El PP demana al Congrés major protecció per a l'abella

|

ABELLA

 El PP ha demanat al Govern en una iniciativa al Congrés més suport a les abelles comunes o melíferas davant la constant i massiva desaparició que ha portat per exemple a la UE a prohibir temporalment els neocoticoides, un insecticida que les afecta directament.

Es tracta d'una proposició no de llei, recollida per Europa Press, i presentada per al seu debat en la Comissió de Medi ambient de la Cambra baixa. Segons relata el PP, en l'actualitat existeixen cinc espècies d'abelles melíferas al món, encara que només una sigui originària d'Europa, la 'Apis mellifera', també coneguda com a abella domèstica, una espècie que en l'actualitat es pot trobar estesa per tots els continents, per la seva "excel·lent aclimatació i el seu ús apícola".

Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), les abelles són responsables del 90 per cent de la pol·linització realitzada per insectes, o 'entomófila', que suposa el 80 per cent de totes les pol·linitzacions.

CONSIDERABLE DESAPARICIÓ
No obstant això, el PP lamenta que durant els últims anys, les poblacions d'abelles han sofert "un minvament considerable", entre altres factors per la intensificació de l'agricultura de productes químics que poden ser tòxics per a les abelles i altres insectes, com els neonicotinoides, un tipus d'insecticida sobre els quals la UE ha establert una suspensió temporal d'ús davant aquesta perduda massiva d'abelles. Aquest fenomen es coneix com a 'Col·lapse per Desorientació de les Colònies'.
Però també existeixen altres amenaces que poden ser causa de la desaparició de les abelles, segons detallen els 'populars': els efectes de l'escalfament global i el canvi del règim de pluges i sequeres; l'atac del paràsit 'Noserna ceranae'; els efectes de l'àcar de la varroa, que està adquirint immunitat enfront dels pesticides; els efectes depredadors de la 'vespa asiàtica'; i, fins i tot, alguns investigadors assenyalen els efectes negatius de les ones electromagnètiques dels telèfons mòbils perquè les desorienten en els seus vols.
"El sector apícola a Espanya ha experimentat un important auge en els últims anys. És difícil quantificar el valor econòmic derivat dels beneficis de la pol·linització, però tan sols els seus productes (especialment mel, pol·len i cera) representen un 0,44% sobre la producció final ramadera i el 0,17% de la producció final agrària, segons dades de l'últim Programa Nacional de Mesures d'Ajuda a l'Apicultura", agrega.
"La desaparició d'aquest insecte social podria comprometre seriosament la supervivència de nombroses espècies vegetals i animals, així com quantioses pèrdues en l'agricultura, convertint-se en un problema ambiental i econòmic de primer ordre", alerta el Pàg.

CONTINUAR AMB EL PROGRAMA D'AJUDES
Per tot això, reclama continuar amb el programa d'ajudes al sector durant el proper trienni, que inclogui mesurades d'assistència tècnica als apicultors; lluita contra la varroasis (una malaltia que afecta a les abelles produïda per un àcar); racionalització de la trashumancia; mesures de suport a la repoblació de la cabanya apícola comunitària; col·laboració amb organismes especialitzats en la realització de programes d'investigació aplicada en el sector de l'apicultura i dels productes procedents de l'apicultura.
Igualment, demana augmentar el coneixement sobre les poblacions d'abelles, mitjançant un cens nacional, i recolzant les investigacions orientades a detectar variacions de les poblacions i actuacions que garanteixin el manteniment del nombre òptim d'exemplars i colònies, tant des del punt de vista sanitari, com dels possibles depredadors de les abelles.
És més, els 'populars' volen el suport a les iniciatives en el si de la UE que aprofundeixin sobre el coneixement de l'ús de plaguicidas tòxics per a les abelles i promoguin justificadamente la seva prohibició, així com col·laborar amb les institucions europees en la recerca de solucions i alternatives d'actuació a les actualment utilitzades per al control de plagues que no siguin nocives per a les poblacions d'abelles autòctones.
Al seu torn, reclamen suport i promoció en el desenvolupament de la PAC, les tècniques agrícoles i de conservació que afavoreixin l'augment de la biodiversitat i el desenvolupament de les poblacions d'abelles i altres pol·linitzadors naturals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH