Les comunitats autonomes han de les universitats més de mil milions d'euros

|

9Soraya Sáez de Santamaria

Les comunitats autònomes han de les universitats públiques espanyoles un total d'1.061.177,5 milions d'euros, mentre que a les farmàcies un total de 797,82 milions d'euros, segons es desprèn de la memòria d'impacte normatiu del decreto llei de Mesures Urgents contra la morositat de les administracions públiques i de suport a entitats locals amb problemes financers.

Aquest document, al que ha tingut accés Europa Press, va ser aprovat la setmana passada en Consell de Ministres i busca "posar el comptador del deute comercial a zero amb caràcter previ a la implantació de la factura electrònica, el registre comptable i el període mitjà de pagaments".

Així, en matèria d'universitats, la comunitat autònoma que major deute concentra és Andalusia, amb 500 milions d'euros, seguida de Catalunya, amb 226,3 milions d'euros, i la Comunitat Valenciana, amb altres 208,69 milions.
Això sí, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia, Madrid, la Regió de Múrcia, Navarra i La Rioja tenen sanejades les seves comptes amb les universitats públiques en el seu àmbit competencial.

VALÈNCIA, PRIMERA EN DEUTES FARMACÈUTICS
En el cas de les farmàcies, la major concentració de factures pendents de pagament se situa a València, amb 191,72 milions; seguit de Catalunya (169,95 milions), Murcia (125,36 milions) i País Basc, amb 123,22 milions.
En aquest cas, Astúries i Castella-la Manxa són les úniques comunitats autònomes que no tenen pendent de pagament cap factura a les seves universitats autonòmiques.
Aquestes factures són susceptibles de ser incloses en la "tercera i última" fase del pla de pagament a proveïdors municipals i autonòmics, que segons el Govern requerirà com a màxim de 19.350 milions d'euros que, en qualsevol cas, "no suposaran un increment de despesa pública ni tindran incidència sobre el dèficit públic" perquè s'articularan com una mera transformació de deute comercial ja reconeguda en deute financer.
Segons el document, al que ha tingut accés Europa Press, aquest decret busca donar una "solució extraordinària, temporal i urgent" al problema de la morositat de les administracions públiques, "eradicant-ho" per poder "evitar els problemes de liquiditat de les empreses.
En aquest sentit, l'Executiu confia que l'impacte econòmic general de la mesura serà "positiu" tant per a les empreses proveïdores, que gaudiran d'una major liquiditat per poder mantenir la seva activitat, com per als ciutadans.
MECANISME EXTRAORDINARI DE FINANÇAMENT
Així, el mecanisme extraordinari de finançament als proveïdors de les comunitats autònomes i entitats locals permetrà la cancel·lació d'operacions pendents de pagament que anessin liquidades, vençudes i exigibles abans del 31 de maig, incloent en aquest cas les indemnitzacions per expropiacions reconegudes per sentència judicial ferma i les transferències a associacions sense ànim de lucre dedicades a les famílies, els discapacitats o la tercera edat, així com les universitats públiques.
En el seu conjunt, el Govern preveu una demanda "màxima" de 19.350 milions d'euros, dels quals 15.324 milions correspondran a factures de les comunitats autònomes --excloent el deute que puguin mantenir amb ajuntaments, que "quedarà inclosa en proveïdors d'entitats locals"-- i els restants 4.017 milions, a factures de les administracions municipals.
Aquestes necessitats de finançament del fons de pagament a proveïdors seran "absorbides mitjançant operacions de deute" del propi fons, la qual cosa podrà incloure operacions d'endeutament amb el Tresor.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH