Els adolescents que fan més exercici en l'institut treuen millors notes, segons un estudi

|

Exercici

Els adolescents que fan més exercici físic en l'institut treuen millors notes i tenen un millor rendiment cognitiu, la qual cosa implica aspectes com la capacitat verbal i no verbal, el raonament abstracte, la capacitat espacial, el raonament verbal i l'habilitat numèrica.

Així ho ha confirmat un estudi realitzat per un grup de científics espanyols, entre els quals es troben tres investigadors de la Universitat de Granada.

L'objectiu d'aquest treball, publicat en l'últim nombre de 'Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports', era analitzar els efectes d'un programa d'intervenció escolar, denominat Edufit i centrat a augmentar el nombre de classes d'Educació Física per setmana i la intensitat de les mateixes en un institut de Múrcia.

Per a això, els seus autors van treballar amb una mostra formada per 67 adolescents d'entre 12 i 14 anys, de tots dos sexes (43 nois i 24 noies), que es va dividir en tres grups diferents.

El primer d'ells va actuar com a grup control (no es va intervenir en ell), i va seguir practicant amb normalitat les seves classes d'Educació Física, això és, dues sessions de 55 minuts a la setmana, inclòs el temps de desplaçament a les instal·lacions, canvi de roba i condícia després de la pràctica.

En el segon grup, els seus integrants van tenir el doble d'hores d'Educació Física a la setmana (quatre), mentre que als membres del tercer, a més de duplicar-los les hores d'Educació Física, aquestes van incloure exercicis físics d'alta intensitat.

Immediatament abans i després de la intervenció, que va durar quatre mesos, els investigadors van aplicar a tots els participants un test d'intel·ligència cognitiva, a més d'analitzar el seu rendiment acadèmic.

RESULTATS

D'aquesta manera, van observar que totes les variables relacionades amb el rendiment cognitiu, excepte el raonament verbal, van augmentar significativament en el grup que va realitzar quatre hores d'Educació Física d'alta intensitat pel que fa al grup control que va seguir rebent les seves dues hores amb normalitat. A més, el rendiment acadèmic mitjà de les assignatures cursades va millorar notablement. Particularment, les millores en les qualificacions van ser més importants en assignatures com a Matemàtiques, però no en Llenguatge.

Francisco B. Ortega, investigador Ramón y Cajal de la Universitat de Granada i de l'Institut Karolinska de Suècia, i investigador responsable d'aquest treball, adverteix de la necessitat de realitzar més estudis en aquesta mateixa línia, amb una mostra més àmplia de participants. "Amb tot, el nostre estudi ens permet afirmar que la intensitat de les sessions d'Educació Física en els centres educatius podria exercir un paper important sobre el rendiment cognitiu i l'èxit acadèmic dels alumnes".

Ortega afegeix que "estudis previs han demostrat que les persones amb millor condició física tenen una major grandària de l'hipocamp, centre de l'aprenentatge i memòria, la qual cosa contribuiria a explicar els resultats observats en aquest estudi".

L'efecte positiu de l'exercici físic sobre el factor neurotrófico derivat del cervell (BDNF), una de les substàncies que contribueixen al creixement de noves neurones i sinapsis, així com l'augment de la capilarización i flux sanguini a nivell cerebral, "són alguns dels mecanismes fisiològics que es creï podrien explicar la millora cognitiva i acadèmica observada com a conseqüència de l'augment del nombre i intensitat de les sessions d'Educació Física".

Aquest treball forma part de la tesi doctoral de Daniel Navarro Ardoy, assessor de formació del Centre de Professorat de la Regió de Múrcia, professor d'Educació Física i primer autor d'aquest treball. Aquesta investigació va ser codirigida pel catedràtic de Fisiologia Manuel Castillo Garzón, en la Facultat de Medicina de la Universitat de Granada.

Navarro Ardoy afirma que "aquests resultats són de primordial importància en aquest moment, en el qual el Govern espanyol està confeccionant una nova Llei d'Educació. Un recent estudi realitzat per la Unió Europea ha posat de manifest que Espanya és un dels països que dedica menys temps a Educació Física a les seves escoles, per sota de les tres hores recomanades des d'Europa".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH