Un expert de la CECA creu que Gobierno i Banc d'Espanya es van equivocar en les fusions

|

GASPAR ARIÑO

    Un expert en dret administratiu i la regulació de les caixes d'estalvis proposat per la Confederació Espanyola de les Caixes d'Estalvi (CECA), Gaspar Ariño, ha considerat que el Govern i el Banc d'Espanya "es van equivocar" amb l'estratègia de fusionar caixes per fer front a la crisi i els efectes que aquesta va tenir en les entitats.

En la seva compareixença davant la comissió d'investigació de les caixes, Ariño, que ha puntualitzat a títol personal, ha considerat que "una de les causes de l'hecatombe" de les caixes va ser la seva "expansió incontrolada", amb un creixement centrat en el sector immobiliari i les participacions industrials i empresarials. A això es va unir la "política d'endeutament extern" per finançar aquesta "orgia d'inversions", en la qual van acudir als mercats majoristes.

D'aquesta manera, quan va començar la crisi, les caixes van acudir a emissions de deute subordinat i participacions preferents per reforçar-se, ha dit aquest expert, que ha afirmat que el Govern i el Banc d'Espanya "es van equivocar" amb la seva estratègia de pretendre que "el sistema en el seu conjunt es regenerés mitjançant fusions de les entitats malaltes i les sanes".
El Banc d'Espanya, no obstant això, ha continuat, "no sabia" quins estaven sanes i fins a on arribava la malaltia de les quals no ho estaven. "El que van fer va ser contagiar a les sanes i van crear entitats més grans que no van ser capaces de tirar endavant", ha criticat. Això va portar també a "una pèrdua de prestigi" que va fer necessari que el regulador contractés a tres consultores per avalar davant la Unió Europea les dades del sector financer.
Ariño s'ha remès als seus propis llibres sobre les caixes d'estalvis i ha assenyalat que tenien sis "problemes estructurals". Així, ha citat el de la "falta de legitimació" de les decisions; d'identitat; de politització --el mapa polític a Espanya va arribar a "coincidir" amb el de les caixes, ha subratllat--; de jurisdicció dual, que va portar al fet que, davant les competències que es van donar a les comunitats autònomes, l'Estat i el Banc d'Espanya "es desentenguessin una mica de les tasques de supervisió".
També s'ha referit al fet que les caixes "no rendien comptes davant ningú" i les comissions de control "eren ells mateixos i van controlar molt poc" i al fet que només podien generar recursos i reforçar el capital amb els beneficis retinguts. Per aquest últim motiu van tirar mà de les preferents i les subordinades, ha explicat aquest expert.
Ariño ha definit les caixes com "una invasió incontrolada de polítics" i ha censurat que els canvis que provocaven en les seves cúpules els canvis dels governs va portar a una situació "mortal" i al fet que, en l'anàlisi del risc, molts gestors diguessin: "jo ja no vaig a estar aquí".
El Banc d'Espanya, ha insistit, va ser "massa connivente amb les caixes" i és "el segon responsable". "El primer són els gestors", ha afirmat, i els ha responsabilitzat també de la comercialització de preferents, que van anar "un gran engany".
Ariño ha dit que li sembla "malament" que es "socialitzin les pèrdues", però ha defensat que "és necessària la salut del sistema de pagaments d'un país". També ha justificat que s'establissin diferents exigències de capital per a bancs i caixes per la "desconfiança" en aquestes últimes. "Ningú sabia quin era la veracitat dels balanços de les caixes i no volien saber-ho, per si de cas", ha recriminat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH