El Tribunal de Comptes determina que el PP no va identificar als seus donants privats en 2008

|

tribunal de comptes

    L'informe de fiscalització dels estats comptables dels partits polítics corresponent al 2008 aprovat pel Tribunal de Comptes determina que de 14 de les formacions que van rebre donacions aquest any, nou no van identificar als seus donants com a marca la llei, entre elles el Partit Popular. En el mateix cas estan ERC i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

En l'informe, al que ha tingut accés Europa Press, el tribunal indica que, en línies generals, totes les memòries remeses pels principals partits amb representació parlamentària contenen "informació adequada per explicar les partides del balanç i el compte de resultats corresponent" la seva activitat ordinària.

Aquestes memòries han d'incloure, a més d'informació explicativa del balanç i compte de resultats, informació específica sobre les subvencions públiques i donacions privades rebudes, així com informació detallada dels crèdits o préstecs que mantinguin els partits amb les entitats de crèdit.

CONDICIONS DELS CRÈDITS
En el cas del PP, la memòria conté el desglossament de l'endeutament amb entitats de crèdit identificant el saldo amb cadascuna d'elles, "si ben no recull detalladament les condicions contractuals dels crèdits o préstecs que manté el partit amb aquestes entitats de crèdit" en els termes que estable la legislació llavors vigent.
Respecte a les subvencions públiques i donacions privades rebudes, el partit ofereix determinada informació agregada, "sense que figuri en la memòria la relació de les partides que integren tots dos conceptes ni la identificació dels donants, conforme estableix el citat article", resa l'informe.
Quant a la memòria aportada pel PSOE, l'òrgan fiscalizador assenyala que en la informació relativa a les subvencions públiques, el partit ofereix determinada informació agregada, "sense que figuri en la memòria una referència concreta de les partides que integren aquest concepte" com preveu la llei.
Per contra, els socialistes van acompanyar la seva memòria d'un annex amb la relació de les donacions privades rebudes, "identificades amb els requisits contemplats en citat article", així com de les condicions contractuals dels crèdits o préstecs que manté el partit amb les entitats de crèdit.
Esquerra Unida inclou una relació de subvencions percebudes "encara que no amb el suficient detall". Tampoc figura la identificació de la persona física que va realitzar la donació en l'exercici ni "la informació específica sobre els deutes amb entitats de crèdit amb el detall requerit en l'article assenyalat" encara que sí apareixen operacions d'aquesta naturalesa en el balanç de situació i compte de resultats presentats.
DEFICIÈNCIES EN LES MEMÒRIES DE CDC I UDC
La memòria de CiU no conté informació específica sobre donacions, segons explica el tribunal, perquè no es va comptabilitzar cap des de l'entrada en vigor de la nova Llei sobre finançament.
En el cas de Convergència Democràtica (CDC), tampoc figura "la relació de les donacions privades rebudes per la formació política durant l'exercici", informació que va ser remesa en un annex al seu escrit d'al·legacions "sense que això esmeni la deficiència anteriorment assenyalada", recalca l'informe.
Per la seva banda, Va unir Democràtica (UDC) sí va informar adequadament de les seves donacions excepte en el cas d'un donatiu que no va incloure en la memòria. No obstant això, no aporta informació alguna que expliqui les partides del balanç i el compte de resultats.
Tampoc va remetre la informació específica relativa als crèdits o préstecs que marca la llei, "assenyalant-se únicament informació genèrica sobre l'activitat desenvolupada pel partit en l'exercici i l'enumeració de les entitats financeres amb les quals el partit manté crèdits a tancament del mateix", la qual cosa el tribunal jutja "insuficient".
Respecte a la memòria d'ERC, el tribunal explica que és "adequada per explicar les partides del balanç i el compte de resultats", si bé remarca que "els coeficients d'amortització que figuren en la mateixa són diferents dels aplicats, que coincideixen amb els establerts en l'inventari". Tampoc ERC va donar informació específica sobre les donacions privades.

NACIONALISTES BASCOS I GALLECS
La "informació genèrica" sobre les partides del balanç i el compte de resultats remesa pel BNG és considerada "insuficient" per l'òrgan fiscalizador, qui també li retreu que no es detalli la quantia de les subvencions públiques rebudes. Per això, subratlla, no es poden considerar degudament complerts els requisits que fixa la llei.
Finalment, l'informe indica que la memòria enviada pel PNB "no recull informació sobre les subvencions públiques ni sobre els deutes amb entitats de crèdit, a "pesar de figurar operacions d'aquesta naturalesa en el balanç de situació i compte de resultats presentats".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH