El mòbil de Bretón ho situa on va dir el dia que va denunciar la desaparició

|

Bretón

Experts en Telecomunicacions de la Policia han declarat aquest dijous, en el judici seguit en l'Audiència Provincial de Còrdova contra José Bretón, al que s'acusa de l'assassinat dels seus fills, Ruth (sis anys) i José (dos anys), que Bretón va seguir l'itinerari, per la ciutat de Còrdova, que ell havia dit que va fer en el dia en què va denunciar la desaparició dels seus fills, el 8 d'octubre de 2011.

En concret, dos funcionaris del Cos Nacional de Policia van comprovar en el seu moment, realitzant més d'un centenar de trucades telefòniques al llarg del recorregut que Bretón va declarar haver efectuat, que l'itinerari que aquest va dir haver utilitzat era compatible amb els registres del seu mòbil.

Sobre això van abundar altres agents policials experts en telecomunicacions, els qui han pogut precisar que al mòbil de Bretón li van donar cobertura les antenes repetidores de telefonia situades en Góngora, prop de la casa dels avis paterns dels nens; la situada a l'Hospital Militar, també en aquesta zona, però més allunyada i igualment en l'àmbit de la casa de la seva germana Catalina, i la situada al Polígon de les Cremades, on es troba la finca dels avis paterns, que és on Bretón va fer una foguera en la qual van aparèixer restes òssies que tots els perits forenses han determinat que són de nens.

Els experts policials han aclarit que, amb el moviment d'una persona, existeix la possibilitat que canviï l'antena que li dóna cobertura el seu mòbil, encara que solament es desplaci uns metres i les antenes estiguin molt més allunyades entre si.

UN "SALT" DE CINC HORES

Altres experts de la Policia que van analitzar el mòbil de Bretón i van extreure tota la informació disponible en el mateix, han explicat que aquest guarda totes les posicions d'antenes wi-fi a les quals es connecta o pot connectar-se, emmagatzemant les coordenades GPS de les antenes corresponents. Va haver-hi deu blocs de posicions que es van gravar i els van permetre crear un mapa amb els moviments del mòbil, amb diverses connexions durant el matí del 8 d'octubre, produint-se després "un salt" de diverses hores, entre les 13,00 i les 18,00 hores, en les quals no hi ha registres, encara que no saben si el telèfon va estar apagat o no en aquest període.

Amb més detall es van expressar els perits anomenats per l'acusació particular, que exerceix la lletrada María del Repòs Carrero en nom de la mare dels nens, Ruth Ortiz. En concret, els enginyers especialitzats en telecomunicacions Luis Enrique Hellín i César Serrano han elaborat un informe pericial sobre els moviments de Bretón, arran de l'estudi del seu mòbil i coincideixen en moltes dades amb els informes policials sobre aquest tema.

En concret, el 8 d'octubre, a les 12,57 hores, Bretón estava a la zona de la casa de la seva germana Catalina i després arriben els nens a la casa dels avis (13,12 hores). Poc després, a les 13,32 hores, es desconnecta el 'Latitude' del mòbil de Bretón, és a dir, el programa del telèfon que permet la seva localització geogràfica via GPS, si bé, a les 13,48 hores va fer una trucada infructuosa a Ruth a la zona de les Cremades i després apaga o es desconnecta el mòbil.

Bretón va tornar a connectar-ho a les 17,49 hores, a la zona de Carlos III i a les 18,05 hores ja ha aparcat al costat del Parc Cruz Conde, segons un missatge via 'whastsapp' que Bretón va enviar al seu germà, al que diu que està a la Ciutat dels Nens. Després, a les 18,17 hores Bretón flama al seu germà, per dir-li que ha perdut als nens i a les 18,19 hores Bretón entra a la Ciutat dels Nens, segons mostren les imatges de la càmera allí situada i, finalment, va cridar al 112 a les 18,40 hores, de quatre minuts de durada, per avisar de la pèrdua dels seus fills i Bretón va guardar una foto del registre de la trucada al 112.

MEMÒRIA DEL TELÈFON

El 17 d'octubre, quan es va detenir a Bretón, la Policia fa un primer bolcat (còpia) de les dades visibles de la memòria del mòbil de Bretón, per comprovar totes les trucades i missatges habidos i van comprovar que s'havien produït 290 trucades (entrants, sortints i perdudes), amb 32 esborrades, entre el 30 de setembre i el 10 d'octubre. No obstant això, Bretón o una altra persona va guardar fotografies del registre de determinades trucades efectuades i esborrades.

Posteriorment es va fer un nou bolcat de la memòria completa, que permetia veure fins i tot elements que s'haguessin esborrat per l'usuari, s'ha comprovat que falten més de mig centenar de trucades, esborrades mitjançant un programa d'ordinador, i es necessiten per a ells uns coneixements informàtics avançats, segons Hellín.

OCUPACIÓ ACELERANTES EN LA FOGUERA

D'altra banda, també ha prestat declaració davant el tribunal dos perits de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms i de Montes (Etsiam) que van generar un escenari similar per a la recreació de la foguera que va fer Bretón en la finca dels seus pares en Les Quemadillas. Ho van fer al Campus de Rabanales, molt prop d'aquesta finca, emprant una taula que fos fidel reproducció de la trobada en la foguera i que es va col·locar com estava l'original, segons les fotos que els va facilitar la Policia.

Van emprar llenya seca (325 quilos) i gasoleo (35 litres en diverses tandes, dosant-ho i mai més de cinc litres alhora), buscant la reproducció una columna de fum com la qual va generar la foguera original i que va ser detectada per cinc torres d'observació de l'Infoca.

Després, per les cendres generades, que van superar els cinc centímetres d'altura mitjana de la foguera original, van determinar que la quantitat de llenya usada per Bretón va ser de 250 quilos, mentre que la quantitat de gasoleo usada en la foguera de les Quemadillas calculen que va aconseguir els 80 litres.

Per la seva banda facultatius del Servei de Química de l'Institut Nacional de Toxicologia ha dit aquest dijous durant el judici que van estudiar la possible presència d'acelerantes en restes de roba, i mostres de fulles, de terra, d'asfalt i en un bidó, recollits en la foguera i en la finca. En totes les mostres van trobar presència d'acelerantes, amb un patró similar al gasoleo, excepte en una d'aspecte petreo (asfalt).

D'altra banda, altres dos funcionaris policials, llicenciats en Ciències Químiques, van buscar al febrer de 2012 la presència d'acelerantes en les restes òssies trobades en la foguera, que llavors encara es pensaven que eren d'animals, però les mostres, segons han dit, no reunien les condicions per dur a terme les proves, ja que "venien soltes en caixes de cartró i en sobres i no en recipients hermètics", com ha de ser, per evitar pèrdues de possibles vapors i includo de les cendres i esquirlas.

De fet, segons han precisat aquests perits, els ossos eren "esquirlas calcinades", que en tocar-les desprenien pols i les opcions de trobar acelerantes en les mateixes "eren pràcticament nul·les", encara així les van passar a un recipient hermètic i les sotmeten a calefacció, provocant amb això un "lleuger fregament de les restes", en passar-los de les caixes de transport al recipient d'examen i d'aquest a les caixes de nou, de manera que, segons han reconegut, alguns ossos van poder fragmentar-se.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH