El Tribunal Constitucional suspèn el decret andalús antidesnonaments

|

Stop Desnonaments

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit aquest dijous admetre a tràmit el recurs del Govern central contra el Decret-Llei andalús de mesures per assegurar el compliment de la Funció Social de l'Habitatge, conegut com a decret antidesnonaments, la qual cosa suposa la suspensió cautelar de la norma durant cinc mesos.

El tribunal donarà ara trasllat de la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat, així com al Govern i al Parlament andalús, a través dels seus presidents, que disposaran d'un termini de 15 dies per personar-se en el procés i formular al·legacions.

D'acord al previst, la impugnació produeix la suspensió de la disposició recorreguda, però el tribunal, si escau, haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos, per la qual cosa l'admissió a tràmit tindrà com a immediata conseqüència la suspensió de la vigència i aplicació dels preceptes impugnats, des de la data d'interposició del recurs --9 de juliol de 2013-- per a les parts del procés i des del dia en què aparegui publicada la suspensió en el Butlletí Oficial de l'Estat per als tercers, la qual cosa també comunicarà als presidents del Govern i del Parlament d'Andalusia.

El Govern va anunciar el 28 de juny que recorreria el decret andalús, que preveu expropiacions d'habitatges, previ informe del Consell d'Estat, que el passat 4 de juliol va donar la raó a l'Executiu en considerar que existeixen "fonaments jurídics" per a la interposició del recurs d'inconstitucionalitat contra el decret i contra els canvis que introdueix en l'article 1.3 de la Llei reguladora del dret a l'habitatge a Andalusia.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, havia avançat que el Govern entén que la norma andalusa "afecta al contingut essencial del dret a la propietat de l'habitatge, que és una norma reservada a les Corts Generals, estableix una responsabilitat sancionadora al marge del principi de culpabilitat que ve exigit per la Constitució i estableix una regulació contrària al principi igualtat".

En el mateix sentit, va detallar que "en la regulació dels drets per ella afectats és necessari que existeixi una norma de caràcter general i estatal per garantir la igualtat" i va indicar que "a més dels raonaments que ha manifestat la Unió Europea i la seva preocupació per la norma", el Govern ha analitzat el respecte a la normativa constitucional. "Aquest és l'únic fonament que serveix per a un recurs d'inconstitucionalitat", va afegir.

Des que el decret de la funció pública de l'habitatge va entrar en vigor el 12 d'abril, la Junta d'Andalusia ha iniciat els expedients d'expropiació temporal de dotze habitatges i ha defensat la constitucionalitat d'una norma que, segons paraules de la Consellera de Foment i Habitatge, Elena Cortés, té "legalitat jurídica plena" i un "respecte escrupolós a l'Estatut d'Autonomia andalús i la Constitució espanyol".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH