No és solament l'economia, estúpids, no és solament l'economia

Redacció Catalunyapress

José Rodríguez

Roger escriu un article molt assenyat que possiblement fa dos anys li hagués donat tota la raó. La principal demanda del catalanisme polític, fa dos anys, era la capacitat de poder gestionar els impostos de manera pròpia (agència tributària pròpia) i sortir del regateig de competències i quotes de finançament a la qual fins ara havien estat immerses les Comunitats Autònomes.

La proposta de Roger és magistral, resol d'un cop de ploma les demandes fiscals de Catalunya, però no solament això, introdueix racionalitat en el model de finançament autonòmic. De fet, d'haver-ho proposat fa dos anys, segurament no hi hagués hagut la proposta de la consulta.

El problema és que la situació política ha canviat profundament. La sentència de l'Estatut que ataca la possibilitat d'organitzar la política lingüística catalana com es porta fent durant més de dues dècades o els incompliments flagrants de l'Estatut per part del govern espanyol, o de recerca d'acords d'un altre tipus, han empès la percepció en un sentit.

Cicle d'histèresi que fa més costosa recuperar la confiança en nous acords

Alguns creuen que les concessions que pugui fer el PSOE respecte a ordinalidad, fiscalitat, etc.. pot girar aquesta percepció pública, no adonant-se que això és un cicle d'histèresi en el qual la pèrdua de credibilitat en els acords amb el govern espanyol o amb els principals partits espanyols no es recupera amb el mateix pes en promeses.

D'altra banda, el problema no és solament de finançament, les polítiques del ministre Wert, la tendència cap a una recentralización i una forma d'entendre l'espanyolisme monolítica és alguna cosa que causa danys profunds en les identitats dels individus. No és que es vulguin separar d'Espanya perquè els surt car quedar-se solament, sinó que es volen separar perquè això afecta profundament a com són i se senten.

Efecte recursiu de la presa de decisions en calenta

Un problema que tenim les persones és que encara que les decisions les prenguem en calenta,els seus efectes són perllongats en el temps i costa canviar-los (som addictes a les nostres pròpies decisions i costa més canviar-les que no). Molts independentistes de nou encuny, s'han fet en un moment de "febre emocional", davant un ministre Wert reespañolizador, una traïció als acords de l'Estatut, una ofensiva recentralizadora, una negació del problema de finançament econòmic a la qual se li afegeix una crisi profunda. Segurament molts analistes creuen que l'opinió sobre l'independentisme que han assumit els sobiranistes de nou encuny, es perdrà quan la situació econòmica millori i es pogués aconseguir un sistema fiscal més equilibrat.

Aquesta afirmació no se sosté enfront de l'evidència científica de com les decisions en calenta ens acaben afectant i el seu efecte es prologa durant tota la vida fins i tot en política.

Els que han fet un gir a l'independentisme més recentment, segurament "en calent" necessiten una força equivalent emocional en el mateix sentit que justifiqui el canvi d'opinió. La inclinació a la pròpia presa de decisions porta al fet que una vegada desaparegui l'embranzida emocional (per exemple, que Wert emigri a Islàndia o que s'aconsegueixi un acord fiscal just), se segueixi defensant la mateixa postura.

Aversió a la pèrdua d'alguna cosa que es dóna per fet

Que el 2014 hi haurà consulta és alguna cosa que una part de l'independentisme ja dóna per fet. Fa un any o dos, no. El fet que en el cim estigui la gran part dels moviments socials, o que els terminis es vagin complint i que ningú s'hi hagi rajado encara (excepció del PSC, que ha estat sempre de puntetes), la construcció de la percepció col·lectiva que es fa a través dels mitjans i dels opinadores (també dels opinadores dels actors socials, no solament els "tertulianos"), fa que la consulta sigui percebuda com alguna cosa inevitable al que cal seguir empenyent però ja costa avall.

Si aquesta no es fes la reacció no seria la mateixa que si el Parlament no hagués donat els passos per a ella fa uns mesos. Simplement l'aversió a la pèrdua, fenomen més que estudiat en la teoria de presa de decisions i que s'aplica a l'economia, tant com a la política, porta al fet que un procés que es dóna per fet no es vulgui a renunciar per ell a canvi d'una hipotètica promesa. Això també explica el perquè un Estatut ja aprovat per la ciutadania genera més frustració en unes retallades d'una petita part de l'articulat que la il·lusió de poder salvar la major part de l'articulat.

La teoria de jocs porta al fet que un sobiranista racional busqui una posició de força

El sobiranista utilitarista, que no ho fa des del plantejament identitari (encara que aquest personatge no existeix, assumim que hi ha qui sí està en postures independentistes pel motiu púramente econòmic), no confia en els acords anteriors (han estat traïts), i la postura racional és que una posició de força permetrà imposar condicions noves. Qui vulgui fer una anàlisi de teoria de jocs arribarà impepinablemente a aquesta conclusió. Si en anteriors partides mai s'han complert els acords, ara utilitzaré tècniques d'ultimàtum o de pressió en la qual la meva postura negociadora parteixi de la força, ja que no confio en les posicions negociadores que trobada a l'altre costat.
En teoria de jocs, una vegada es trenca la reciprocitat que permetria arribar a una entesa de benefici mútuo, la qual cosa es busca és tenir una posició de força encara a costa de trencar l'enteniment amb l'altre jugador. Per entendre'ns, en lloc de buscar l'òptim de Pareto (enteniment mútuo en l'escenari de màxim benefici), s'arriba a l'equilibri de Nash.

Però més enllà d'això, que redueix al sobiranista a un actor racional que es mou per estratègies de maximització de beneficis, hi ha qüestions polítiques que escapen a l'anàlisi economicista.

La consulta és inevitable políticament

Simplement no pots moure tanta gent i tantes organitzacions i institucions en una adreça per res. Si CiU i el govern es retiren del "Dret a Decidir" a canvi d'un molt bon acord fiscal, haurien de reconduir a tota la seva base social (a la qual han empès en aquesta adreça) a més d'un munt d'entitats i organitzacions socials que s'han posicionat perquè funcioni la consulta.

I aquestes entitats poden muntar la consulta pel seu compte (de fet, menys entitats i amb menys força ja van organitzar una consulta anterior) i aconseguir índexs de participació més que dignes. Més enllà d'Omniums, ANC, etc.. en la plataforma del "Dret a Decidir" està la Federació d'Associacions de Veïns, les Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes, els principals sindicats i federacions d'associacions de tot tipus i fins i tot les cases regionals. Totes aquestes organitzacions i institucions han hagut de donar passos en els quals s'han mullat (i a algunes el cost d'aquest moviment no és nul) i s'han implicat en un procés en el qual si no se segueix endavant tenen molt a perdre.

Simplement per això aquestes entitats, i les que en el seu moment van impulsar la consulta independentista, faran funcionar la consulta. Alguna cosa que ja està fora de les mans dels possibles negociadors d'un acord fiscal a Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH