Catalunya, Andalucia i Astúries critiquen el "excessiu intervencionisme" del Govern amb la Llei de Dependència

|

CONSELLER MUNTE

Les tres responsables autonòmiques en matèria de Serveis Socials i Dependència de les comunitats de Catalunya, Andalucia i Astúries s'han mostrat molt crítiques aquest dijous a l'entrada del Consell Territorial de Serveis Socials i Dependència, que va estudiar entre altres coses, la proposta d'avaluació sobre l'aplicació de la Llei de la Dependència en 2012.

El quart pilar es trontolla

En declaracions prèvies a la seva participació en la reunió, la consellera de Salut i Benestar Social de la Junta d'Andalucia, María Jesús Montero, ha qualificat de "autèntic frau" la trobada d'aquest dijous, perquè, al seu judici, l'informe de la ministra de Sanitat, Ana Mato, es planteja com una "espècie de triomf de com s'ha anat desenvolupant al llarg de l'any 2012 la Llei".

"No obstant això, jo crec que tots els ciutadans, tots aquells que presten els serveis, totes les administracions sabem que s'ha produït una retallada sense parangó en la Llei i que actualment hi ha molts més ciutadans que estan esperant ser atesos", ha subratllat Montero.


Així mateix, ha denunciat que "les residències i els centres" estan traslladant "permanentment", que no s'estan reposant les places, perquè està havent-hi una "menor incorporació de persones a la Llei de la Dependència". Així, ha afegit que s'ha produït a més un "menor finançament per part del Govern", la qual cosa a Andalusia ha suposat "més de 200 milions d'euros menys" que arriben "per atendre a les persones que ja es venien atenent".

"L'informe intenta ser triomfant i victoriós i és un autèntic frau, perquè tots els ciutadans coneixem perfectament que l'últim any ha estat una reculada i el començament del desmantellament d'una Llei per la qual el PP mai va apostar i que, en aquest moment, està en greu risc perquè en el futur pugui es consolidar", ha insistit la consellera andalusa.
ATACAR Als TREBALLADORS SOCIALS
En ser preguntada sobre les notícies que apunten al fet que hi hauria massa dependents de grau 3 dins del sistema, ha contestat que no entén "com el Govern pot posar en dubte el que és una indicació professional". "Dir que s'estava produint frau en la qualificació dels dependents és directament atacar al col·lectiu de treballadors socials, que són els que, amb la seva indicació, plantegen quan una persona ha d'estar en el grau 3, en el grau 2 o en el grau 1", ha asseverat.
"El meu rebuig a fer aquest tipus d'afirmacions, sense cap tipus de valoració a més i sense apreciar què està ocorrent amb les sol·licituds, amb les persones que estan en llista d'espera i simplement fer que no es noti que hi ha hagut una retallada que està afectant a moltes persones que havien d'estar rebent la prestació", ha destacat.
Per la seva banda, la consellera de Benestar Social i Família de la Generalitat, Neus Munté, ha criticat que el Ministeri de Sanitat planteja "un sistema d'informació excessivament intervencionista", des del punt de visa del" control i la fiscalització" que això representa. "Cal compartir dades i així ho estem fent. Però això no es pot convertir en una fiscalització o no podem arribar a pensar que hi ha una desconfiança sobre la gestió dels fons i del sistema de la dependència", ha advertit Munté.
Des d'un punt de vista pràctic, la consellera catalana, ha considerat que "representa per a la gestió és una dificultat afegida". "Se'ns demanen moltíssim dades, certificats, individuals dels usurarios. Aquest nou sistema creiem que és excessivament intervencionista", ha recalcat.
D'altra banda, ha recordat al Ministeri que la jurisprudència reconeix "any rere any" que Catalunya té "competència exclusiva" per gestionar els serveis socials i, per tant, els seus fons. "Això no succeeix així", ha indicat, per després afegir que Catalunya és una comunitat on "l'aportació solidària és molt elevada".
"Nosaltres defensem que aquestes aportacions tornin de la forma més justa possible perquè, en definitiva, són recursos per a les entitats socials que realitzen projectes molt importants, sobretot, dirigits als col·lectius amb major risc d'exclusió i pobresa. En aquests moments això és fonamental", ha reblat.

TORNAR A OBRIR EL PROCÉS
Finalment, la consellera de Benestar Social i Habitatge del Principat d'Astúries, Esther Díaz, ha criticat que gràcies a aquest nou sistema, "després d'haver revisat al llarg d'aquest any tots els expedients de dependència", ara han de "tornar a obrir un procés de revisió i a emplenar una sèrie de camps més", en el cas d'Astúries, targeta sanitària i malalties rares.
"Això significa paralitzar una vegada més el sistema d'atenció a les persones, perquè mentre el personal de la Conselleria té aquesta obligació de revisar i posar camps nous, la qual cosa no anem a poder fer és rebaixar la llista d'espera, que hi havia molta, i seguir amb la incorporació de més persones al sistema", ha argumentat.

Per això, per a Díaz, "no hi ha dubte" que això suposa una "dificultat més". "No ens agrada aquest plantejament i creiem que la transparència no ha d'estar renyida amb l'eficàcia mai", ha asseverat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH