El jutge Ruz imposa a Bárcenas una fiança de 43'2 milions d'euros

|

Bárcenas i Lapuerta

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha imposat a l'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas una fiança de 43.250.00 milions d'euros en concepte de la responsabilitat civil que pogués derivar-se del procediment. El magistrat concedeix a l'exsenador 'popular' un termini de 10 dies per fer efectiva aquesta quantitat i li adverteix que, en cas de no abonar-la en aquest període, procedirà a l'embargament dels seus béns.

Segons explica Ruz en un acte fet públic aquest divendres, el càlcul s'ha realitzat després de la recepció de nous informes remesos per la Unitat d'Auxili Judicial de l'Agència Tributària, que s'han incorporat a la causa de forma posterior al fet que la Fiscalia Anticorrupció li sol·licités la imposició d'una fiança de 28,1 milions d'euros.

La quantitat es fixa d'acord amb l'estimació provisional realitzada per la Unitat d'Auxili Judicial de l'AEAT de les quotes deixades d'ingressar a Hisenda per Bárcenas en els exercicis 2002, 2003, 2006 i 2007 per IRPF i Patrimoni i els corresponents interessos de demora.

El magistrat ha tingut a més en compte les quantitats presumptament abonades pel capitost de la trama Gürtel Francisco Corretja --que considera incorporades a les sumes que mantenia ingressades en els seus comptes suïssos del Dresdner Bank i el Lombard Odier-- i les multes que se li aplicarien per l'impagament.

Ruz adverteix que el càlcul és encara provisional a causa que està pendent la incorporació a la causa de les noves comissions rogatorias remeses a Suïssa i a Estats Units el resultat de les quals podria obligar a una nova redefinició de la fiança.

El magistrat assegura que l'actual estadi processal compta amb "indicis suficients" de criminalitat de Bárcenas, no només per la comissió de tres delictes contra la Hisenda Pública (2002, 2003 i 2007) i un altre com a cooperador necessari(2006) de l'imputat a la seva esposa Rosalía Iglesias, si no també de suborn, blanqueig de capitals, falsedat en document mercantil i estafa processal en grau de temptativa.

EL CÀLCUL DEL JUTGE

Així, el jutge especifica en el seu acte que una vegada realitzats els càlculs corresponents "prenent com a patró l'estimació de la pena de multa pel tant de la quota en els casos d'aplicació del tipus bàsic i multa del triplo de la quota en els casos d'aplicació de l'agreujat" les responsabilitats pecuniàries aconseguirien un total de 14.009.700 euros. En concepte de responsabilitat civil, incloent els interessos de demora la quantitat total aconsegueix els 7.251.419 euros.

El magistrat especifica, així, que la responsabilitat pecuniària derivada dels delictes contra la Hisenda Pública seria la suma d'aquestes dues quantitats, és a dir, 21.261.119 euros. Estableix, a més, una multa pel delicte de blanqueig d'11 milions d'euros.

A aquesta xifra caldria afegir les quantitats establertes com a multa per la comissions dels delictes de cochecho (90.000 euros), estafa processal en grau de temptativa (18.000) i falsedat documental (36.000).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH