Cap dels 32 partits fiscalitzats pel Tribunal de Comptes li va remetre les 'auditories' que marca la llei

|

Tribunal de Comptes

Cap de les 32 formacions polítiques fiscalitzades pel Tribunal de Comptes en el seu últim informe sobre la comptabilitat dels partits, corresponent a l'exercici 2008, va remetre a aquest òrgan l'informe relatiu a la 'auditoria' interna que haurien d'haver realitzat segons estableix l'article 15 de la Llei Orgànica de Finançament de Partits Polítics reformada en 2077.

Així ho assegura el Tribunal de Comptes en l'informe de fiscalització que acaba d'aprovar i de remetre a les Corts, i al que ha tingut accés Europa Press.

Segons la modificació el citat article aprovada en 2007 i vigent per tant en l'exercici de 2008, els partits polítics "hauran de preveure un sistema de control intern que garanteixi l'adequada intervenció i comptabilització de tots els actes i documents dels quals es derivin drets i obligacions de contingut econòmic, conforme als seus estatuts".

"L'informe resultant de la revisió acompanyarà a la documentació a rendir al Tribunal de Comptes", resava llavors la normativa vigent. No obstant això, aquest article va ser objecte d'una nova revisió l'any passat per especificar que aquest "informe" havia de ser el resultat d'una "auditoria".

Les formacions polítiques 'investigades' en aquest cas pel Tribunal de Comptes han estat totes les que té representació en les Corts: PP, PSOE, PSC, Esquerra Unida, Convergència Democràtica de Catalunya, Va unir Democràtica de Catalunya i la federació nacionalista que conformen ambdues, Unió, Progrés i Democràcia, el PNB, la Chunta Aragonesista, Iniciativa per Catalunya Verds, ERC, BNG, Coalició Canària, Compromís, Unió del Poble Navarro, Nafarroa Bai (ara Geroa Bai).

RECURSOS PRIVATS DELS PARTITS

A més, l'informe inclou la revisió dels comptes d'Aralar, Esquerra Unida del País Valencià, Eusko Alkartasuna, la llavors federació basca d'IU --Ezker Batua-Berdeak--, el Partit Comunista d'Espanya, Ciutadans Ciutadans-Partit de la Ciutadania, Convergència de Demòcrates de Navarra, Els Verds de Mallorca, el Partit Aragonés, Partit Regionalista de Cantàbria, Partit De La Rioja, Partit Socialista de Menorca-Entesa Nacionalista, PSM - Entesa Nacionalista de Mallorca, Va unir Mallorquina i Unió del Poble Lleonès.

En el seu informe, l'òrgan fiscalitzador assenyala respecte als recursos privats comptabilitzats dels partits, que la quantia més important correspon a les quotes i aportacions d'afiliats, adherits i simpatitzants amb un saldo total de 44,7 milions d'euros.

Un altre dels recursos privats està constituït per les donacions privades no finalistes rebudes per les formacions polítiques, que d'acord amb els registres comptables de l'exercici 2008 van ascendir a 6,4 milions d'euros. D'elles, 3,4 milions van correspondre a donacions de persones físiques i 2,7 milions provenien de persones jurídiques.

DONANTS NO IDENTIFICATS

Quant al compliment dels requisits legals aplicables a les donacions privades, el Tribunal de Comptes realitza diverses observacions. Existeixen, per exemple donacions "no identificades" per un total de 293.451 euros, la qual cosa contravé la prohibició prevista en l'article 5 de Llei Orgànica de Finançament de Partits de 2007 que els partits no podran acceptar o rebre donacions anònimes.

Això s'ha apreciat en els comptes d'Esquerra Unida-Convocatòria per Andalusia (amb donacions no identificades per valor de 52.055 euros), Unió Progresso i Democràcia (28.476 euros) i Partit Aragonés --ara soci electoral del PP en aquesta comunitat-- (212.920 euros).

També figuren, segons l'informe, donacions de persones jurídiques de les quals no s'han facilitat l'acord de l'òrgan social competent, al contrari del que estableix la normativa vigent en 2008. El Tribunal cita els casos de Va unir Democràtica de Catalunya (272.600 euros) i Unió Progresso i Democràcia (2.931 euros).

Així mateix, esmenta que ha detectat aportacions la identificació de les quals no contempla algun dels requisits establerts com la constància de la data d'imposició, import de la mateixa i del nom i identificació fiscal del donant.

La llei també preveu que l'entitat de crèdit on es realitzi la imposició estarà obligada a estendre al donant un document acreditatiu en el qual constin els extrems anteriors. Les deficiències en aquest sentit s'han trobat en els comptes d'Unió Progresso i Democràcia (9.000 euros) i PSM-Entesa Nacionalista de Mallorca (14.536 euros).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH