Editors de llibres avisen que desapareixeran els llibres de text si no es compensa l'ús de textos a les aules

|

LLIBRES DE TEXT

La directora general del Centre Español de Drets Reprogràfics (CEDRO), Magdalena Vinent, ha manifestat aquest dilluns durant la Comissió de Cultura del Senat la seva opinió respecte a l'avantprojecte de reforma de la llei de propietat intel·lectual, que creu que "aprofundeix" en la situació "precària" en què es mou el sector editorial.

Segons ha indicat aquesta entitat de gestió de drets d'autor d'autors i editors de llibres i revistes, aquest avantprojecte, al que ja han presentat al·legacions, preveu que es puguin usar obres en l'àmbit educatiu "sense cap tipus de compensació", la qual cosa comportarà en el futur la desaparició del llibre de text.

Així, considera "impossible que puguin mantenir-se" els llibres de text si no es compensa econòmicament l'ús de textos que es fa en els col·legis i universitats sense que els autors i editors rebin ingrés algun per això.

Vinent ha destacat que dels tres mil milions de pàgines que es reprodueixen a l'any, més de la meitat correspon a àmbits educatius, per la qual cosa considera necessari que existeixi una compensació, igual que ocorre en la resta dels països a Europa.

En concret, subratlla la importància de tornar a establir el sistema de cànon per al sector privat, "del que no va haver de sortir". En aquest sentit, ha criticat que amb l'eliminació del cànon, la indústria reprogràfica no solament va baixar els preus, sinó que els va augmentar un deu per cent.

Des de l'eliminació d'aquest cànon la remuneració per als autors i editors de llibres i revistes ha baixat "dràsticament", en paraules de la directora de CEDRO. Mentre que en 2008 CEDRO va recaptar 40 milions d'euros i en 2011 va ingressar 20 milions, en 2012 la quantitat es va reduir a un milió, la mateixa quantitat que s'espera per aquest any.

"És un problema important perquè no han canviat els usos --ho demostren els estudis-- però ara no es compensa", ha criticat Vinent.

La Unió Europea reconeix la necessitat de remunerar "pel mecanisme que sigui" aquests usos i reproduccions perquè el perjudici per al sector és "molt gran", per la qual cosa la directora de CEDRO es pregunta per què Espanya està "apartada d'aquest corrent" que implementen "tots els països".

Respecte a la pirateria, afirma que és positiu que es vulguin prendre mesures en favor del mercat legal, però assenyala que caldria anar "més enllà" i ser més eficaços, perquè les pàgines d'enllaços "tenen publicitat i es lucran".

"Demanem que es reforcin els drets d'autor, que són la matèria primera del sector editorial, on se cimenta tota la indústria del llibre", ha indicat Vinent.

PORTAL PIONER


La directora de CEDRO ha anunciat que el proper mes de setembre arrencarà un portal "pioner al món de parla espanyola" que consisteix en una "plataforma de pagament per ús" que funcionarà com "agregador de drets".

Segons ha explicat, a través d'aquesta plataforma es podran adquirir els drets patrimonials de més de 5,5 milions d'obres. "En quatre senzills passos es busca l'obra, s'indiquen els usos i pot adquirir. Pot ser molt important de cada a usos que a Espanya i altres parts del món", ha explicat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH