Bárcenas confessa: "El PP s'ha estat finançant il·legalment més de 20 anys"

|

Bárcenas

 El diari El Mundo ha publicat aquest diumenge un sorprenent article i segons narra  en ell, el seu director, Pedro J. Ramírez, va mantenir una reunió de quatre hores amb l'ex tresorer del Partit Popular Luis Bárcenas pocs dies abans de la seva entrada a la presó. Trobada durant el qual Bárcenas hauria confessat al periodista tot tipus d'assumptes relacionats amb la rebotiga del PP i el seu finançament il·legal al llarg de les dues últimes dècades, rebent donacions en metàl·lic de constructors i altres empresaris que al seu torn obtenien adjudicacions o contractes de les administracions governades pel PP.

Anar a la notícia d'El Mundo
 

Segons Bárcenas "part dels diners lliurats s'ingressava en els comptes bancaris del partit, part es destinava a pagar en negre el sobrecoste de les campanyes electorals per eludir la fiscalització del Tribunal de Comptes i una altra part es quedava en la caixa forta i era utilitzat per a altres finalitats".
En l'article de l'El Mundo Bárcenas identifica aquestes "altres finalitats" amb el pagament trimestral de sobresueldos en metàl·lic al president, el secretari general i els sotssecretaris del Partit Popular en les oficines del PP quan aquest estava en l'oposició i en els propis ministeris públics quan es trobava al Govern.
Acusant com a responsable a Mª Dolors de Cospedal, Bárcenas descriu en la seva trobada amb Pedro J. Ramírez com presumptament es va realitzar "el cobrament d'una comissió de 200.000 euros a canvi de l'adjudicació d'una contracta municipal a Toledo a una empresa de construcció el propietari de la qual apareix en els famosos "papers de Bárcenas" com a donant del partit". Segons l'extesorero, existirien documents acreditatius que el mateix Bárcenas va mostrar a Mariano Rajoy, al que el president va respondre tirant-se les mans al capdavant: "Per Déu, Luis, com pots tenir aquests papers".
El motiu pel qual Bárcenas hauria ensenyat els documents a Rajoy seria el de pressionar al president perquè controlés a Cospedal, a la qual feia responsable de les notícies aparegudes en la premsa que li eren desfavorables. Bárcenas hauria dit llavors al president: "M'estan picant! O li pares els peus a aquesta tia o et quedes sense secretària general". Rajoy hauria demanat temprança a Bárcenas apuntant que l'extesorero estaria sent "víctima d'una persecució política" dirigida en realitat cap a Rajoy.
El Mundo explica els detalls aportats per Bárcenas sobre com es realitzaven els pagaments dels donants del partit durant l'època en la qual ell era gerent i el tresorer era Álvaro Lapuerta. Els diners es lliurava en borses, maletins o maletes en presència de tots dos i posteriorment procedien a explicar-ho junts i introduir-ho en la caixa forta". Les quantitats aportades i els noms eren apuntats per Bárcenas en un llibre de caixa. Durant els dies següents al pagament, Lapuerta trucava per telèfon al ministeri o càrrec públic implicat per informar-li que en els propers dies rebria una visita d'algú a qui s'havia d'atendre amb especial atenció.
En el cas del pagament en negre dels sobresueldos, seria el mateix Lapuerta el que els lliuraria, usualment acompanyats del detall d'algun regal, com, per exemple, una caixa de cars puros Montecristo.
Pel que fa al propi cas Bárcenas des que l'any 2009 comencés a ser investigat per la trama Gürtel, l'article relata detalls d'índole molt personal sobre les entrevistes privades que l'extesorer hauria mantingut amb diversos càrrecs del partit.
Segons Bárcenas, els papers publicats fa uns mesos per El País haurien sortit de l'advocat Jorge Trías sense el seu consentiment, a qui va deixar els documents perquè "valorés la seva transcendència i els hi guardés davant un eventual registre domiciliari" però que, per considerar-los "una bomba", "va trair la seva confiança" i els va lliurar a la premsa.
L'endemà després de la publicació de la notícia i segons el relat de Bárcenas, ell hauria rebut trucades telefòniques de membres del Partit Popular per demanar-li que negués la seva autoria en els papers i, amb això, la seva veracitat. Aquestes trucades haurien estat realitzades per la secretària de Comunicació del PP, Marilar d'Andrés, i l'eurodiputat Gerardo Galeote.
Bárcenas es va limitar a difondre un comunicat en el qual negava les acusacions de finançament il·legal del partit però sense desmentir l'autoria dels documents, per la qual cosa hauria rebut un sms de Rajoy recolzant la seva decisió i en el qual li comunicava que estigués "tranquil i serè", que li cridaria l'endemà. Però Rajoy no només no va cridar a l'extesorero sinó que va interposar als exministres Michavila i Acebes com a interlocutors amb ell per comunicar-se amb Rajoy. "Aquest fals desmentit hauria estat un acte de lleialtat cap a Rajoy i el partit".
Posteriorment s'hauria produït una reunió a la seu de Gènova en la qual van participar Bárcenas, la seva esposa, Rajoy i Javier Arenas en la qual s'hauria tractat el tema de l'abandó progressiu de Luis Bárcenas del PP pel ben del partit, així com els acords econòmics de la "quitança" aconseguits per a això. Segons l'ex tresorer, aquesta gestió hauria estat duta a terme pel mateix Arenas, amb el qual s'hauria reunit en un restaurant de Sevilla, en el qual Arenas va comunicar a Bárcenas que, ja que la seva situació fiscal ja estava regularitzada ?Bárcenas s'havia acollit a l'amnistia fiscal de Montoro?, Rajoy li oferia "deixar-ho tot com estava". Javier Arenas nega que aquesta trobada es produís.
Segons l'article, el fins ara publicat només seria la punta de l'iceberg de tota la documentació que Bárcenas té en la seva poder i que, en les seves paraules, "faria caure al Govern". Entre aquests documents es trobaria la "comptabilitat B" dels anys no publicats en la qual apareixen pagaments en negre a dirigents del PP, a un exdirigent del PSOE i a algun periodista. També tindria un altre tipus de documentació i fins i tot discos durs d'ordinador per oferir com a prova.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH