Quan s'adonaran?

Redacció Catalunyapress

CARNERO 1

Anem a iniciar el sisè any de crisi econòmica i l'atur segueix encimbellat en xifres històriques que alarmen amb només esmentar-les. Milers de joves qualificats creuen les fronteres de l'Estat a la recerca d'un treball estable i mínimament ben remunerat. Gairebé dos milions de famílies espanyoles té a tots els seus membres en situació de desocupació. Més de 50% dels joves està en l'atur. I ja supera el 30% el nombre de desocupats que han esgotat la prestació de l'atur i el subsidi, i que ara es troben completament a la intempèrie. Sense explicar els efectes derivats com el dels desnonaments, l'exclusió social i la pobresa infantil.

Però aquest drama no sembla ser suficient perquè des del govern d'Espanya i la troica formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu es canviï l'orientació de les polítiques econòmiques que ens imposen. L'enfonsament econòmic d'un país, i del seu model de drets i benestar, sembla assumible mentre a aquest li quedi alè suficient com per a pagar els seus crèdits amb els mercats internacionals.

Espanya era un país amb un nivell de deute públic inferior a la mitjana europea, per sota de la de països que avui segueixen sent nostra referència en el nord. Això va canviar quan, amb diners públics, va caldre socórrer al sistema financer domèstic, que al seu torn es veia ofegat per les banques alemanya i francesa, entre unes altres, que exigien la devolució dels diners que van prestar als bancs i caixes espanyoles per atendre l'enorme demanda de crèdit hipotecari intern. Un deute no legítim que avui ens obliga a retallar serveis públics i ha frenat el finançament d'empreses, ha retret brutalment el consum i ha enfonsat al nostre país en la recessió.

El govern del Partit Popular, dividit entre l'aplaudiment còmplice amb les imposicions i la submissió mesquina davant el poder omnímodo de la troica, assisteix al sofriment de la societat amb total falta d'empatia. Quan s'adonaran que aquest no és el camí? Sembla que no s'adonaran mai.

Matías Carnero
Secretari general adjunt de la UGT de Catalunya

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH