Experts avisen als pacients diabètics musulmans que el dejuni li pot produir hipoglucèmies i hiperglucemias

|

RAMADAN

    Els pacients musulmans diabètics que prenen fàrmacs amb capacitat hipoglucemiante que decideixin dejunar i, per tant, no ingereixin aliments durant hores, poden sofrir complicacions agudes com a hipoglucèmies i hiperglucemias si no mantenen un estricte control de la malaltia i, en casos extrems, una situació de gravetat que requereixi l'ingrés hospitalari", segons ha assegurat el metge de Família del Centri de Salut Raval Sud (Barcelona), Josep Franch.

A Espanya, hi ha una mica més d'1.671.000 de musulmans, sent Catalunya (448.879), Andalusia (266.421) i la Comunitat de Madrid (249.643) les comunitats autònomes amb més població musulmana1. Tenint en compte que, segons l'estudi 'Di@bet.es', la prevalença de la diabetis tipus 2 en la població espanyola major de 18 anys se situa en el 13,8 per cent, s'estima que al voltant de 230.000 persones diabètiques al nostre país han de decidir si compleixen o no amb el dejuni que els imposa la seva religió, assumint així els riscos i la responsabilitat que comporta.

Per aquest motiu, MSD ha elaborat, per segon any consecutiu, els materials 'Les realitats del dejuni durant el Ramadà' per a persones amb diabetis tipus 2, on s'expliquen els riscos així com els passos a seguir per preparar-se. Aquests materials, basats en les recomanacions per al maneig de la diabetis durant el Ramadà de l'Associació Americana de la Diabetis (ADA), compten amb l'aval de la Federació de Diabètics Espanyols (FEDE).
"Amb l'arribada del Ramadà, les persones musulmanes diabètiques que practiquen el dejuni han d'extremar les precaucions, per no agreujar el seu estat de salut. Però el fonamental, abans de gens, és traslladar al seu metge la seva intenció de dejunar, per rebre una orientació, ja que cada cas requereix sempre una individualització, sobretot tenint en compte el seu tractament: si és amb insulina, o si és mitjançant alimentació i antidiabéticos orals", ha comentat el president de FEDE, Ángel Cabrera.
Menjar de forma sana i equilibrada és una de les pautes recollides en el material que s'ha desenvolupat per a pacients. Així, es recomana menjar aliments com el blat, la sèmola i les mongetes durant el Suhoor (el menjar abans que surti el sol i comenci el dejuni), ja que es tracta d'aliments que contenen hidrats de carboni d'absorció lenta i amb alta proporció de fibra, que assegura una aportació lenta de glucosa a l'organisme.
Per contra, en l'Iftaar (el menjar que es realitza una vegada s'ha posat el sol i amb la qual acaba el dejuni), és aconsellable menjar aliments que alliberin sucre ràpidament, com la fruita, per ajudar a recuperar el nivell glucémico, i a continuació hidrats de carboni d'acció lenta. Finalment, és preferible evitar aliments amb un índex alt de greixos saturats (llard, samosas i pakoras) o sucres i intentar dividir les calories en diversos menjars al llarg de les hores en les quals no es dejuni.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH