més 80 grams de cocaïna, bàscules de precisió i utensilis per a la preparació i distribució d'aquesta substància.

Al maig de 2013, l'EDOA va efectuar cinc noves detencions, C.A.N.H., L.D.V.C., R.V.G., S.N.I. i I.P.I., tres homes i dues dones, tots de nacionalitat colombiana, entre els quals es trobaven tres dels responsables d'aquesta organització. Les detencions es van produir com a conseqüència de tres registres domiciliaris efectuats en la localitat de Fuenlabrada.

Amb aquestes actuacions la Guàrdia Civil va desmantellar dos laboratoris de cocaïna i es van intervenir 500 grams d'aquesta substància, acetona, cafeïna, fenacetina, 12 terminals mòbils, 6.618 euros i útils per a l'envasament i distribució de la droga. Un d'aquests detinguts era un "mulero" que portava a l'interior del seu organisme 159 gles, per la qual cosa va haver de ser ingressat en un centre hospitalari durant diversos dies fins a la total expulsió de la substància, que van resultar ser 1.100 grams de cocaïna.

El dia 18 de juny de 2013, en l'última fase de l'Operació Otero es va detenir en les localitats de Badajoz, Don Benito i Villanueva de la Serena a I.L.H., de nacionalitat colombiana, i a M.N.B.M., R.R.F. i C.C.S., de nacionalitat espanyola, dos homes i dues dones, després de tres registres domiciliaris on de va desmantellar un nou laboratori de cocaïna.

En aquesta intervenció es van requisar una pistola del calibre 6'35 mil·límetres, 62 grams de cocaïna, tetracaína, lidocaína, cafeïna, fenacetina, bàscules de precisió, premses, un gat hidràulic, motlles, 10 telèfons mòbils i 6.635 euros. Aquest mateix dia, amb la col·laboració de la Policia Portuguesa, es va detenir a un home espanyol en l'aeroport de Lisboa, T.S.D., transportant en el seu organisme 1.200 grams de cocaïna i que formava part d'aquest grup criminal.

Finalment, el dia 27 de juny de 2013 es va detenir a J.J.C.F., de nacionalitat colombiana, en la localitat madrilenya de Leganés, on la Guàrdia Civil va executar l'últim registre domiciliari i es va desmantellar el cinquè laboratori de cocaïna, confiscant-se 526 grams de cocaïna i més material per a la preparació i adulteració de la droga així com per al seu envasament i distribució.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH