Govern català descarta "acomiadaments massius" en la funció pública encara que es reduirà per jubilacions

|

Joana Ortega

La vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega, ha assegurat aquest dimecres que totes les mesures aplicades en matèria de funció pública en els últims dos anys han evitat 24.000 acomiadaments, i ha descartat "acomiadaments massius" entre els empleats públics, encara que ha afirmat que la reducció de la plantilla és inevitable a causa de les jubilacions no cobertes.

"L'esforç de tots ha permès que no s'hagin hagut de prendre mesures traumàtiques i el manteniment de més de 24.000 llocs de treball", ha dit en la comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament, en la qual ha presentat el diagnòstic del Pla d'ocupació per a la racionalització de l'organització i l'optimització del personal públic, que preveu la redistribució de treballadors segons les necessitats de cada departament.

Ha insistit que aquest Pla d'ocupació i les mesures adoptades fins ara --entre les quals figura la reducció del 15% de jornada i sou a 6.800 interins-- evitaran acomiadaments massius, encara que ha admès que la plantilla de la Generalitat s'ha reduït a causa de les jubilacions que no s'han cobert --prop d'1.500 en els últims dos anys-- i se seguirà reduint per aquesta "evolució natural".

En ser preguntada per si mesurades com la reducció de jornada dels interins es mantindran a partir d'abril de 2014 --data límit d'aplicació del pla--, Ortega ha afirmat que el Govern "està treballant perquè aquestes mesures es puguin replantejar", encara que ha afirmat que dependrà de les condicions econòmiques.

MOBILITAT

Ha concretat que el Pla d'ocupació afecta a un col·lectiu de 20.374 treballadors públics, i que pretén facilitar la mobilitat i l'intercanvi de personal segons les necessitats de cada departament, la qual cosa "preferentment ha de ser voluntari".

Ha argumentat que el pla de reorganització es justifica pel descens del treball en algunes àrees dedicades a tasques burocràtiques a causa de la crisi i a la simplificació de tràmits, així com a la reducció de departaments i estructures internes, mentre que en altres Conselleries hi ha necessitat de més treballadors, la qual cosa obliga a la mobilitat de personal.

Ha assegurat que, a pesar que el pla afecti a 20.000 treballadors, la mobilitat afectarà com a molt a un miler: "Dubto que ni 1.000 es moguin".

"Els resultats del diagnòstic indiquen que hi ha desequilibris de personal entre departaments", ha afirmat, i ha constatat que hi ha necessitats de personal en les conselleries de Benestar i Família, i en Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Mitjà Natural, principalment de caràcter administratiu, encara que no ha quantificat aquesta necessitat.

Ha defensat que l'objectiu del diagnòstic del Pla d'ocupació pretenia vincular les necessitats amb els efectius existents, la qual cosa ha assegurat que no s'havia fet abans, i ha afegit que cal "reprofesionalizar" als treballadors per adaptar-los a les demandes de la societat.

Ha constatat que el diagnòstic assenyala que falta personal tècnic en algunes àrees a causa de la suspensió de convocatòries d'oposicions, i ha citat, per exemple, els serveis de prevenció de riscos, advocats i enginyers.

Ha explicat que el 40% dels empleats tenen una titulació per sobre de la responsabilitat que desenvolupen, davant el que ha conclòs que "hi ha un capital humà preparat per poder donar una resposta molt més tècnica i qualificada".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH