L'economia submergida a Espanya suposa el 20% del PIB, segons la FEF

|

Euros

L'economia submergida a Espanya se situa entre el 18,6% i el 20% del PIB i suposa un muntant de 200.000 milions d'euros, segons estimacions realitzades per la Fundació d'Estudis Financers (FEF) a partir de diversos estudis, que a més calcula que si Espanya reduís s'aproximés a nivells mitjans de la Unió Europea recaptaria entre 18.000 i 20.000 milions d'euros a l'any.

En la presentació de l'informe, organitzada per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (Apie), el president de FEF, Juan Carlos Ureta, ha afirmat que Espanya es troba davant uns "nivells inacceptables" que "distorsionen la imatge, la confiança de l'economia i la seva veritable situació".

Concretament, en el període entre 1980 i 2008, l'economia no declarada s'ha multiplicat per quatre, mentre que el PIB s'ha duplicat. A més, l'informe recull que un terç de l'economia submergida es deu a frau laboral, que d'aflorar equivaldria almenys a un milió de llocs de treball.

La FEF ha atribuït l'estabilització de l'economia submergida a Espanya coincidint amb l'inici de la crisi a la caiguda del sector de la construcció, que és el sector que més economia oculta ostenta, juntament amb el sector manufacturero i les vendes majoristes i minoristes.

Aquests nivells coincideixen amb la mitjana de la UE. No obstant això, les grans economies comunitàries com França, Regne Unit i Alemanya es troben al voltant del 10%. Només Itàlia posseeix un percentatge d'economia submergida superior al d'Espanya en relació al PIB, per sobre del 20%.

L'informe destaca també una estreta relació entre l'economia submergida i la corrupció. En països on l'economia no declarada és major es troben els majors índexs de corrupció. Per això, Ureta ha defensat que "actuar contra l'economia submergida és actuar per millorar la qualitat institucional".

LA PRESSIÓ FISCAL, LA FALTA DE CONSCIÈNCIA I LA SOBRERREGULACIÓ

Entre les principals causes que la FEF destaca es troba l'elevada pressió fiscal. Encara que reconeix que no existeix evidència que la pressió fiscal absoluta tingui una incidència negativa, els elevats tipus marginals i la complexitat del sistema provoquen una major economia submergida. La petita grandària mitjana de l'empresa espanyola, la falta de consciència fiscal ciutadana, la sobrerregulación i la rigidesa del mercat laboral també influeixen, segons la FEF.

Finalment, la FEF ha proposat introduir una major flexibilitat al mercat laboral per reduir l'economia submergida, així com reforçar les figures de l'ocupació a temps parcial i revisar la regulació sobre salaris mínims i polítiques actives d'ocupació.

També ha recalcat la necessitat de simplificar les figures impositives, combatre els paradisos fiscals i potenciar les actuacions de la inspecció, després d'haver incrementat les mesures incentivadoras.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH