La llum pujarà un 3,2% com a part de la reforma energètica

|

LUZ

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha anunciat que els peatges elèctrics, que cobreixen la part regulada de la tarifa elèctrica, pujaran un 6,5%, la qual cosa implicarà un encariment del 3,2% en el rebut final de la llum en els propers dies.

Aquesta mesura s'inscriu en la reforma energètica aprovada aquest divendres pel Gobierno, que parteix d'un escenari en el qual l'alternativa era "la fallida del sistema" o pujar la llum un 40%, i en la qual el Gobierno "no es casa amb ningú", va indicar el ministre en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

La reforma permetrà retallar en 4.500 milions el desequilibri estructural del sistema elèctric i repartirà la seva càrrega sobre consumidors, Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i empreses del sector.


Dels 4.500 milions, els consumidors assumiran 900 milions d'euros, mentre que altres 900 aniran amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i els 2.700 milions restants procediran de les retallades de costos del sistema, imputables a les empreses.

Com a part de la reforma, hi haurà un rebut de la llum "més clar" perquè "tots puguin entendre la factura", al mateix temps que l'actual Tarifa d'Últim Recurs (TUR) passarà a cridar-se Preu Voluntari al Petit Consumidor. "No canvia de concepte", va assegurar Soria, però sí permetrà l'entrada de nous comercializadores.

La tarifa seguirà acollint a consumidors amb menys de 10 quilowatts (kW) de potència, mentre que la revisió de costos inclourà un mecanisme de revisió de peatges en els quals els augments de costos provoquin increments "automàtics" en la part dels ingressos.

EMPRESES.

Quant als costos de les empreses, hi haurà una reducció dels pagaments per capacitat, la possibilitat d'hibernar centrals i un nou model de retribució per a les activitats de generació.

Les instal·lacions de renovables tindran un nou règim vinculat al Tresor més un diferencial de 300 punts, la qual cosa garantirà una rendibilitat del 7,5%. Aquest mecanisme estarà acompanyat d'un sistema específic d'incentius per a Canàries i Balears.

Quant a la retribució del transport i la distribució, que són activitats de "baix risc", la nova retribució serà del tipus del Tresor a deu anys més 200 punts, la qual cosa implica una "rendibilitat raonable" del 6,5%.

La càrrega sobre instal·lacions del règim especial i del règim ordinari es repartirà a parts iguals, mentre que la retallada al pagament per capacitat implicarà una reducció de 26.000 a 10.000 euros per megavat (MW), al mateix temps que s'incrementa de 10 a 20 anys el període de percepció.

ENTRE ELS MÉS CARS D'EUROPA.

Soria va explicar que, de no haver pres mesurades l'actual Gobierno, el dèficit anual seria de 10.500 milions i, de corregir-se amb pujades del rebut, requeriria increments del 42%. Després de les mesures ja adoptades, la correcció necessària seria del 19% si tot el pes caigués sobre el consumidor.

Espanya, va explicar, és per als consumidors domèstics el país d'Europa amb l'electricitat més cara, per darrere dels sistemes insulars de Xipre i Malta, mentre que en el cas dels consumidors industrials la llum també se situa "més que entre la majoria dels competidors".

El rebut mitjà anual de llum a Espanya ha passat de 360 euros a l'any en 2003 a 588 euros anuals en 2011, la qual cosa implica un increment del 63%, va assegurar el ministre, qui va qualificar de "greu" el problema del sistema elèctric.

DENÚNCIES DELS PRODUCTORS.


En ser preguntat sobre la possibilitat que els producció d'electricitat plantegin plets i arbitratges contra les retallades, Soria va sostenir que "estan en el seu dret", però va considerar que les mesures "porten causa de la doctrina del Tribunal Suprem" i que "l'Estat té molts ressorts i eines per defensar la seva posició".

Per la seva banda, la vicepresidenta del Gobierno, Soraya Sáenz de Santamaría, va indicar que la reforma energètica s'adopta amb la vocació que el dèficit de tarifa se solucioni de forma "definitiva", mitjançant una fórmula en la qual "no es carregui sobre el consumidor" tot el pes de les mesures, sinó que es reparteixin de forma equilibrada.

La vicepresidenta va indicar que, amb la reforma, es posarà "fi" a un dèficit de tarifa, que és fruit de la diferència entre els costos regulats i ingressos de la tarifa elèctrica i que, des de 2005, ha augmentat fins a aconseguir els 26.000 milions d'euros.

"Est és el forat que ens hem trobat en el sector, un forat que no s'ha aconseguit pal·liar malgrat que entre 2006 i 2011 la pujada de la llum ha estat del 63%", va indicar la vicepresidenta, qui va afegir que no es carregarà en exclusiva sobre el consumidor.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH