Horaris de ficar-se al llit irregulars frenen la capacitat del cervell dels nens petits

|

Nen dormint

Donada la importància del desenvolupament de la primera infància en la salut posterior, pot haver-hi efectes en cadena en tot el curs de la vida, segons un equip d'investigadors, que ha detectat que tenir horaris irregulars de dormir pot frenar el poder del cervell dels nens petits.

Els autors van analitzar si anar al llit en la primera infància es relaciona amb el poder del cervell en més d'11.000 nens de 7 anys, tots ells de part de l'Estudi de Cohorte del Mil·lenni de Regne Unit (MCS), que es tracta d'un estudi representatiu a nivell nacional a llarg termini de nens nascuts entre setembre de 2000 i gener de 2002. La investigació es va basar en enquestes periòdiques i visites domiciliàries realitzades quan els nens tenien 3, 5 i 7 anys per obtenir informació sobre les rutines de la família, inclosa l'hora de dormir.

Horaris de ficar-se al llit irregulars eren més comuns en l'edat de 3 anys, quan un de cada cinc nens van ser al llit en diferents moments, mentre a l'edat de 7, més de la meitat dels nens es van anar al llit regularment entre les 19.30 i les 20.30 hores. Els nens l'hora dels quals d'anar a dormir era irregular o que es ficaven al llit després de 21.00 hores provenien de fons socialment més desfavorits, segons els resultats, publicats en 'Journal of Epidemiology and Community Health'.

Quan tenien 7 anys, les nenes que anaven a dormir a hores diferents tenien puntuacions més baixes en els tres aspectes de la intel·ligència avaluats (lectura, matemàtiques i consciència espacial), després de tenir en compte altres factors potencialment influents, que els nens amb horaris regulars de dormir, però aquest no va ser el cas en els nois de la mateixa edat.

3 ANYS, EDAT SENSIBLE PER Al DESENVOLUPAMENT COGNITIU

Horaris de ficar-se al llit irregulars a l'edat de 5 anys no es van associar amb una pitjor capacitat cerebral en nens o nenes a l'edat de 7 anys, però l'hora de dormir desigual als 3 anys d'edat es va relacionar amb les puntuacions més baixes en lectura, matemàtiques i el coneixement espacial en els nens i les nenes, la qual cosa suggereix que al voltant dels 3 anys podria ser un període sensible per al desenvolupament cognitiu.

A més, l'impacte de l'hora de dormir irregular sembla ser acumulatiu. Les nenes que mai havien tingut horaris regulars per anar a dormir als 3, 5 i 7 anys registraven nivells significativament més baixos de lectura, matemàtiques i percepció espacial que les nenes que havien tingut hores de ficar-se al llit consistents, un impacte que també es va veure en els nens.

Els autors assenyalen que les hores de dormir irregulars podrien alterar els ritmes naturals del cos i causar falta de somni, per la qual cosa soscaven la plasticitat del cervell i la capacitat d'adquirir i retenir informació. "El somni és el preu que paguem per la plasticitat del dia anterior i les inversions necessàries per permetre l'aprenentatge l'endemà", escriuen els investigadors.

"El desenvolupament infantil d'hora té profundes influències en la salut i el benestar a través del curs de la vida. Per tant, reduir o interrompre el somni, sobretot si ocorre en moments clau en el desenvolupament, podria tenir un impacte important en la salut durant tota la vida", conclouen aquests experts.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH