L'extresorer recorre la imposició de la fiança de 43,2 milions per la seva "dimensió desproporcionada"

|

Bárcenas

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha recorregut aquest dilluns la imposició per part del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz d'una fiança de 43,2 milions d'euros en concepte de responsabilitat civil de cara a la seva possible condemna en el "cas Gürtel". Considera que, a més de "perjudicial i lesiva" per als seus interessos, manca de motivació i les seves dimensions són "totalment desproporcionades", superant amb molt els pressupostos exigits pel Tribunal Constitucional.

En un escrit al que ha tingut accés Europa Press, l'últim que han signat els lletrats Miguel Bajo i Alfonso Trallero abans de renunciar a la defensa de l'exsenador, s'assenyala que "és totalment improcedent" realitzar el càlcul d'interessos aplicant el recàrrec del 25 per cent de la quantitat defraudada.

"Suposa amb caràcter general una pretensió de lucre indeguda i desmesurada", afegeix l'escrit, que incideix que aquest pressupost no és aplicable en el cas de la condemna penal segons la pròpia doctrina del Tribunal Suprem.

EL TRIBUNAL NO POT SER RECAPTADOR

Entre la jurisprudència al·legada en el recurs, s'assenyala una sentència de l'alt tribunal del 2 de juny de 2005 que assenyala que "el Tribunal criminal no pot acabar complint funcions de recaptador que excedeixen de les finalitats de la justícia penal, interferint en qüestions pròpies de la jurisdicció administrativa".

En termes generals, l'encara defensa de Bárcenas al·ludeix a la falta de motivació de l'acte del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 i assegura que en el cas de Bárcenas "no és possible fixar un delicte contra la Hisenda Pública com a antecedent del de blanqueig" i tampoc cal parlar de suborn, estafa processal ni falsedat en document mercantil.

Respecte dels delicte fiscals imputats, defensen Bajo i Trallero que els relatius als exercicis 2002 i 2003 "estan clarament prescrits" i l'el estaven quan la causa "Gürtel" es va dirigir per primera vegada contra Bárcenas fa quatre anys; mentre que el deute tributari que pogués desprendre's de l'exercici fiscal de 2007 i posteriors "ha estat regularitzada".

Tampoc comparteixen que la quota per presumpte delicte fiscal imputat a la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, relativa a l'IRPF de 2006, pugui incloure's en la fiança exigida, doncs hauria de fixar-se individualizadamente i en peça separada oberta, si escau, enfront de la dona de l'extesorero.

SUBSIDIÀRIAMENT, UNA REBAIXA

Subsidiàriament, la defensa de l'exsenador sol·licita al jutge Ruz que redueixi l'import de la fiança per entendre que la suma imposada és "excessiva i desproporcionada".

Li recorda que després del bloqueig de tots els saldos en dipòsits i comptes de les quals disposava i de les societats de les quals participa tant a Espanya com en altres països, al que cal sumar la seva situació de presó des de fa 12 dies, "no pot argüirse en cap cas que existeixi risc algun que puguin produir-se transferències o desaparicions de diners que posessin en perill l'assegurament de futures i hipotètiques responsabilitats pecuniàries".

Ruz va imposar divendres passat a l'extesorero una fiança de 43.250.00 milions d'euros en concepte de la responsabilitat civil que pogués derivar-se del procediment. El magistrat concedia a l'exsenador 'popular' un termini de 10 dies per fer efectiva aquesta quantitat i li advertia que, en cas de no abonar-la en aquest període, procedirà a l'embargament dels seus béns.

Segons explicava el jutge en un acte, el càlcul es realitzava després de la recepció de nous informes remesos per la Unitat d'Auxili Judicial de l'Agència Tributària, que s'han incorporat a la causa de forma posterior al fet que la Fiscalia Anticorrupció li sol·licités la imposició d'una fiança de 28,1 milions d'euros.

La quantitat es fixa d'acord amb l'estimació provisional realitzada per la Unitat d'Auxili Judicial de l'AEAT de les quotes deixades d'ingressar a Hisenda per Bárcenas en els exercicis 2002, 2003, 2006 i 2007 per IRPF i Patrimoni i els corresponents interessos de demora.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH