Més de 426.000 nens podrien no acudir a campaments per sofrir pèrdua involuntària d'orina a la nit

|

Nen llit pis

Uns 420.405 nens d'entre 5 i 14 anys podrien no acudir als campaments d'estiu per sofrir enuresis, pèrdua involuntària d'orina durant que provoca als pacients un retraïment social, baixa autoestima, falta de motivació i fracàs escolar.

Així ho ha assegurat l'Institut Urológico Madrileny, després d'informar que l'enuresis es produeix quan el nen té cinc o més anys i sofreix dos o més episodis de pèrdua d'orina nocturna en un mes. Es tracta, segons ha explicat, d'una malaltia genètica atès que en el 85 per cent dels casos l'origen és hereditari.

En aquest sentit, l'Institut ha mostrat que a Andalusia hi ha una major incidència de casos(80.000), seguit de Catalunya (69.100), Madrid (62.700), Comunitat Valenciana (47.050), Canàries (21.100), Galícia (19.250), Castella-la Manxa (18.700), Castella i Lleó (18.500), País Basc (17.570), Murcia (15.750), Aragó (11.600) i Balears (11.100).

De la mateixa manera, a Extremadura sofreixen aquesta patologia 9.650 nens; a Astúries, 7.400; a Navarra, 5.100; a Cantàbria, 4.700; a Ceuta, 3.440; a La Rioja, 2.655; i a Melilla, 1.040 nens.

El cos humà produeix orina durant tot el dia ,en una proporció del 70 per cent durant el dia i 30 per cent durant la nit. Aquesta producció està regulada per l'acció de l'hormona antidiurética que se sintetitza en el cervell i redueix la producció d'orina a la nit.

En aquest sentit, les persones que sofreixen enuresis pateixen un trastorn que impedeix que s'alliberi més hormona a la nit perquè la producció d'orina disminueixi, la qual cosa fa que la bufeta s'ompli durant el somni i es produeixi la fuita d'orina involuntària.

De fet, el 90 per cent dels casos d'enuresis tenen com a rerefons un trastorn fisiològic com a retard en la maduració de la bufeta o producció d'orina nocturna superior a la normal, mentre que el 10 per cent restant pot deure's a un esdeveniment inusual de la vida del nen o en la seva estructura familiar.

"En qualsevol cas, no ha de banalitzar-se el problema i és necessari acudir al metge ja que només ell podrà valorar si l'enuresis està associada a patologies més greus, com la diabetis, infeccions o malformacions de l'aparell urinari, i serà qui determini el tractament a seguir", ha assenyalat l'Institut.

"La limitació dels nens amb enuresis a l'hora d'anar a un campament és tal que directament eviten acudir. El més lamentable és que alguns nens que s'animen a anar, la forma que utilitzen per evitar la fuita d'orina nocturn passa directament per no dormir a la nit per no orinar-se. Si a aquests nens els tractem adequadament, ja que en el 90 per cent el problema se soluciona amb medicació, podrien acudir perfectament al campament tenint en compte que han de prendre un petit fàrmac abans de ficar-se al llit i que han de reduir el consum de begudes gasoses i riques en cafeïna", ha resolt el director de l'Institut, Juan Carlos Ruiz de la Vermella.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH