NORMATIVA INNECESSÀRIA

Redacció Catalunyapress

ANTONIAGIL10

Com han recollit els mitjans de comunicació aquesta setmana, en concret el passat 8 de juliol, va finalitzar el límit d'un any concedit per la reforma laboral del Partit Popular a la pròrroga automàtica dels convenis denunciats i pendents de renovar, el que anomenem en els àmbits laborals com ultraactivitat. A Catalunya uns 25 convenis col?lectius de sector han esgotat l'esmentada pròrroga sense acord i des d'aquesta setmana corren el risc de perdre la ultraactivitat.

Els sindicats hem desplegat, els darrers mesos, una doble ofensiva de denuncia i acords en aquesta qüestió que ha consistit en tot un seguit de protestes i manifestacions per a denunciar la normativa de la reforma al temps que hem aconseguit pactes en molts sectors amb l'objectiu de treure al màxim nombre de treballadors possible d'un escenari d'incertesa i conflictivitat en el qual poden entrar molts d'ells al perdre el conveni col?lectiu que els regula.
Perquè cal formular-se la següent qüestió. A qui beneficia la normativa? Des de la USOC, un cop vist l'escenari que ens genera, estem convençuts que a ningú. Als treballadors que perden els seus drets és evident que els perjudica, però hem pogut constatar aquests mesos de negociació que són molts els empresaris que rebutgen una mesura que els genera una enorme inseguretat jurídica i els avoca a la conflictivitat en un entorn ja prou complex com el que vivim.
És del tot incomprensible que una llei retrògrada com la Reforma laboral del Partit Popular que no ha permès generar ni un sol lloc de treball i que ha esdevingut la normativa laboral més nefasta en democràcia incorporés, a més, una mesura com l'eliminació de la ultraactivitat que ens ha avocat a totes les organitzacions sindicals i empresarials a dedicar molts esforços per a trobar mecanismes per, en primer lloc, desplaçar en el temps els efectes de la norma amb les pròrrogues de l'any passat i, posteriorment, a pactar mecanismes de mediació voluntària mitjançant protocols que a Catalunya ha facilitat la Generalitat a través del Tribunal Laboral.
El mercat de treball necessitava fer caure la ultraactivitat dels convenis col?lectius? La recuperació de la nostra economia i de l'ocupació passava per modificar aquesta norma? Era necessari, en un moment on cal centrar els esforços de tots en la recuperació econòmica, dedicar mesos a reordenar la desfeta jurídica de la desaparició dels convenis? Evidentment, tot es respon amb un no i caldria exigir responsabilitats polítiques per tanta incompetència reiterada malgrat que les organitzacions sindicals i molts empresaris fa mesos que havíem posat el crit al cel en aquest tema.
Ara algú hauria d'explicar-li als milers de treballadors i treballadores afectats que, no només s'han de preocupar pel futur competitiu de la seva empresa i, en conseqüència del seu lloc de treball, sinó per com gestiona l'embolic normatiu on, de la nit al dia, la mala política de la reforma laborals els ha ficat.
Antònia Gil Carrasco
Secretària general
USOC

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH